avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă obtinere acte dosar instanta
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

obtinere acte dosar instanta

este posibil ca o persoana care nu este parte intr-un dosar sa obtina hotararea instantei?
nu exista nicio restrictie in acest sens?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:56, 7 Mai 2011
Stimate d-le Leonte Tudor, ati sesizat corect insa nu cred ca ati aplicat corect formularea-informatii de interes public-care sunt enumerate in lege- si informatii private(vorba cuiva care a scris -ce interes am eu sa stiu de ce se judeca vecinul de la et.2 cu cel de la mansarda-exemplu prin extrapolare).Dreptul la informatie nu trebuie sa devieze in abuz de drept al dreptului de informatie.
Imi sustin parerea din punct de vedere moral si legal(se aplica art.8 al Protocolului 1 al Conventiei -respectiv dreptul la respectul vietii private si de familie).Principiul publicitatii , consacrat si de Constitutie, al dezbaterilor , arata ca sedintele sunt publice(nu actele care sunt in dosarul cauzei sunt publice), dezbaterile sunt publice-pentru ca judecatorii sa acorde o atentie sporita modului in care judeca si motiveaza hotararile, acestia putand fi urmariti si controlati de cei care asista la judecata.Cei care au actiuni pe rol si nu sunt multumiti de sentinta respectiva, au caile de atac puse la indemana.
Nu putem sa facem comparatie cu sinistra figura a lui VASINSCHI, procuror al faimoaselor procese comuniste.Este cam mult, avand in vedere ca totusi avem la indemana diverse cai de atac ale hotararilor instantelor , mergand pana la CEDO.
Aici este vorba doar despre viata particulara a fiecaruia, care trebuie respectata-inclusiv in actele de judecata.Nimeni nu va opreste sa asistati la orice proces(in afara de cele care sunt declarate "cu usa inchisa" din diferite motive)
Viata privata, cand ajunge sa faca obiectul unui proces, care este public, iese de sub protectiei legii. Dar nu asta e probema. Interesul public este de a sti cum se face justitie, in procesul meu , in procele altora. Justitia este un bun comun, care nu poate fi atribuit pe bucatele, pe felioare . E un tot, in care suntem interesati toti. Eu , de pilda, sunt interesat cum de vecinul de la etajul 2 a avut castig de cauza intr-un proces fara sorti de izbanda. Poate ca s-a folosit de o influenta extralegala. Am cunoscu un caz in care cineva, fara sanse in proces, a angajat un avocat al carei sotie era judecatoare la tribunal. Si a castigat procesul. Am dreptul sa vad cum a judecat judecatorul? Cum a tras de par motivele ? Ce fictiuni juridice a construit pentru a da aparenta de dreptate ? Am. Pentru ca si mie mi se poate intampla ca cel cu care ma voi judeca la un moment sa aiba o pila si eu sa mor cu dreptatea in mana. Este bine sa fiu pregatit, sa fiu avizat. Fara acces la informatiile publice din dosarele de instanta, vom fi victime sigure ale unei justitii partinitoare.
Accesul public la informatiile privitoare la un dosar, se obtin(stiti la fel de bine ca mine) din Ecris-care detaileaza , in masura posibilitatilor, ceeace s-a petrecut la sedinta respectiva, ce masuri au fost dispuse.Inclusiv cand este vorba de o expertiza-care sunt obiectivele, etc).Inca o data-una este actiunea privitoare la actele personale ale mele(ale d-voastra, ale lor, ale noastre)ca persoana privata si alta este publicitatea unui proces, a carui mers este de interes public-.
Cu tot respectul, inca o data imi afirm dreptul de a dispune de actele mele-de nastere, de proprietate, de divort, de casatorie, de ..., care ma intereseaza direct si il intereseaza pe cel cu care sunt in contradictoriu intr-un proces si nu pot face obiectul interesului lui badea X, DE PURA CURIOZITATE-ASA CA SA VAD SI EU CUM SE FACE DREPTATEA.(nu este vorba de VASINSCHI)
Exact, aceasta aste diferenta dintre datele personale si cele de interes public. Daca ma interesez de mersul unui proces, in care nu sunt parte, evident, nu ma interesez de actele de stare civila ale partilor. Ma intereseaza dovezile in baza carora judecatorul a pronuntat o anume hotarare. Aceste dovezi sunt de interes public, intrucat pe acestea se intemeiaza hotararea judecatoreasca care.... este PUBLICA.
Daca in inscrisurile folosite de parti ca dovezi in proces, apar date cu caracter personal precum nume, prenume, adresa, data nasterii etc acestea vor fi "curatate"de catre grefa instantei si imi vor fi furnizate ca atare, cu datele personale sterse cu tus negru.
In ceea ce priveste sursa datelor de interese public, nu este numai Ëcris-ul, ci intreg dosarul de instanta, pe care pot sa-l studiez in voie si pot obtine copii dupa inscrisurile care sunt de interes public. Cum credeti ca jurnalistii obtin datele din dosarele de instanta pe care apoi le insereaza in articolele pe care le scriu ? Eu am avut ocazia sa vad cereri ale jurnalistilor, aflate la dosarul cauzei prin care cereau sa li se puna dosarul la dispozitie pentru studiu, sau cereri prin care solicitau copii dupa inscrisuri. Pe cereri existau rezolutii de admintere. Deci... se poate. Iar in legatura cu datele cu caracter personal - facem caz de pomana - ele sunt deja in bazele de date ale unor entitati private. Nu ati primiti niciodata vreo scrisoare cum ca puteti participa la nu stiu ce concurs, cu nu stiu ce premii de milioane de eruro... concurs la care nu v-ati inscris niciodata ? De clonarea cardurilor bancare, nu ati auzit niciodata. Clonarea se face pe baza datelor personale. Cum le obtin si de unde ? Asta este alta intrebare. Cand faceti cumparaturi si platiti cu cardul, nu puneti la dispozitia vanzatorului cartea de identitate iar datele persoanle ale dvs sunt introduse in banca de date a vazatorului ? O singura data daca ati facut operatiunea aceasta, in mod cert datele dvs nu mai sunt un secret pentru nimeni. Cine are nevoie de ele, nu se duce la dosarul de instanta, pentru ca acolo ar lasa o "urma". Sunt alte cai de a le procura.... prin spargerea bancilor de date, de pilda. Dvs ca utilizator pe acest forum, aveti un ID, dar credeti ca este imposibil de aflat cine sunteti, cand v-ati nascut, unde anume, unde locuiti .... ?
Revenind la o discutie mai veche, in legatura cu studierea unui dosar, prin H.G.387/2005 pentru aprobarea regulamentului de ordine interioara a instantelor, art.92 pct.2 se prevede:
2) Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor. Cererea, cu datele de identificare ale solicitantului, se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă. Cererile formulate de ziarişti se aprobă de purtătorul de cuvânt sau, în lipsa acestuia, de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă.
Cererile prevăzute la alin. (2) se depun în dosarul cauzei
Deasemeni, exista si GHID PENTRU BUNE PRACTICI (atat fata de justititiabili cat si fata de jurnalisti).
Avand in vedere ca in fiecare dosar exista si date cu caracter personal, pe baza carora persoanele sunt identificate sau identificabile, accesul nelimitat la dosare face imposibila protejarea acestor date, deci faptul ca vi s-a pus la dispozitie dosarul cuiva, fara ca d-voastra sa aveti un interes legitim, a fost o enorma greseala si un abuz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa vada sentintele si dosarele din arhivele instantelor? aly_yoana aly_yoana Daca eu vreau sa vad o sentinta dintr-un dosar, care nu are legatura cu mine, pe baza buletinului, mi se da voie sa vad acel dosar? (vezi toată discuția)
Cerere privind informatii de interes public Popescu2012 Popescu2012 1. Ce fel de copii de pe documente (acte judiciare) din dosarele subsemnatului aflate pe rol la judecatorie /tribunal pot fi și sunt furnizate în format ... (vezi toată discuția)
Vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei aidu aidu Intr-o zi, in timpul sedintei am observat mai multe spete care se asemanau dramatic cu speta mea. Prin urmare, consider in temeiul dreptului de acees la ... (vezi toată discuția)