avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA la cumparare constructie noua
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA la cumparare constructie noua

Am si eu urmatoarea problema la care va rog sa-mi dati un sfat:

Daca precontractul de vanzare cumparare pentru un apartament nou a fost incheiat in noiembrie 2007, deci dupa ordonanta, si in contract este stipulat clar ca nu se percepe TVA, eu ca si cumparator mai am vreo obligatie de plata a acestui TVA? Vanzatorul, initial PF, intre timp, adica la 1 iunie 2008, s-a declarat PFA (pana la data la care s-a declarat PFA eu am achitat deja 90% din valoare, de fapt au fost achitati prin ordin de plata inca din 2007). Acum imi solicita TVA la toata suma. Este OK?

Multumesc pentru ajutor.

Liliana
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 18:29, 30 Iunie 2008
liliana69 a scris:

Stati ca nu mai inteleg nimic! In primul rand eu nu sunt PJ sunt PF. Pana la urma platesc TVA si pentru sumele platite in 2007? Nu am factura, normal, ca persoana de la care am cumparat cu precontract nu era atunci platitoare de TVa, de fapt era PF ca si mine, am numai ordinele de plata prin care am achitat acele sume. Iar transferul de prorietate urmeaza sa se faca acum.

Persoana fizica care vinde trebuie sa emita factura pentru activitatea de constructii.
Asta am inteles, dar daca el va emite acum factura, cand vom incheia contractul de v-c, va trece pe factura toata suma, inclusiv ce am platit in 2007 sau numai ce mai am acum de plata? Daca trece toata suma si TVA-ul se va adauga la toata suma, deci inclusiv pentru avansul platit in 2007. In mesajul anterior ati spus ca in cazul vanzarilor pentru care au fost incasate avansuri in 2007 TVA se aplica numai la diferenta. Dar nu stiu cum se va reflecta asta in factura. Vreau sa stiu exact ce factura trebuie sa primesc de la vanzator pentru a nu avea ulterior nici o problema.

Multumesc pentru ajutor.
Trebuia emisa factura fara TVA pentru perioada anterioara declararii ca latitor si factura cu TVA dupa declarare.
Vedeti eu nu cunosc taoate datele referitoare la activitatea constructorului.
Concret, datele sunt urmatoarele:

Constructorul a inceput constructia in 2007 ca persoana fizica, atunci am incheiat si precontractul si am platit avansul. In februarie am mai platit o transa, urmand ca restul de app. 7% sa platesc la incheierea contractului. De la 1 iunie 2008 s-a declarat platitoare de TVA, urmand sa incheiem contractul acum la inceputul lunii iulie. Pe care din cele trei plati trebuie sa-mi elibereze factura fara TVA si pe care cu TVA?
Deci ultima factura se face cu TVA, deoarece el devine platitor de TVA in data de 01.06.2008.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2008
ContSters42967, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui se aplica?! agb23 agb23 Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii ... (vezi toată discuția)
Tva contract de inchiriere avas avas Buna ziua.La facturarea unei chirii mai este obligatorie notificarea adm. financiare daca se factureaza cu TVA? Se mai poate factura fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)