avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferente inregistrari contoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferente inregistrari contoare

In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul
de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din apartamente.
Inteleg ca si aceasta trebuie sa o platim.
care este modalitatea legala de impartire a acesteia catre asociati. ce criteriu sau regula se aplica?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:28, 26 Mai 2011
conform regulamentului si normelor metrologice, se admite o eroare sistematica de masurare.Marja este de max 0.5% din volumul masurat, pentru un contor care funcioneaza in parametri.Valoarea absoluta a acestui tip de eroare este direct proportionala cu consumul. Se justifica repartizarea dupa consum a diferentei produse de aceasta.
Admitem de asemenea erori de trunchiere generate de aproximari si citiri eronate, nedepistate. De regula acestea se depisteaza si se corecteaza la urmatoarea citire sau la verificarea trimestriala a citirilor. Efectul acestora poate fi crestere sau diminuare a diferentei de apa calculata la citirea din fiecare luna.Efectul poate fi
eliminat prin citiri simultane facute o data la 6 luni sau o data pe an. Regularizarea ar trebui facuta tot proportional cu consumul pe perioada de referinta (6 luni sau1an), pentru a se produce efectul invers fata de cele create in fiecare luna.
Admitem mici defectiuni la instalatia de utilizare din apartamente, de regula la rezervoarele wc, al caror efect nu depinde de numarul de persoane. acestea pot genera diferente numai la apa rece,Efectul si existenta lor este usor de depistat deoarece ele produc crestere a diferentei de apa, din ce in ce mai mare,de la o luna la alta.Daca se depisteaza, efectul estimat este imputabil proprietarului de apartament unde acesta sa produs.
Pierderile generate de defectiuni la partile comune ale instalatiei sunt eliminate prin reparatii sau inlocuiri, iar pentru perioada in care s-au produs se justifica sa fie repartizate proportional cu cota parte indiviza de proprietate.(Proprietarii au obligatia sa asigure si sa mentina in stare buna de functionare instalatiile din condominiu). Nu au nici o legatura cu numarul de persoane din apartament.
Diferentele generate de imprecizii de masurare ale unor contoare defecte sau in afara parametrilor de precizie, sunt direct proportionale cu consumul, si pina la depistarea lor, se justifica sa fie repartizate dupa consum. Nu au nici o legatura cu numarul de persoane din apartament.Estimarea consumului pentru un apartament unde se constata existenta unui contor defect, se poate face in functie de numarul de persoane.
In concluzie:
incalzesc apa cu boiler electric.am consum inregistrat pe contor, 0 mc. mai trebuie sa platesc diferenta de apa calda?




Sa presupunem ca s-a produs o avarie, s-a spart o conducta de apa calda la subsol. Aceasta este o instalatie comuna tuturor proprietarilor indiferent ca se folosesc de ea sau nu, indiferent ca in acea luna au consumat 6 m.c. de apa calda sau zero m.c. apa calda. Pierderea, in urma acestei avarii, nu este legata de numarul de persoane sau de consumul fiecaruia si-atunci ramane doar varianta de a suporta cheltuiala pe cota indiviza.
Asa ca, in functie de cauza diferentei, puteti fi pus la plata diferentei de apa calda chiar cu zero consum, asa cum am incercat a argumenta mai sus.
De cele mai multe ori in anumite apartamente se produc scurgeri cu picatura care nu sunt inregistrate de apometrele de clasa B.Aceste scurgeri se pot depista atunci cand (daca) se face la cateva luni o punere de acord printr-o minicomisie.Atunci se poate vorbi cu proprietarul despre aceste pierderi convingandu-l sa ia masuri singur sau sa fie ajutat de asociatie in cazul cand persoanele sunt in varsta sau nu au timp si pricepere pentru a repara singuri pe acolo.Unde se banuieste ca se fura se poate impune obligarea proprietarului sa permita asociatiei sa inlocuiasca apometrul cu unul de clasa superioara pe cheltuiala asociatiei.Abia apoi este corect aplicarea pe cote a pierderilor.
adriantot a scris:

Un proprietar care a fost plecat toata luna de acasa are acelasi index ca si luna trecuta (index nou = index vechi). Acesta are o cota parte indiviza de 2,5%, dar zero persoane la intretinere in acea luna.
Alt proprietar are consum normal, verificat de 18 m.c. si 3 persoane in apartament. Este evident ca aceasta familie a consumat. Dar are cota indiviza de 1,5%.
Dupa cum spuneti dumneavoastra ar trebui ca din acea diferenta de 100 m.c. de apa, cel care are consum zero, persoane zero, a lipsit toata luna din bloc, sa plateasaca 2,5 m.c. de apa, iar cel care a consumat 18 m.c. real, are 3 persoane in apartament ce au locyuit toata luna, sa plateasca doar 1,5 m.c. apa.

Da, trebuie sa plateasca in fctie de cota parte indiviza. Putem sa analizam cum doriti, concluzia e aceeasi.
Dumneavoastra porniti de la cauza acestor pierderi, si presupuneti ca ar fi legata de consum, ceea ce e fals. Nu se poate afirma ca acele pierderi au ca si cauzalitate doar lipsa de precizie a contoarelor. Cauzele pot fi multiple, si nu se poate face o diferentiere clara.
Dar cauza nu e atat de importanta, mai important e principiul dupa care e definita aceasta notiune. Vorbim de pierderi. ale cui sunt aceste pierderi cine le suporta? Evident ca asociatia de proprietari. Este o cheltuiala comuna ce se repartizeaza membrilor. Pierderile indiferent de natura lor nu pot fi asociate pe numar de persoane sau consum pentru ca pur si simplu nu se poate. Orice afirmatie care vine sa sustina acest lucru e demontabila din start. Deci fiind o cheltuiala comuna si neputand fi asociata altfel aceasta se repartizeaza pe cota parte indiviza.

Ganditi-va la situatia similara in care se strica usa de la intrare. Urmand logica dumneavoastra ati spune ca aceasta cheltuiala sa se repartizeze pe numar de persoane( mai multe persoane implica o utilizare mai mare a usii) - gresit. Si cheltuielile cu usa si cele cu pierderile de apa se repartizeaza pe cota parte indiviza.
Ca o regula generala pe care banuiesc ca o stiti foarte bine.
Toate cheltuielile unei asociatii de prprietari se repartizeaza pe cota parte indiviza. !.. cu exceptia cazurilor in care natura acestor cheltuieli e bine determinata si masurabila
. de aceea avem interfonul -pe apartament, utilizati contorizate - individual, utilitati consumabile necontorizate - pausal. Asa cum ati spus si dvs in post, energia electica pentru iluminatul spatiilor comune, apa consumata (necontorizata individual) etc, orice utilitate consumata ce nu poate fi masurata exact se repartizeaza pe numarul de persoane. Dar atentie- pierderile de apa nu reprezinta consum.


@Elga
frumoasa analiza dar inaplicabila- e la fel ca si cum ai analiza repartitia cheltuielilor cu liftul, afirmanad ca o familie care locuieste la etaj superior determina o uzura mai ridicata la instalatiilor :)). Analize oarecum inutile si care complica mai mult situatia.

Elga50 a scris:

- dupa consumul de apa. Pai de ce dupa consum? Adica de ce la o familie care consuma 10 mc de apa se pierde mai multa apa decat la una care consuma 5 mc,
...
- dupa numarul de persoane Pai de ce dupa numarul de persoane?

Pierderile de apa au cauze multiple, nu sunt consum si nu pot fi asociate cu consumul si nici cu numarul de persoane. Sper ca nu aveti indoieli legate de acest aspect.


- pe cota parte-indiviza. Pai de ce suprafata unui apartament ar determina proportional pierderea de apa? De ce la un apartament mai mare se pierde mai multa apa? In aparenta nu este niciun motiv in stare sa justifice aceasta.

Dupa cum le spune si numele, pierderile de apa sunt pierderi. Nu exista mai multe tipuri de pierderi de apa, exista unul singur si atat, pierderi, indiferent de natura lor. Si in contabilitate exista acest termen, si peste tot in lume, asociatii de proprietari, societati comerciale, asociatii familiale,s-a, orice pierdere se suporta de catre actionari, asociati,.. proportional cu participatia ( adica cota parte indiviza in cazul asociatiilor de proprietari.
Incep sa nu va mai inteleg. de ce atatea analize pentru un lucru evident.

Doamna, daca dvs mergeti cu incasarile de pe o luna la banca si pe drum sunteti furata, sau daca intervine un incediu si arde seiful de bani din sediul asociatiei, sau..... cine suporta aceste pierderi? cum se repartizeaza? va spun eu, exista un singur raspuns valabil: sunt suportate de properietari proportional cu cota parte indiviza.
(PS. sper sa ignorati aspecte ce tin de vinovati, recuperarea pierderilor sau asigurari in exemplele de mai sus, am vrut doar principial sa subliniez cum se repartizeaza pierderile).


Punctul meu de vedere este ca acolo unde nimeni si nimic nu poate arata cu precizie proportia diferitelor cauze in producerea acestor diferente-pierderi, calculul trebuie simplificat la o cheltuiala pe proprietatea comuna, o pierdere pe proprietatea comuna....si deci repartizata pe cota-parte indiviza.
Parerea mea!

CORECT
inteleg ca: pina la debransare prin blindare si sigilare, am obligatia sa suport toate cheltuielile de exploatare a instalatiei, indiferent de consumul propriu.
diferentele de apa se vor repartiza dupa orice criteriu, in nici un caz dupa nr. de persoane. Nr. de persoane se utilizeaza in calculul estimativ al consumului in regim necontorizat, sau cu contor defect.
rubricatura listelor de plata este ramasa in urma, deoarece nu include coloane cu informatii legate de volumul de apa inregistrat,diferente de apa repartizate.
stabilirea unui cost mediu de catre administrator, conform cu regulamentul postat,
fara a afisa informatiile mai sus mentionate,reprezinta cel putin lipsa de transparenta,
deci sunt indreptatit sa spun ca presedintele si administratorul repartizeaza cel putin diferentele de apa, dupa cum vor ei.
Gestionarea necorespunzatoare a acestor diferente de apa, genereaza suspiciuni si costuri nejustificate pentru unii asociati.
Va multumesc mult, tuturor!

Alte discuții în legătură

Stabilirea impartirii de catre comitetul executiv al consumurilor de apa rece si calda voicumihaela voicumihaela sunt presedinta unei asociatii de propietari si as dori daca se poate sa ma indrumati cum as putea sa rezolv o mare problema. Lunar pe factura de apa rece ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)