avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Raspundere contraventionala si raspundere delictuala??
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Raspundere contraventionala si raspundere delictuala??

1). O Societate Comerciala in cazul cand savarseste o fapta contraventionala cu vinovatie, se incheie un p-v de constatare si sactiune a contraventiilor. Cui revine sa achite, amenda?? (Societatea, si daca este insolvabile? responsabilitatea revine administratorului sau dupa caz altei persoane cu responsabilitate..!!):O
2). Daca o Asociatie de Prop. convoca o Adunare Generala unde se discuta si problema de reparatie a terasei blocului.
a). Terasa blocului fiind proprietate comuna si este gestionata juridic de catre Asoc. Prop. prin organele sale de conducere (comitet executiv, presedinte si administrator cu obligatii executive).
b). Terasa nu se repara..!! si, din acest motiv cand ploua sunt infiltratii de ape pluviale in apartamentele de la ultimul nivel cu consecinte destul de grave (deteriorari ale zugravelilor peretilor).
c). Proprietarii care au suferit, si sufera prejudicii, actioneaza in instanta Asoc.de Prop. cu cerere de "raspundere delictuala a Asociatiei de Prop." Acestia fac dovada prejudiciului, chiar si reprezentantul legal al asociatiei recunoaste prin unele acte depuse la dosar ca exista un prejudiciul cauzat proprietarilor din motivul aratat, dar se motiveaza ca nu sunt bani.. este o scuza??:D
Cine raspunde de prejudiciu cauzat prin neglijenta organilor de conducere ale asociatiei; proprietarii prejudiciati, presedintele, comitetul executiv sau administratorul.??????#-o
Cum credeti ca s-a pronuntat instanta pe fond ???? X-(
Astept un raspuns cat mai pertinent..=D>
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 13:44, 24 Mai 2011
Pai recititi ce ati scris mai sus si o sa vedeti ca vina o poarta niste persoane in cazul unei S.C., ca reprezentanti ai acelei S.C. Daca o sa accesati si legislatia fiscala o sa constatati ca acele amenzi ar trebui suportate din buzunarul celui vinovat, ca nu este premis a se deduce acele amenzi din profitul firmei s.a.m.d.

Cat despre vina proprietarilor intr-o Asociatie de proprietari (cu totul atl subiect si nu inteleg de ce ati postat imediat dupa speta cu o Societate Comerciala), acestia sunt vinovati pentru ca daca ceva nu merge bine, daca nu se respecta legea..., este vina proprietarilor si cand spun proprietari includ aici si presedintele si membrii comitetului si membrii comisiei de cenzori care sunt proprietari in acea asociatie, nu sunt veniti din alta parte. Si-adesea tot proprietari din acea asociatie sunt si contabilul, administratorul, casierul...
Ca cei alesi sunt de doua ori mai vinovati decat cei care i-au ales, sunt de acord cu dumneavoastra, dar vinovati sunt toti proprietarii in mai mica sau mai mare masura.
D'le adriantot, eu am intrebat cine are raspunderea delictuala a "lucrului",,,si cine plateste paguba?, pentru ca in L.Nr.230/2007 se arata ca raspunde fata de propietari si in mod deliberat in fata legii comitetul executiv presedintele in solidar...Acum nu mai inteleg,, Legea spune intr-un fel si raspunsurile le primesc contradictor.
Sa nu uitam ca Asoc. de Prop. au "personalitate juridica", si, au "organe de conducere", ce au resposabilitati potrivit, legii, statutului si "Hotararilor A.G."....Am dreptate.. sau nu??:O

Privind prima intrebare este de competenta de comparatie, Responsabilitatile sunt similare si in primul caz si in al doilea caz,,,
Vedeti ca legea trebuie sa fie unitara, deaceea se recurge de multe ori in instante la "Jurisprudente, Decizii ale ICCJ sau Decizii CEDO", pentru ca legea in cazuri similare sa fie aplicata cat mai corect, fara a-se produce "erori judiciare" in pronuntarea unei hotarari...#-o
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
Manole Dumitru, utilizator
Am citit in Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007 ca proprietarii aleg un Comitet Executiv care "asigura urmarii comportarii in timp a constructiei"[cap II, art.15 (m)], si "ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune" ; "sumele aferente reparatiilor respective sunt suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza"[cap II, art.15 (s)]. Eu cred ca Presedintele si Comitetul Executiv ar trebui sa raspunda, dar sunt 2 aspecte: In primul rand legea adauga acolo , la art.17 (9) si cuvintele "in mod deliberat". Si eu sunt foarte de acord cu ele, pentru ca nu stiu - dumneavoastra nu ne-ati spus! - dar se poate ca acesti oameni sa va fi spus tuturor ca sunt necesare reparatiile, ca trebuie sa platiti pentru ele , sa fi facut demersurile, dar daca banii nu s-au strans? Chiar va intreb pe toti: ce se poate face in situatia in care proprietarii nu pot sau nu vor sa plateasca? Asociatia deschide procese cu ei? Obtine hotarari de executare silita? imi imaginez ca spatiul acela ar deveni o zona de razboi ....
Ce credeti?
da D-nul Bismarc,,aveti dreptate cu teatru de razboi;;; si de ce pentru ca atat cei din comitet cat si presedintele cauta sa-si realizeze interesul personal.
Da, s-a discutat in A.G. problema, dar activitatea de comitet cat si de presedinte trebuie sa o faca, altii ...Cei alesi au crezut ca sunt alesi pentru privilegii si respect din partea celor ce iau ales. Legea este una si trebuie respectata de toti..asa cum este ea; Lista de plata este obligatie de plata pentru toti proprietarii,,,dar daca cei responsabili nu trec aceste obligatii cine sa le plateasca. Asa cum am aratat Asoc.De Prop. are pers. juridica are organe de conducere exista o lege care trebuie respectata si cei alesi trebuie sa o respecte si sa-si indeplineasca atributiunile date prin lege si dispuse si statutar...Sunt multe de comentat pe aceasta tema...dar ma opresc..Eu va multumesc pentru raspunsul dat ..
Cu placere am răspuns , cu placere, dar si pentru că mă intereseaza f. mult relatiile dintre proprietari si cele dintre proprietari si Comitetul ales de ei (incluzand si presedintele aici), relatii pe care probabil ca Legea incearca sa le reglementeze corect.
Sper ca nu-i supar pe colegii de discutie si nici pe dumneavoastră intrand putin in detalii personale. Eu am fost ales in Comitetul Executiv acum ceva timp (6 saptamani) pentru ca nimeni din Asociatie nu dorea și -mai inspaimantator pt mine- pentru că de atunci nimeni din C.Ex. nu a vrut să fie presedinte si pt ca parea f. dificil sa convocam o alta A.G. extraordinara m-au convins pe mine să accept presedentia aceasta pana reusim să strangem oamenii la o altă A.G.! Înțelegeti, va rog, ca vreau sa contrabalansez afirmatia dumneavoastra despre privilegiile Presedintelui si ale celor din C.Ex. Nu zic ca la dumneavoastra in Asociatie ele nu exista; spun ca, iata in Asociatia noastra nimeni nu vrea să fie presedinte sau să faca parte din C.Ex. pt. ca toti considera asta o povara si nicidecum un privilegiu. Adică răspunsul meu anterior a fost mult influentat de situatia de la noi si de noua mea pozitie, ceea ce poate nu e bine.

La subiect (si imi cer inca odata scuze tuturor pt derapaj): daca nu au fost trecute sumele necesare pt reparații pe lista de plata, pt. mine asta inseamna ca nu au avut in plan să repare terasa si consider că asta e un lucru incorect fată de proprietarii ultimului etaj si amendabil si d.p.d.v. legal.
toată stima!

(profit să rog pe toată lumea care ar avea de gand sa mi se adreseze vre-odata să nu folosească si apelativul "domnule" decat daca vrea sa ma ironizeze, ceea ce nu pot decat sa accept cu resemnare. Multumesc)

Alte discuții în legătură

Membri comitetului executiv ContSters13909 ContSters13909 Am o discutie inaintea A.G. Un administrator care este proprietar in bloc , este membru al asociatiei, poate fi ales in comitetul executiv ca membru in ... (vezi toată discuția)
Legalitatea functionarii administratorului si a cenzorului cu contract de prestari servicii. floyd floyd Buna seara tuturor celor de la Avocatnet.ro. Anul trecut la Ad.Gen. a Asoc.de Propr. a condominiului in care detin o proprietate, a fost ales un alt Com.Exec. ... (vezi toată discuția)
Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia ... sorin46 sorin46 Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia de 2 saptamani, iar membrii comitetului executiv nu au convocat nici acum sedinta pt.alegerea unui ... (vezi toată discuția)