avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se poate face voluntariat in domeniul privat ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se poate face voluntariat in domeniul privat ?

doresc sa prestez activitati gratuite in cadrul unui srl ? exista fundament legal pt a nu fi incadrata activitatea mea ca munca la negru ?
astept raspunsul dumneavoastra. multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 24 Martie 2016
In cadrul SRL-urilor nu se pot desfasura activitate de voluntariat.

Potrivit Legii nr.78/2014, organizaţia-gazdă este persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, care organizează şi administrează activităţi de voluntariat
freeelis a scris:

Se poate face daca activitatea se desfasoara in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea


Buna ziua,

Cand spuneti "medico-sanitar" include si clinica veterinara, infiintata ca SRL?
Avem studenti de anul 2-3 care vor sa vina voluntar, ocazional, sa participe ca "mana a doua" la operatii de castrare/sterilizare.
Nu putem semna conventie de practica cu USAMV (facultatea de medicina veterinara) si nici nu ne putem infiinta (inca) ca ONG.

Multumesc
SRL-urile nu pot incheia contracte de voluntariat.

In schimb , pot incheia conventii de practica cu respectarea prevederilor Legii nr.258/2007 privind practica elevilor si studenţilor.

freeelis a scris:

SRL-urile nu pot incheia contracte de voluntariat.

In schimb , pot incheia conventii de practica cu respectarea prevederilor Legii nr.258/2007 privind practica elevilor si studenţilor.




Buna ziua,

Pentru prima parte, da, am inteles, multumesc - totusi, se pot face contracte de colaborare?

Pentru a doua parte, noi nu putem face conventie cu institutia de invatamant, deci iese din discutie.

De asemenea, mai era o situatie: noi fiind cabinet veterinar, intram sub incidenta Legii 195 / 2001, art 2.b. "[...]medico-sanitar[...]" ? Am putea asa?

In final, ma gandesc eu, neavizata in zona legala, doar in cea veterinara :), "ei" nu pot face proba ca este munca la negru, "eu" nu pot face proba ca nu este munca la negru, asa ca in final, prefer sa caut, alaturi de Dvs., o solutie legala decat sa ma cert cu ei.
Dupa cum spuneti si Dvs, o exceptie confirma puterea legii in restul cazurilor, deci trebuie sa fie o solutie....

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2016
PatricheIrina, utilizator
Nu intrati sub niciun fel sub incidenta Legii nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România , intrucat sunteti SRL.

Legea 78/2014
Art. 3.
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup;

b) activitatea de interes public reprezintă activitatea desfăşurată în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială;

c) organizaţia-gazdă este persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, care organizează şi administrează activităţi de voluntariat;

d) contractul de voluntariat reprezintă convenţia încheiată între un voluntar şi organizaţia-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sunt in concediu de crestere a copilului pot sa inchei un contract de voluntariat? robitza78 robitza78 buna seara am si eu o intrebare ,daca sunt in concediu de crestere a copilului pot sa inchei un contract de voluntariat? si daca da in anumite domenii sau ... (vezi toată discuția)
Voluntariat elena-f-b elena-f-b Buna ziua, Firma noastra incheie contracte de voluntariat ptr. formare de personal si as vrea sa stiu daca exista o posibilitate legala de a-i obliga cumva ... (vezi toată discuția)
Contract de voluntariat coquelicot coquelicot Buna ziua. Am fost angajata in urma cu doua luni de catre un spital in baza unui contract de voluntariat, se pare ca in lipsa altor optiuni disponibile. ... (vezi toată discuția)