Buna ziua, am nevoie de ajutor profesionist cat si din partea celor care s-au confruntat cu o problema asemanatoare. Incerc sa explic ceea ce ma deranjeaza : in luna iunie s-a facut o actualizare a consumului de gaze pe perioada unui an, timp in care facturile la asociatia noastra de locatari s-au emis in baza unor estimari. In urma acestei actualizari a rezultat un consum pe pausal de 41 metri cubi de gaz de persoana. Asta in conditia in care in baza estimarilor nu s-a depasit un consum de 3-4 metri pe luna. in apartamentul in care locuiesc suntem 3 persoane, rezultand un consum recalculat de 123 metri cubi de gaz, ceea ce mi se pare aberant. Am facut un simplu conversie si a rezultat ca 123 metri cubi inseamna 4815 butelii de gaz de 26 litri pe perioada 12 luni, revenind un numar de aproximativ 400 butelii pe luna, adica 13,33 butelii de gaz pe 24 ore. Si aici cred eu ca este problema : ori prostie, neglijenta, necunoastere, ori FURT.
Carui organism ma pot adresa sa ma ajute? Mentionez ca in aceasta situatie suntem aproximativ 20 apartamente dintr-un numar total de 80.
Multumesc
Sinteti total pe dinafara!Nici nu va pricepeti sa faceti diferenta intre gazul de butelie si cel de la aragaz,si credeti ca aveti dreptate.Ei ,bine , nu-i chiar asa.Trebuie sa intelegeti ca dvs. si vecinii dvs.necontorizati ati consumat mai mult si ati platit mai putin o perioada mare de timp,faceti o medie a consumului pe persoana si vedeti ca nu ati platit chiar asa de mult.
Bun, si daca tot sunt eu asa pe dinafara , nu vreti sa ma luminati si pe mine care e diferenta dintre gazul de butelie si cel de la aragaz? Asta am spus si in prima postare, un ajutor, vi se pare asa greu sa dati o explicatie? De ce mai intrati pe forum?
Exista diferente majore intre puterea calorica a gazului de butelie si cel de aragaz?
Imi cer scuze daca am fost ironica.O familie cu 3 persoane daca ar gati si ar folosi butelia,ar consuma cam o butelie pe luna.Deci calculele dvs. sunt total gresite,si degeaba va framantati ca cineva va fura,nu va fura nimeni.Faceti un calcul cati metri ati platit in ultima perioada incluzandu-i si pe cei din regularizare si vedeti ca nu va fura nimeni,doar va furati ca vecini intre dvs.asta e adevarul,unii se incalzesc la aragaz ca au repartitoare.Va rog sa ma contraziceti.
Nu ne incalzim de la aragz si nu avem repartitoare in bloc. Apartamentul il incalzesc in perioadele reci cu aparatele de climatizare, deci electric. In plus, pe perioada rece, nu am probleme majore cu frigul, deoarece apartamentul, cu toate ferestrele este orientat spre sud.
...... dv, dar ceilalti din bloc?
Deci in blocul meu se consuma in medie 12 mc / luna / persoana. Asta in iunie.
In lunile de iarna e jale mare, consumul se impatreste, deci se ajunge si la 40-45 mc / luna / persoana.
Nu va fura nimeni! Verificati-va indexul de la contorul scarii luna de luna si apoi impartiti la cate persoane sunteti pe scara. Puteti face acest calcul foarte simplu si o sa vedeti daca sunteti sau nu furati.
Cel mai bine vedeti vara care este consumul normal la o persoana pentru ca gazul se foloseste numai pentru gatit. Apoi comparati in lunile de iarna cat se consuma si o sa constatati, asa cum spunea si @elenazan ca va furati intre dv. vecinii, folosind gazul la incalzit, cum se poarta dealtfel in toate blocurile.