avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale procura AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

procura AGA

O persoana juridica straina, asociat intr-ul SRL., mandateaza o persoana fizica romana pentru a vota in cadrul AGA majorarea capitalului social.

In afara de procura autentica, pt Registrul Comertului este necesara si decizia organelor de conducere ale PJ straine cu privire la majorarea capitalului social SRL?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:00, 10 Iulie 2008
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procura de reprezentare in AGA trebuie sa fie speciala - data pentru fiecare adunare in parte, deoarece e ilogic sa figureze o persoana ca asociat dar alta (fara raspundere) sa ia decizii tot timpul. Procura trebuie sa ateste ca decizia e a asociatului scriptic, chiar daca ea se manifesta prin lasarea la alegerea imputernicitului.

Trecand peste asta, de principiu procura nu trebuie sa fie autentica. Trebuie insa cercetat actul constitutiv sau regulile interne de desfasurare a adunarilor. Multe societati prevad expres cerinta autentificarii/atestarii procurii. Altele insa prevad clar ca nu e nevoie de forma speciala. Daca nu se prevede nimic, atunci forma atestata sau autentica nu e necesara, dar poate prezenta un plus de incredere in ochii celorlalti asociati.
La societatile cu capital strain cu care am lucrat, procura era data sub semnatura privata, nu era nevoie sa fie legalizata. Fiind intr-o limba straina, bineinteles ca era si tradusa de un traducator legalizat.
In ceea ce priveste aprobarea majorarii capitalului de catre PJ straina, in procura sint trecute toate actiunile pe care le poate executa imputernicitul, si se trece tot ceea ce poate implica respectiva AGA - se stie din ordinea de zi, deci nu mai trebuie hotarirea respectiva, ci numai procura.
Din punctul meu de vedere si din practica este necesara si AGA pj straine pentru ca numai astfel aceasta poate decide asupra majorarii capitalului social in SC in care este asociat, altfel nu poate fi vorba de o hot de majorare valabila.
Vointa persoanei juridice asociat se formeaza dupa regulile proprii, deci trebuie avuta in vedere legea aplicabila si actul constitutiv al societatii respective. Nu cred ca putem gasi un principiu in cererea hotararii atata vreme cat circumstantele pot fi cat se poate de diferite. Am vazut de exemplu o societate, asociat la o firma romana, care in actul constitutiv avea trecut faptul ca in cazul filialelor societatea numeste un reprezentant permanent, care ia toate deciziile cu exceptia x, y, si z si poarta intreaga raspundere pentru ele. Bineinteles ca in acest caz, exceptand situatiile strict mentionate nu era nevoie de nicio AGA.

irinamayer a scris:
Din punctul meu de vedere si din practica este necesara si AGA pj straine pentru ca numai astfel aceasta poate decide asupra majorarii capitalului social in SC in care este asociat, altfel nu poate fi vorba de o hot de majorare valabila.

De ce sa nu fie valabila? Nu exista vreun temei legal pentru nulitatea in acest caz, mai ales ca, asa cum am spus mai sus, trebuie sa vezi si legea straina aplicabila formarii vointei asociatului.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa - administrator + actionar majoritar strain +rc TEA TEA Buna, Lucrez la un SA care are actionar majoritar (>99, ..% din capital) o persoana juridica straina. Administratorul societatii este angajatul actionarului ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social bettyna bettyna Buna ziua, Firma la care lucrez doreste sa faca o majorare de capital (prin depunerea unei sume de bani). Mentionez ca firma este un SRL si sunt doi asociati. ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl mioaraclaudia mioaraclaudia ce acte imi sunt necesare pt.majorarea unui capital social la un srl?se doreste majorarea capitalului cu o parte din suma provenita din dividende iar o alta ... (vezi toată discuția)