avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă obtinere acte dosar instanta
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

obtinere acte dosar instanta

este posibil ca o persoana care nu este parte intr-un dosar sa obtina hotararea instantei?
nu exista nicio restrictie in acest sens?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:56, 7 Mai 2011
Sustin si confirm ca am solicitat acte dintr-un dosar in care nu eram parte, initial am studiat dosarul si ulterior am solicitat sa mi se elibereze anumite file si am primit inscrisurile solicitate.
Stimate mixam, consider ca in cazul acesta, cel sau cea care v-a dat dosarul si si mai mult, v-a permis sa vi se elibereze acte dintr-un dosar care nu a avut nicio legatura cu d-voastra, a comis o contraventie , daca nu chiar o infractiune.(art.32-33 a L.677/2001), inclusiv d-voastra., care probabil nu le-ati solicitat de florile marului, Daca erati de buna credinta, daca aveati un interes legitim, ati fi luat legatura macar cu una din partile implicate in proces, si i-ati fi solicitat acceptul.
Daca cititi L.677/2001 veti vedea ca dreptul de a cere acte din arhiva unui operator(ceeace este cazul si din arhiva unei instante) se poate acorda cu acceptul neechivoc al persoanelor interesate.Acestea se pot adresa justitiei, dupa verificarea prealabila facuta de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, prin sesizarea ei de catre persoanele prejudiciate.
Probabil ca aceasta obligatie si lege nu este cunoscuta de catre operatorul instantei respective.In felul acesta ne putem trezi ca toata viata noastra, toate actele, toate documentelecare ne apartin si care sunt in baza de date ale unui operator, totul sa fie public, pentruca asa doreste un ins.
Da, pentru persoanele publice, care sunt obligate sa depuna anumite declaratii, care sunt publice, (declaratii de avere, de interese, de..)dar persoanele private nu pot fi tratate astfel, incalcandu-se dreptul la intimitate, viata privata.Dar ce mai conteaza ?
Din punct de vedere moral, facand abstractie de lege, nu vad cum o persoana, sa aiba dreptul sa-mi scotoceasca prin viata, doar ca vrea el. Sincer, sa fiu in locul persoanelor in a caror dosar ati intrat fara acceptul lor, v-as da in judecata si as cere si daune morale.D-voastra inca va mai si laudati cu acest lucru si sustineti ca este un lucru absolut normal.Mie nu mi se pare si probabil nici d-voastra nu vi s-ar parea daca ati fi fost pus in aceeasi situatie..
@liamic43

Am facut o cerere de studiere a dosarului care a fost aprobata de judecator. Ulterior am facut o cerere de eliberare inscrisuri depuse de parti si incheieri si sentinta pronuntate in dos de jude.
Am avut o speta similara judecata de acelasi complet si am primit solutie contrara.
Aveam inters sa aflu ce l-a determinat pe judecatorul fondului sa pronunte in doua dosare cu acelasi obiect si cu aceleasi sustineri doua solutii diferite.

Si judecatorul a gresit(parca ar fi prima data sau singura).Spune ar. 1188 despre copiile titlurilor autentice(pentruca la dosar se depun copii, sau chiar daca ar fi fost originalele)-1)copiile scoase din ordinea magistratului, partile fiind de fata sau chemate cu forme legale.Ma indoiesc ca un judecator sa se justifice fata de un justitiabil, de felul cum a condus un proces-acest lucru se poate face eventual prin sesizare CSM-comisia de verificare a judecatorilor, .
Pentru ca ne simtim nemultumiti de o sentinta, decizie , avem calea de atac-apel, recurs, CEDO, In niciun caz , nu pot sa cred ca un judecator se justifica de ce a dat o sentinta si nu alta, si pune la dispozitia nemultumitului actele dintr-un dosar.Ar fi coada la judecatorii pentru asa ceva=D>=D>=D>=D>
Eu cred ca se face o mare confuzie intre informatiile de interes public si datele cu caracter personal. Datele cu caracter personal nu sunt date de interes public si , ca atare, sunt protejate de lege. Daca, de plilda, va adresati Evidentei informatizate a persoanei si solicitati date personale despre o anumita persoana, nu va vor fi furnizate. Dar, daca, intr-un proces, solicitati ca politia sa comunice datele unei persoane care trebuie chemata in proces, politia, la cererea instantei, va comunica aceste date. In ceea ce priveste informatiile de interes public, accesul la ele este liber pentru toata lumea. Nu trebuie sa faci dovada unui interes legitim, intrucat fiind date de interes public, este prezumat ca interesul publicului la aceste date este legitim. Eu, dvs, dumnealui etc facem parte din public si ca atare putem avem un inteler legitim, prezumat de lege si, pe cale de consecinta, acces liber la inforamtiile de interes public. Legea 544/2001 defineste care sunt informatiile de interes public . Deci, instanta de judecata, care a pus la dispozitia unui solicitant dosarul in care el nu a fost parte, nu a gresit - nu s-a savarsit nici o contraventie sau infractiune - ci s-a aplicat corect legea. Eu, ca cetateam sunt indreptatit sa stiu de ce intr-o anumita cauza, judecatorul a dat o anumita solutie. Este modalitatea prin care eu, intr-un stat de drept, il verific pe judecator , chiar daca acea cauza nu ma priveste pe mine. Deci, studiez dosarul , solicit copii dupa inscrisurile care ma intereseaza si daca ajung la concluzia ca judecatorul a incalcat art 99 lit. h) din Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor ( adica a nerespectat normele de procedura din grava neglijenta sau si-a exercitat cu rea credinta functia de magistrat), pot sesiza Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii. Uzez de dreptu la petitie intrucat , ca cetatean sunt interesat cum se face justitie in Romania si am o reactie adecvata, pentru ca in viitor greselile magistratilor sa nu se reprete. Pe buna dreptat spunea colegul pe forum ca in doua spete asemanatoare doi judecatori diferiti au dat solutii diferite. Or, dreptatea e una singura. Si atunci , ce fac ? Stau cu bratele incrucisate si clevetesc ? Nu. Ma sesizez si sesizez autoritatile in drept cu privire la ceea ce am constatat eu. Astfel particip, indirect, la infaptuirea justitiei. Fara acces liber la informatiile din dosarele instantelor am fi ca pe timpul Procurorului URSS - Vasinschi - intai esti condamant, dupa aceaa se strang probele, iar probele sunt secrete.... V-ar placea asa ceva ?

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa vada sentintele si dosarele din arhivele instantelor? aly_yoana aly_yoana Daca eu vreau sa vad o sentinta dintr-un dosar, care nu are legatura cu mine, pe baza buletinului, mi se da voie sa vad acel dosar? (vezi toată discuția)
Cerere privind informatii de interes public Popescu2012 Popescu2012 1. Ce fel de copii de pe documente (acte judiciare) din dosarele subsemnatului aflate pe rol la judecatorie /tribunal pot fi și sunt furnizate în format ... (vezi toată discuția)
Vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei aidu aidu Intr-o zi, in timpul sedintei am observat mai multe spete care se asemanau dramatic cu speta mea. Prin urmare, consider in temeiul dreptului de acees la ... (vezi toată discuția)