Buna ziua!
1.Citind in legea si statutul consilierilor juridici am vazut cum ca acestia raspund disciplinar, contraventiona, penal...etc pt faptele savarsite in legatura cu profesia.Intrebarea este cat timp este responsabil, sau mai bine spus cat timp, ani ramane responsabil un jurist pt actele, faptele semnate contrasemnate de acesta?
2. A doua intrebare : intr-un contract, act ,juristul raspunde doar pentru legalitatea acestuia nu si pentru realizarea obiectului contractului?
V a multumesc !!
Are dreptate colegul: pana se prescrie fapta care i se imputa consilierului.
In principiu un consilier juridic nu raspunde pentru derularea contractului, cu exceptia situatiei in care chiar el este derulatorul de contract. Ex. contractul pentru achizitionarea programului Lege 4.
Este insa posibil ca la unele societati comerciale juristul sa aiba sarcina de a urmari, monitoriza, derularea contractelor si de a sesiza conducerii situatiile in care apar probleme. Este posibil ca aceasta indatorire sa fie inscrisa in Fisa postului. Atunci va raspunde pentru modul de derulare a contractelor impreuna cu derulatorii.
Dati mai multe detalii.
Da multumesc!
1. Era vorba in primul rand in general cat ramai responsabil pentru actele semate ca si consilier juridic. In particular daca dupa 3 ani de la semarea unui contract care face obiectul unui litigiu mai poti fi raspunzator ca si consilier juridic pentru acesta?si mai ales daca nici nu mai lucrezi in institutia respectiva?
2. in acest caz spre exemplu...se incheie un contract intre o institutie si un srl, avand ca obiect o prestare de serviciu pe o anumita suma. Institutia nu respecta atributiile prevazute in contract, drept pentru care nu se realizeaza obiectul contractului si deci pierde banii prevazuti in contract. Juristul nu raspunde pentru nerealizarea obiectului contractului sau pentru punerea lui in executie ci doar pentru ca acesta sa fie legal?
Este o poveste depasita sustinerea potrivit careia juristul raspunde numai de clauzele "juridice", de "legalitatea contractului". Juristii care se respecta si care vor sa doarma linistiti trebuie sa examineze toate clauzele contractului, sa se perfectioneze pe latura economica, tehnica. Impreuna cu ceilalti specialisti au obligatia de a incheia contracte echilibrate, sa verifice sumele, clauzele cu privire la garantii, la obligatiile partilor, la taxe, impozite, licente, autorizatii, offset etc.
Daca un contract este "prost" el va raspunde primul.
Imputatii
adimiu
care este parerea dvs. cu privire la [b]imputarea unor penalitati[/b] in cazul in care ele nu se pot incasa de la persoanele fizice sau juridice carora li s-au ... (vezi toată discuția)