Am si eu urmatoarea problema la care va rog sa-mi dati un sfat:
Daca precontractul de vanzare cumparare pentru un apartament nou a fost incheiat in noiembrie 2007, deci dupa ordonanta, si in contract este stipulat clar ca nu se percepe TVA, eu ca si cumparator mai am vreo obligatie de plata a acestui TVA? Vanzatorul, initial PF, intre timp, adica la 1 iunie 2008, s-a declarat PFA (pana la data la care s-a declarat PFA eu am achitat deja 90% din valoare, de fapt au fost achitati prin ordin de plata inca din 2007). Acum imi solicita TVA la toata suma. Este OK?
Multumesc pentru informatie. Tocmai am discutat telefonic cu vanzatorul si m-a informat ca el imi factureaza toata suma (inclusiv sumele anterioare) cu TVA, daca-mi convine bine daca nu, e treaba mea...In cazul acesta ce am de facut? Notificarea aceea de care spuneati cu privire la declararea lui ca persoana platitoare nu mi-a trimis-o nici pana acum.
Conform art. 155 alin.l din Legea nr.571/2003,
"Orice persoana impozabila,inregistrata ca platitor de taxa pe valoare adaugata, are obligatia sa emita factura fiscala pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, catre fiecare beneficiar.
Persoanele impozabile, care nu sunt inregistrate ca platitoare de TVA, nu au dreptul sa emitafacturi fiscale si nici sa inscrie TVA pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de serviciiefectuate catre alta persoana, in price documente emise".
Deci pana la inregistrarea ca platitor de TVA aveti aliniatul 2, dupa ce a devenit platitor aveti alin 1.