avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente intre \"Cota parte de proprietate\" si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente intre "Cota parte de proprietate" si "Cota parte de proprietate indiviza"

Exista diferente intre "Cota parte de proprietate" si "Cota parte de proprietate indiviza" ?

Din cate inteleg eu:
1) "Cota parte de proprietate" reprezinta raportul suprafetei utile totale a locuintei fata de totalul suprafetei utile a tuturor locuintelor.

2) "Cota parte de proprietate indiviza" este cea care apare in Contractul de Vanzare-Cumparare si reprezinta procentul din proprietatea indiviza (holuri comune, subsol, etc)

Ma intereseaza referitor la stabilirea costurilor pentru repararea terasei, se foloseste "Cota parte de proprietate" sau "Cota parte de proprietate indiviza" ?

Pe contractul de vanzare-cumparare scrie: "apartamentul este compus din 5 camere de locuit si dependinte(vestibul si bucatarie in exclusivitate,iar in comun culoar 1,31mp in indiviziune (4,01%), wc - 2,21mp in indiviziune (86,27%), dus - 1,62mp in indiviziune (86,27%)), in suprafata utila de 71,88mp, conform actelor de proprietate si 66,59mp conform masuratorilor cadastrale, precum si dreptul de proprietate asupra cotei indivize de 4,01% din partile de imobil care prin natura lor sunt in folosinta comuna a tuturor coproprietarilor, precum si dreptul de folosinta asupra terenului aferent locuintei, in suprafata de 14,99mp, respectiv cota indiviza de 4,01%.

Intrebare: Cu ce suprafata ar trebui sa intru in calculul cheltuielilor pentru intretinerea suprafetelor comune ale blocului?
1) 71,88mp suprafata din actul de proprietate?
2) 66,69mp suprafata conform masuratorilor cadastrale?
3) 71,88 + 14,99mp suprafata din actul de proprietate + terenul aferent locuintei?


valitinu a scris:

Art 3 din L 230:
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;


Calcul cota-parte indiviza:
1. Se aduna toate suprafetele utile (fara balcoane) ale apartamentelor din entitate = suma suprafetelor utile (Suma totala);
2. Fiecare suprafata utila se imparte la Suma totala si se inmulteste cu 100 = cota-parte indiviza exprimata in procent;
3. Se inmulteste suma pe care o avem de impartit cu procentul cotei indivize.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
alexberi, utilizator
Aveti culoar, wc si dus in comun cu altcineva?:stunned:
cmiep1@yahoo.com a scris:

inainte cotele indivize au fost calculate in functie si de etaj, deci acelas tip de apartament avea o cota diferita in functie de etaj (nu erau egale),

Este foarte adevarat ce spuneti si se aplica acesta prevedere "inainte" conform "Codul Epocii de Piatra".:offtopic:
In ultima mie de ani cotele indivize se calculeaza diferit.
Conform legislatiei, ce o puteti accesa gratuit pe acest site, in perioada actuala, in Romania, este in vigoare legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Cititi si reveniti cu opinii mai apropiate de adevar.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
Adriantot, moderator
@cmiep1@yahoo.com
Poate va referiti la impozit. Intr-adevar, la noi in bloc impozitul pe acelasi tip de apartament este diferit in functie de etaj.
Incerc sa-l transform intr-un apartament locuibil. Initial a fost proiectat ca un culoar central in forma de U si boxe pe margine, ulterior a fost transformat intr-un apartamet, desi fiecare camera are intrare de pe culoarul comun. Undeva au ramas 13,73% din wc si dus la alti proprietari, presupun ca la cei 3 care mai au boxe pe etaj...

elga50 a scris:

Aveti culoar, wc si dus in comun cu altcineva?:stunned:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte Neguee Neguee Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care ... (vezi toată discuția)
Recalculare cota - parte indiviza de proprietate perjaecaterina perjaecaterina Buna seara . Ma confrunt cu o situatie ce doresc sa o supun atentiei dvs.pentru un raspuns competent. Conform contractului de vanzare-cumparare apartamentul ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)