avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă obtinere acte dosar instanta
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

obtinere acte dosar instanta

este posibil ca o persoana care nu este parte intr-un dosar sa obtina hotararea instantei?
nu exista nicio restrictie in acest sens?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:56, 7 Mai 2011
Cu toata stima si respectul pe care il am pentru Consilier D-l Leonte Tudor, dar raspunsul la intrebarea ca orice persoana trebuie sa cunoasca cum se "..face justitia in Romania..", isi are niste radacini in cunoasterea principiilor de drept, si nu oricine poate judeca un judecator din prisma unei ipoteze "false" din necunoastere. Restrictia informatiei privind actele de procedura exista, Nu se comunica oricarei persoane informatiile din dosarele unei instante, numai in situatii strict de interes personal sau public,
Exista situatii cand mergi sa ridici o hotarare autentificata sau, investita cu titlu executoriu, se imaneaza pe baza actului de indentitate, de ce ? pentru ca sunt acte care sunt strict ale partilor litigante din proces, nicidecum a ltor persoane.
Intradevar, poate cere informatii despre cum s-a solutionat o cauza, alte institutii ce au acreditarea (sunt autorizate), pentru informare a puplicului cum se face "..justitia in Romania..", nicidecum orice persoana fizica interesata pentru a face diverse discutii la un paharel si cum se zice pe Romaneste;; la "RADIO SANT..", Cum se zice ca "in democratie faci ce vrei"...Domnilor nu este chiar asa; Faci ce spune "LEGEA"si cum prevede ea, nu cum preferi tu de cuviinta..
Pe aceasta tema ar fi foarte mult de argumentat, adr caut sa ma opresc..#-o=D>
Eu nu fac teorie. Am avut nevoie de informatii dintr-un dosar de instanta, care nu ma privea pe mine in mod direct si am cerut informatiile pe legea 544/2001. Am primit documetele solicitate, evident , curatate, in sensul ca datele cu caracter personal erau acoperite cu tus negru. Dar, cred ca ati vazut emisiunea recenta de la Antena 3 in care se discuta despre e-mail-uri prin care erat trimis un rechizitoriu. Deci, se poate.
Cu toata stima si respectul pe care vi-l port,,, Va cred, dar D-voastra ati mers ca un cunoscator al notiunelor de drept, si in calitate de Consilier Jurist, solicitand informatii in probleme profesionale pe domeniul ""justitiei"". Deasemeni cei de la Antena3, este un canal masmedia in slujba publicului si au acreditare si acces la informatii ce nu sunt cu caracter "secret" .. Cand ne referim la public, totul ce este accesibil publicului, dar in speta de fata nu se poate da informatii oricui, ca vrea X sa stie ceva, ca a visat ceva,,, despre vecinul lui care a avut candva un proces,,,etc.....Ma scuzati ca am intervenit cu apelativele respective, dar, orice Lege are marginile ei, se mai poate citi si printre randuri,,,(ex. ai dreptul la cuvant dar nu poti spune orice, sa lezezi onoarea si demnitatea celor din jur ,,,etc..):(
Cum a spus freelis, actele depuse intr-un dosar, nu se elibereaza decat partilor implicate in respectivul proces.Hotararile judecatoresti sunt publicate pe scurt in Ecris.Daca orisicine care doreste sa se uite intr-un dosar, ar avea aceasta posibilitate, printr-o petitie pe L.544/2001-ASTA AR INSEMNA ABUZ DE DREPT AL DREPTULUI LA INFORMATII. In legea respectiva, este termenul de persoana direct interesata-care manifesta interes(nu curiozitate)legitim, legal, motivat dar acte din dosar nu se elibereaza nici acestor persoane.Vedeti art,1188 cod civill , si atunci mai discutam.
Sedintele sunt publice ,pentru a fi respectat principiul publicitatii dar asta nu inseamna ca actele mele, ale d-voastra, ale luiX sau Y, care se judeca, care sunt in baza de date a unui operator,(arhiva instantelor) pot fi publice.S-ar incalca fragrant Constitutia, dreptul la viata privata, la protectia datelor, la .....
Eu credeam ca subiectul este inchis. Cine nu crede ca dintr-un dosar de instanta pot fi obtinute informatiile de interes public, sa incerce si dupa aceea sa discutam.

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa vada sentintele si dosarele din arhivele instantelor? aly_yoana aly_yoana Daca eu vreau sa vad o sentinta dintr-un dosar, care nu are legatura cu mine, pe baza buletinului, mi se da voie sa vad acel dosar? (vezi toată discuția)
Cerere privind informatii de interes public Popescu2012 Popescu2012 1. Ce fel de copii de pe documente (acte judiciare) din dosarele subsemnatului aflate pe rol la judecatorie /tribunal pot fi și sunt furnizate în format ... (vezi toată discuția)
Vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei aidu aidu Intr-o zi, in timpul sedintei am observat mai multe spete care se asemanau dramatic cu speta mea. Prin urmare, consider in temeiul dreptului de acees la ... (vezi toată discuția)