avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum exagerat pe pausal la gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum exagerat pe pausal la gaze

Buna ziua, am nevoie de ajutor profesionist cat si din partea celor care s-au confruntat cu o problema asemanatoare. Incerc sa explic ceea ce ma deranjeaza : in luna iunie s-a facut o actualizare a consumului de gaze pe perioada unui an, timp in care facturile la asociatia noastra de locatari s-au emis in baza unor estimari. In urma acestei actualizari a rezultat un consum pe pausal de 41 metri cubi de gaz de persoana. Asta in conditia in care in baza estimarilor nu s-a depasit un consum de 3-4 metri pe luna. in apartamentul in care locuiesc suntem 3 persoane, rezultand un consum recalculat de 123 metri cubi de gaz, ceea ce mi se pare aberant. Am facut un simplu conversie si a rezultat ca 123 metri cubi inseamna 4815 butelii de gaz de 26 litri pe perioada 12 luni, revenind un numar de aproximativ 400 butelii pe luna, adica 13,33 butelii de gaz pe 24 ore. Si aici cred eu ca este problema : ori prostie, neglijenta, necunoastere, ori FURT.
Carui organism ma pot adresa sa ma ajute? Mentionez ca in aceasta situatie suntem aproximativ 20 apartamente dintr-un numar total de 80.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: cmd_ro , utilizator 13:16, 2 August 2013
Eu nu reusesc sa inteleg nimic de pe acele lincuri postate de dumneavoastra.
Asa ca lucrand cu ceea ce se intelege cat de cat din ce spuneti mai sus, cred ca la 450 de apartamente cheltuielile salariale de 6000 lei sunt mici.
Din aceasta suma suportata de proprietari, doar maxim 60% se achita celor ce muncesc in asociatie, peste 40% fiind contributii si impozite la stat.
Avand in vedere ca asociatia dumneavoastra are 6 femei de serviciu, administrator, cenzor, contabil, presedinte, adica vreo 10 persoane platite, mi se pare ca acestia sunt platiti modest.
La noi in asociatie, la numai 115 apartamente, cheltuielile cu personalul sunt aproape 3000 lei fara femei de serviciu pentru ca avem contract cu o firma de curatenie la care mai platim inca 1000 lei.
Asa ca la o asociatie mai mare de 4 ori decat a noastra, este putin 6000 lei.
Dar, poate ca sunt diferente de atitudine, de intelegere... Se mai intampla si la noi sa spuna cineva ca "salariile sunt mari" daca se uita doar pe liste. Numai ca explicandu-i cu actele in fata, intelege ca de fapt legea trebuie respectata si ca 40% se duc la stat. Cu toate explicatiile, e adevarat ca foarte rar, dar mai apare cate unul care o tine pe a lui. Si-atunci a fost invitat sa ocupe orice functie in asociatie, sa faca acea munca o sa primeasca el acel salariu sau mai mic daca vrea. Repet, orice functe, pentru ca la fiecare adunare generala intreaga conducere este pregatita sa demisioneze, in cazul celor angajat, logic au prioritate membrii asociatiei care pot oricand sa fie angajati ca femei de serviciu, contabili, casieri, instalatori.., numai sa vrea sa munceasca.

In acel link e un tabel cu consumul de gaze in lei, la diferite scari. Am pus sus consumul trecut pe liste de catre Contabila, care e mai mult decat consumul real (de peste 2 ori), verificat de noi, locatarii de la primele 2 scari, unde e jaf, pot zice, mai ales in lunile de iarna.
Vedeti mai jos, stanga, consumul de gaze citit (pozat pt. dovada), si asa va dati seama ce valori ne-au bagat astia, sa ne ajunga. Problema lor s-ar rezolva, daca ne-ar arata facturile din lunile de iarna, dar nu vor, cu toate petitiile facute ! De-asta va rog, spuneti daca ati mai vazut sumele astea la gaze pentru cei necontorizati, chiar spuneti valorile voastre pe persoana mai ales iarna.
Dar cum e cand nu s-a mai organizat din 2009 o Adunare Generala (stiu din lege ca e obligatorie, anual) pentru stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli ?

Presedintele Asociatiei înca nu e ales statutar, prin Adunare Generala, cu toate ca e interimar de vreo 3 ani (!!!), adica de la ultima Adunare Generala facuta de "sefi".
Tot acest Presedinte a demarat si executat noul sediu al Asociatiei de 42 mp intr-un gang (drum public), ulterior fiind dat in judecata de cateva persoane, Asociatia pierzand cu brio prin Ordonanta Presedentiala cu obligatia de a face, mai ales ca s-a facut totul nestatutar, fara convocarea macar a unei Adunari Generale.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Adriantot, moderator
Cred ca va ia mai putin spatiu daca spuneti concret aici cat platiti pentru gaz, asa cum ati facut cu cei 6000 lei de salarii si penytru care sper ca v-ati lamurit.
Cate scari de bloc sunt in aceasta asociatie?
Vinovat pentru neconvocarea adunarii generale este comitetul executiv condus de presedinte dar, in egala masura, si proprietarii care, conform legii, pot convoca oricand adunarea generala.
Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si convocati adunarea generala asa cum prevede legea.

Ati postat in mesajul de mai sus un citat referitor la adunarea generala ca fiind articolul 18, dar din ce lege?
Art. 18 din 230/2007 sau HG 1588/2007 spun cu totul altceva. De aceea am sters citatul pentru a nu duce cititorii in eroarea.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Adriantot, moderator
Articolul de lege e aici:
Art. 14. -
(1) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari se intrunesc in adunari generale ordinare sau extraordinare.

Daca nu s-a respectat acea prevedere din lege (excludem convocarea adunarii generale extraordinare, pentru ca e foarte greu sa convingem 90 de famili - minim 6 scari - sa semneze vreun act), ce mai e de facut cu acesti ilegalisti (spun asta pt. ca ei stau ilegal in noul sediu, cu un proces pierdut definitiv, acum hotarandu-se daramarea lui pentru a reda circulatiei acel gang-drum public ocupat abuziv).
Sant asa de multe ilegalitati, ca nu stiu de ce nu se autosesizeaza Procuratura, mai ales ca au plangere penala pentru semnaturi false, CNP-uri identice, folosite pentru a-si construi abuziv acel spatiu de 42 mp (!!!) cu cheltuieli bagate fortat pe gat tuturor proprietarilor.
Dar problema arzatoare e cea privitoare la falsul consum de gaze de la cele 2 scari - BL.C1, SC.1 si BL.D3, SC.1 Tabelul e aici: [ link extern ]
Pt. a-l vedea, cel mai bun, si free, este OpenOffice.org, pe care-l descarcati de aici: [ link extern ]
Va rog, revedeti tabelul si spuneti daca ati mai auzit ca o persoana sa poata consuma iarna 75 lei/luna, apoi 45 lei, 33 lei, etc., in timp ce la majoritatea scarilor celelalte e o medie de 7 sau 8 lei, rar 15 lei, ceea ce ar fi mai plauzibil, mai ales ca e vorba de consum de gaze numai de la aragaz, nu convector, nu centrala, avem pe scara vecini verificati.
Deja s-au adunat prea multe, aici e stat in stat, cu legi proprii, chiar putem spune anticonstitutionale.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2012
Adriantot, moderator
Va mai sugerez o varianta: discutati cu vecinii din blocul dumneavostra sau numai cu cei din scara dumneavoastra si faceti-va asociatie separat. Asa o sa fie mai usor de gestionat.
:offtopic:
Incercati si expuneti aici pe forum, o problema, doar una si intrebarea sau nelamurirea, cu litere mici si poate gasim rezolvarea. Fara lincuri ce trebuiesc descarcate...
Va sugereza sa revedeti titlul "Consum exagerat pe pausal la gaze" si sa ne lamurim pe acest aspect. Alte probleme le discutam in alte postari.

Alte discuții în legătură

Facturare gaz metan ramonagui08 ramonagui08 [b]Intrebarea mea face referire la modul de facturare a consumului de gaz metan pe nr de persoane, in mod egal, fara exceptie in conditiile in care eu ... (vezi toată discuția)
Index apometre ciancu ciancu As avea mare nevoie de un sfat. La asociatia de locatari de care apartin, in ultimele doua luni, la toti locatarii sunt adaugati multi metri cubi de apa ... (vezi toată discuția)
Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)