Si daca faceti tranzactie, va trebui sa va prezentati personal in instanta si sa declarati in fata judecatorilor ca renuntati la recurs, sau pentru ca instanta sa ia act de tranzactie si de vointa partilor.
multumesc Dna.Av. eu vreau sa stiu daca fara hotarirea definitiva pot incheia cu piritul o tranzactie la notariat punind astfel in aplicare hotarirea tribunalului,urmind ca la termenul recursului sa nu prezentam in instanta.pun aceasta intrebare deoarece localitatea unde ne am judecat este foarte departe, tibunalul este si mai departe si nu vreau sa mai fac multe drumuri.m am saturat. din acest motiv renunt si la recurs .am cheltuit cit am de luat. trebuie sa i lasam piritului casa cum, zice in hotarire,si sa ne plateasca mie si fratelui meu sulta 2/3 din pretul stabilit de experti .asta vrem sa stim daca o putem face inainte prin notariat. piritul ne a descurajat spunind ca avocatul l a asigurat ca la tribunal la recurs hotarirea ramine aceiasi si nu ni se va da mie si fratelui meu casa mamai noastre si sa i platim noi sulta ci asa cum a hotarit judecatoria -in mod foarte abuziv-dupa cum au apreciat niste juristi care au vazut dosarul,sa ramina el in casa .el era chirias cind mama a cumparat- numai pe numele ei si numai cu banii ei -casa.
Daca aveti avocati in cauza, de ce mai cheltuiti si pe la notar cu tranzactia?
Dupa cum va scriam mai sus, pentru ca instanta sa ia act de tranzactie, trebuie sa va prezentati personal acolo toate partile din proces si acesta va fi ultimul drum.
Art. 271 Cod procedura civila:
(1) Partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarare care sa consfinteasca invoiala lor.
(2) Daca partile se infatiseaza la ziua fixata pentru judecata, cererea pentru darea hotararii va putea fi primita, chiar de un singur judecator, urmand ca hotararea sa fie data de instanta in sedinta.
(3) Daca ele se infatiseaza intr-o alta zi, instanta va da hotararea in camera de consiliu.
domna avTodincaVer...am inteles ca ne putem prezenta toate partile in proces la primul termen, dar noi vrem sa intram in posesia banilor mai repede iar piritul vrea sa intre mai repede in posesia casei.asta vrem sa stim :se poate acest fapt pune in aplicare ,bineinteles dupa ce mergem la tribunal la D....sa facem cerere de renuntare la recurs.Depunind apoi actele de la notariat la tribunal ca dovada ca am incheiat litigiul.exista aceasta posibilitate, legal vorbind,sau nu? sa nu facem drumul de 6 ore cu rapidul pina in acea localitate si sa constatam ca nu se poate.daca nu se poate, atunci la termen nu mai retragem recursul,incercam cu un pret mai mare sa obtinem noi casa- si sa i dam noi-,cum s au stabilit la judecatorie la partaj cotele 1/3 prtea lui ca sulta.
Daca renuntati la recurs (asta in cazul in care ati botezat dvs. cum trebuie calea de atac si n-o fi apel) atunci ramane definitiva si irevocabila hotararea pe care ati atacat-o.
Asta vreti? Va place hotararea asa cum e?
Daca da, despre ce tranzactie mai vorbiti? Ce mai tranzactionati?
Ori va place ... dar v-ar placea si ceva modificari pe aci pe colo, prin partile esentiale si se impune totusi o tranzactie?
A tranzactiona e una. A renunta e alta. Si-apoi si renuntarile astea sunt de mai multe soiuri, asa ca trebuie mare grija cum formulati cererea si la ce renuntati...
Si cum noi nu stim amanuntele cauzei si nici Mama Omida nu suntem, n-avem cum sa va dam aici raspunsuri ferme, pentru ca riscam sa va trimitem.. pe alaturea cu drumul.
Daca potrivit acelei hotarari o parte are sa va dea niste bani drept sulta si sulta asta va convine (parca asa ghicesc eu din cele ce-ati scis aici, desi sfaturile juridice nu se dau pe ghicitelea), n-are decat sa v-ii dea. Dvs,. ii dati o declaratie autentica din care rezulta ca ati primit ce aveati de primit si totodata o declaratie de renuntare la calea de atac pe care o depuneti la registratura. Oricum nu mai puteti reveni asupra acestei declaratii. Iar omul are sa-si investeasca cand o sa poata hotararea cu pricina. (pentru legalizare/investire dosarul trebuie sa se intorca la instanta care a pronuntat prima hotarare, daca intre timp a plecat in recurs). Dar pentru asta trebuie ca cineva, de specialitate, sa-i povesteasca omului de ce da banii si el nu are inca hotararea ca sa nu i se para ceva ciudat.
Asta e .. o varianta. Mai sanatos ar fi sa discutati cu un avocat care sa vada hartii, si in functie de ele sa fie sigur pe ce spune. Eu pot doar sa-mi dau cu presupusul, incercand sa ghicesc printre randurile scrise de dvs.