avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... regim detentie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

regim detentie

In care cazuri in care un condamnat are de executat cinci ani, sa zicem, poate fi 'scutit' de executarea pedepsei pe motive medicale? De exemplu eu nu am efectuat stagiul militar pe motive de sanatate. Ma inscriu in categoria ce nu suporta regimul de detentie?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 20:36, 13 Iulie 2008
Probabil pe clientii mei i-ai consiliat tu, de vreme ce ei sunt fara instrumente de plata. Cert este ca e greu sa mergi la un furnizor si sa ii ceri credit comercial iar cand iti cere fila CEC garantie sa spui nu.

Dar am si eu un cec in alb de la un client rau platnic. Eu am voie sa il completez? Ca cica mi spune un prieten ca nu ar fi tocmai in regula si ca er fi bine sa il conving pe client sa completeze fila.
Cum spuneam, mai exista si alte forma de a garanta un credit comercial, nu neaparat cu fila cec!

In privinta cecului in alb, pentru linistea ta , cand ti-l lasa garantie vreun cocontractant de-al tau, mai bine sa fie cmpletat cu mana lui la toate rubricile.
Daca nu-ti plateste datoria, nu-l completa, fa o plangere penala pt. infr. la legea cecului.
Mai inainte de asta, notifica-l si pune-i in vedere ce vei face, poate asa se sperie si plateste.
Buna ziua!
Se poate, cu conditia ca boala pe care o aveti sa nu poata fi tratata in spitalul penitenciarului.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Cazurile de amanare

Art. 453
(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri:
a) cand se constata pe baza unei expertize medico-legale ca cel condamnat sufera de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. In acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare;
b) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an. In aceste cazuri, executarea pedepsei se amana pana la incetarea cauzei care a determinat amanarea;
c) cand din cauza unor imprejurari speciale executarea imediata a pedepsei ar avea consecinte grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucreaza. In acest caz, executarea poate fi amanata cel mult 3 luni si numai o singura data.
(2) Cererea de amanare a executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi facuta de procuror, de condamnat, de persoanele aratate in art. 362 alineatul ultim, iar in cazul prevazut la lit. c) din prezentul articol, si de catre conducerea unitatii la care lucreaza condamnatul.
(21) Cererea poate fi retrasa de cel care a formulat-o.
(22) In cazurile prevazute in alin. 1 lit. a) si b), hotararile prin care se dispune amanarea executarii pedepsei sunt executorii de la data pronuntarii.
(3) Dispozitiile prezentului articol se aplica si in cazul celui condamnat la executarea pedepsei la locul de munca. In situatia prevazuta la lit. b), executarea pedepsei poate fi amanata pe perioada stabilita de normele legale cu privire la concediul ce se acorda salariatelor inainte si dupa nastere.

Cazurile de intrerupere

Art. 455
(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi intrerupta in cazurile si in conditiile prevazute in art. 453, la cererea persoanelor aratate in alin. 2 al aceluiasi articol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Astept raspuns ionela moraru ionela moraru Ce motive accepta instantele pentru intreruperea pedepsei? (vezi toată discuția)
Astept raspuns ionela moraru ionela moraru Am si eu o intrebare cand intra cel mai sigur noul cod penal in vigoare?se mai poate sa se faca intrerupere de pedeapsa...eu stiam de ceva de trei luni de ... (vezi toată discuția)
Intrerupere a executarii pedepsei, sotie insarcinata annaghe annaghe Poate fi formulata o cerere de intrerupere a pedepsei (sotului) daca sotia este insarcinata si nu are niciun venit, deci sotul era unic intretinator al ... (vezi toată discuția)