avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine,daca se poate,in urmatoarea problema:
-am lucrat intr-un magazin, in functia de vanzatoare, in perioada 02.07.2010-05.04.2011 (aceasta e data de incetare a CIM). Nu am mai lucrat din data de 15 februarie,dar mi s-au dat actele foarte tarziu.
-cod caen 4711_Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun ;
-am depus dosarul de somaj in data de 11.04.2011
-ultimul stat de plata semnat de mine a fost pe luna februarie (cu toate ca ultimii bani pe care i-am primit de la firma respectiva au fost pe ianuarie)
-nu mi s-a dat sa semnez nici o fisa de lichidare,de banii pe concediu nici macar nu s-a adus vorba...ce sa mai...datele problemei sunt cam aceleasi ca in cazul mai tuturor firmelor acestea micute care isi concediaza ABUZIV personalul,care nu au semnat contr. colect. la nivel de unitate...
Si acum,MAREA intrebare:
-am dreptul la salarii compensatorii? Am citit pe net in Codul Muncii,am citit in CCMN,am citit ceva si in contr. colect. pt ramura comert...nu stiu ce sa zic...
-daca am dreptul la sal. comp. cum trebuie sa procedez?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
sara85, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 21 Aprilie 2011
multumesc pentru raspuns,
da ma refer la ccm la nivel de ramura de comert.As vrea sa adaug ca ni s-a cerut sa semnam o instiintare prin care ne aduce la cunostinta faptul ca firma se va inchide in urmatoare perioada si ca din data de x imi va fi desfacut CIM in temeiul art 65 si ca din data de y incepe preavizul de concediere in conformitate cu art 73.Daca voi semna aceasta instiintare inseamna ca voi renunta la dreptul de a primi salarii compensatorii?pentru ca nu mentioneaza nimic de salariile compensatorii si am fost sfatuita sa nu semnez sau sa adaug urmatoarele "am luat la cunostinta, solicit acordarea salariilor compensatorii conform art76 din CCM".ma puteti ajuta cu un sfat?chiar nu stiu ce ar trebui sa fac in aceste conditii am auzit pareri si pareri, directorul ne asigura ca o sa faca tot posibilul sa ne dea macar un salariu compensatoriu, dar daca in CCM sunt minim 2 cum poate el sa ne dea legal 1?Apoi ne-a mai si amenintat ca daca nu semnam instiintarea nu o sa ne dea nici unul ca depinde de el pentru ca are noul cod al muncii in spate.Eu lucrez de 3 ani in aceasta firma, noul cod din ce am auzit v-a intra in vigoare de pe 1 mai, eu ar trebui sa semnez astazi preavizul, ar putea sa ma afecteze noul cod din moment ce eu intru in preaviz inainte sa intre el in vigoare?precizez ca suntem in magazine 20 de angajati si impreuna cu cei de la birou si director(desi nu stiu daca intra si el la nr de angajati) 23.Si inca ceva, am citit in CCM dar nu mai stiu articolul cum ca daca angajatorul declara faliment angajatii primesc 6 salarii compensatorii.imi cer scuze ca am scris atat de mult dar sunt complet nelamurita si v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.o zi buna
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ana16, utilizator
Instiintarea are rolul de a va aduce la cunostinta desfiintarea postului si intrarea dvs in preaviz si nicidecum renuntarea la salariile compensatorii.

Nu are cum sa va dea 1 salariu , atata timp cat in CCM la nivel de ramura este specificat minim 2 salarii ... in caz contrar, va puteti adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata.

Noile modificari aduse Codului Muncii nu au efect retroactiv.
am inteles,.aceasta instiintare nu poate fi interpretata ca fiind demisie nu?e practic concediere dar nu din vina angajatului.multumesc pentru raspuns, astept noile surprize si amenintari din partea angajatorului,sunt sigura ca vor mai fi cateva pana la final.va multumesc pentru suportul acordat.
Instiintarea nu poate fi interpretata ca fiind demisie ... instiintarea de preaviz vine din partea angajatorului in cazul concedierii, pe cand demisia este actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivelul ramurii comert 2010 ginacoseru ginacoseru stiti cumva daca ccm la nivelul ramurii comert a fost denuntat sau daca s-a incheiat un nou contract? (vezi toată discuția)
Concediere l4ur l4ur Buna ziua. Sunt angajat pe postul de consultant IT la o firma de antivirus software (caen 5829). Ieri, alaturi de inca 7 colegi, am fost anuntati ca de la 1 ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)