Intrucat tot mai multi se lovesc de aceasta problema, voi publica in continuare corespondenta pe care am avut-o cu cei de la Juridic, facandu-i sa "taca". Precizez ca anumite date reale au fost modificate, din motive lesne de inteles.
Primul mesaj trimis:
Stimati domni,
In calitate de administrator al societatii SC XXXX SRL cu sediul in Oradea, str. xxxxxxx solicitam anularea facturii emise catre societatea noastra cu numarul specificat in Subiect (10014312 din 11.08.2008) intrucat societatea noastra NU DETINE nici un serviciu contratat cu firma dumneavoastra si, conform normativelor U.E NU EXISTA posibilitatea de a obliga o firma la plata unor servicii aceste nefiind contratate in mod explicit, in plus aceste servicii NU SUNT FOLOSITE sub nici o forma de societatea noastra. Specificam ca, in cazul in care nu vom primi un raspuns favorabil, ne permitem sa luam toate masurile legale in vigoare conform normativelor legale in vigoare in Romania si Uniunea Europeana.
Precizam, in plus, nu doar ca generarea facturii are la baza o lege veche (legea 977/ 2003 ce contravine normativelor europene) dar, in plus, s-a emis o factura pe o perioada cand firma noastra NICI NU EXISTA (ianuarie-martie 2007) si fara a se verifica daca firma are sau nu activitate.
Raspunsul lor:
Pur si simplu ma trimiteau sa studiez legea in cauza, ceea ce am si facut si ...
Raspunsul meu (ceva mai lung de data asta):
Stimata doamna/ domnisoara Laura,
Mentionez ca si eu am studiat articolele de Lege mentionate de dumneavoastra inainte de a trimite primul e-mail referitor la factura emisa de societatea dumneavoastra. Ceea ce dumneavoastra mentionati se refera la anumite legi si decrete care dateaza din anul 2004 si in nici un caz nu sunt in concordanta cu legile actuale si nici cu normativele Uniunii Europene. In plus societatea dumneavoastra a emis o factura pentru ceva inexistent si fara a putea fi probat intrucat, dupa cum bine stiti, firmele romanesti, cu exceptia barurilor, hotelurilor si restaurantelor, NU FOLOSESC serviciile dumneavoastra la sediul firmei. Imi solicitati sa documentez inexistenta firmei mele in perioada mentionata, ianuarie-martie, fapt ce contravine, din nou, normativelor Uniunii Europene intracat emisorul facturii este firma dumneavoastra ori cei in drept sa dovedeasca folosirea sau nu a anumitor servicii e firma dumneavoastra si nu clientul! Ca o comparatie, sunt curios cand dumneavoastra primiti o factura a unui operator de telefonie mobila, operator care nu are nici un contract de prestari servicii cu dumneavoastra, in acest caz nu cred ca ati fi de-acord sa "va justificati" ca nu ati folosit serviciile respective ci, ca si mine, ati solicita o dovada din partea operatorului pentru acele asa-zise servicii pe care acesta vi le imputa. Deci ceea ce solicitati dumneavoastra e un non-sens, in plus simpla consultare a Registrului Comertului v-ar fi fost indeajuns ca sa stiti ca nu puteti factura:
1. O firma inexistenta in perioada emiterii facturii;
2. O firma care, prin sediul sau social inregistrat, se dovedeste a fi in comodat de spatiu locativ si nici intr-un caz proprietar (ca veni vorba, locatia firmei e la adresa mamei mele in Oradea intrucat in ultimii 8 ani domiciliul meu stabil e la Madrid, str. xxxxxxx);
3. În conformitate cu HG nr. 185 si HG nr. 186, S.C. Electrica S.A. este mandatata sa încaseze taxa pentru serviciile de radio si televiziune. Depunatorul declaratiei PE PROPRIE RASPUNDERE, PRIVIND SCUTIREA DE LA PLATA TAXEI RADIO-TV, PE MOTIVUL NEDETINERII DE RECEPTOARE RADIO/TV trebuie sa fie titularul unui contract de furnizare a energiei electrice, de tip nou, conform ordinului ANRE nr. 57/1998 ceea ce nu e cazul, intrucat societatea, asa cum specifica clar si in Regsitrul Comertului se afla intr-un sediu social in comodat, neavand, pe numele sau, nici un serviciu contratat cu furnizorii romani gen Electrica, Romtelecom sau altii.
4. Conform legii 41/1994 art 40 (3) " Persoanele juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele, sucursalele, agentiile si reprezentantele acestora, precum si reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, au obligatia sa plateasca o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si o taxa pentru serviciul public de televiziune, in calitate de beneficiari ai acestor servicii."
Acest "in calitate de beneficiari" a fost "suprimat" de HG 978/2003 si 977/2003.
Chiar si Curtea Constitutionala in decizia 297 din 6 iulie 2004 precizeaza, ca " obligatia prevazuta de text (de lege) este doar in sarcina pers. jurid. care beneficiaza, in diferite modalitati, de serviciile publice respective
5. HOTÃRÂRE nr.977 din 22 august 2003 precizeaza, la Art.5, alin. 1 ca "Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune se va încasa de la plătitorii acesteia, prevăzuţi la art. 1 şi 3, de către Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. prin filialele sale, în baza unui contract de mandat, o dată cu plata energiei electrice consumate" ceea ce nu e cazul, inttrucat firma mea nu are nici macar un astfel de contract, cum nu are nici angajati, nici nu cotizeaza la CNAS, fiind o societate FARA ACTIVITATE!
6. Legea 193/2000 mentioneaza la Art.4 alin. 1 si 2.:
Art. 4. - (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
(2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.
7. Potrivit HG 977/2003, art.4, de fapt Anexa, cuantumul lunar este:
1. Pers juridice care nu au salariati: 2,5 RON
2. Pers juridice care intra sub incidenta OG24/2001 (microintreprinderi) 10 RON
3. Pers juridice, altele decat cele de mai sus 30 RON
In baza celor mentionate solicit ANULAREA FACTURII MENTIONATE (factura 10014312-11.08.2008) PENTRU NECONCORDANTA ACESTEIA CU REALITATEA SI NEFIIND JUSTIFICATA, SUB NICI UN ASPECT, NICI VALOAREA NICI DATELE DE FACTURARE. Mentionez ca, in caz contrar, firma isi rezerva dreptul de a recurge la toate mijloacele legale in vigoare pentru a obtine anularea acesteia.
Si de la ultimul meu mesaj trimis in septembrie .... pauza totala ... au intrat in Alzheimer, adica au "uitat" pur si simplu de existenta firmei mele ... ceea ce m-a facut atat de trist ... :(( . Unii in tara asta inca mai cred ca romanul e ca oaia, numa' bun de dus la taiere :D. Succes tuturor si ... LA MULTI ANI! :))