avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2052 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA cazare hotel in UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

cazare hotel in UE

ce fac in cazul in care primesc o factura de cazare hotel din Austria
pe firma?Cum o declar ?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 16:32, 3 Iunie 2011
D-na rodicel, v-am suparat cu ceva?
Dvs ati scris ca op este scutita conform art.152. Eu am specificat numai ca acest articol se refera la agentii de turism si nu la facturi emise direct de la hotel.

Serviciile de cazare facturate de catre firme platitoare de tva din tari membre UE , unei firme din Romania , sunt neimpozabile si se inregistreaza in decontul de TVA la randul “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”.


Nu inteleg de ce spuneti ca este neimpozabil daca are TVA de Austria. Neimpozabil ar insemna ca nu este calculat TVA.

Eu vad lucrurile asa: Operatiunea este intr-adevar impozabila in Austria dar asta nu inseamna ca este scutita in Romania. O operatiune scutita de TVA inseamna ca nu se plateste TVA iar in cazul asta se plateste TVA de Austria. Deci nu este scutita ci impozabila in Austria. Operatiunea ar fi scutita de TVA in Romania daca ar fi facturata de o pj impozabila din Romania.
In acest caz statul roman din punct de vedere TVA nu mai are treaba cu aceasta factura.
Irinadiana poate sa ceara rambursare de TVA din Austria, daca vrea, sau poate sa inregistreze TVA-ul de Austria pe cheltuieli impreuna cu cheltuiala de cazare.

Ca sa raspund la intrebarea dvs:
Eu am inregistrat toata factura (inclusiv TVA) pe cheltuieli de cazare.
Fiind o operatiune impozabila in Austria eu nu am declarat-o nicaieri in Romania.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
Cs B, Contabil
Irinadiana a mentionat ca este vorba despre o factura de cazare la un hotel, deci factura emisa de un hotel. Iar hotelurile nu pot aplica prevederile art. 152^1 din Codul Fiscal intrucat hotelurile nu sunt ...agentii de turism.
Astfel, factura este cu siguranta emisa cu TVA de Austria.
Prin urmare, o veti inregistra la achizitii de servicii neimpozabile in Romania.
e corect si daca se inscrie la rd. 24 ( neimpozabil in romania) si daca nu se inscrie deloc in decontul de tva ( nu este obligatirie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt cuprinse in baza impozabila)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura fara tva ? kerekesmargo kerekesmargo o casa de copiii( non profit ,inregistrat ca platitor de tva) primeste bani de la o fundatie din UE (neplatitor de tva) pentru acoperirea cheltuielilor privind ... (vezi toată discuția)
Tva-operatiuni neimpozabile roxanag roxanag O agentie de turism din Romania vinde ofera pachete turistice( pentru a vizita Romania),catre persoane juridice din UE.Este acesta operatiune neimpozabila ... (vezi toată discuția)
locul prestarii serviciilor janis janis O agentie de turism din Romania vinde pachete turistice (cazare, masa) unor persoane neimpozabile din Romania, furnizorul serviciilor fiind o agentie din ... (vezi toată discuția)