avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere mama revenita din cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere mama revenita din cic

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cat timp nu are voie angajatorul sa concedieze o mama revenita din cic. Mama se va intoarce la munca in august 2011. Ce lege se aplica in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:45, 5 Decembrie 2013
annabela a scris:

ITM din judetul meu de apartenenta sustine ca vechiul CCMN se aplica pana la finele anului 2011.....eu speram sa fie asa fiindca mizez personal pe acordarea unor drepturi. Ma casatoresc peste 1 luna. Cele 5 zile libere pentru casatorie nu le pot primi decat in virtutea CCMN care, conform sustinerilor dvs, nu mai exista.....Nu e o tragedie dar parca mi-ar parea rau....:D


ITM-ul din judetul dvs ar trebuie sa se intereseze mai bine, intrucat superiorii lor sustin ca nu mai exista CCMN de la 01.01.2011 - in speta, Ministerul Muncii.
Acele zile libere platite acordate pentru casatorie le puteti lua numai daca sunt prevazute in c.i.m., in c.c.m.aplicabil angajatorului sau in R.I. al acestuia.
Persoana revenita din CIC poate beneficia de indemnizatia de somaj? Contractul de munca a fost suspendat in ultimile 20 de luni (pt CIC) iar inainte de suspendare persoana respectiva a lucrat neintrerupt 4 ani. Cu ce articole din codul muncii ar trebui incheiat contractul de munca astfel incat sa poata beneficia de somaj?
Multumesc.
Pentru a beneficia de somaj , c.i.m. al persoanei respectve va trebui sa inceteze in baza unuia din urmatoarele articole:
incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin.3 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
Multumesc.
Mai am cateva nelamuriri. Din ccc se revine in ziua in care copilul implineste 2 ani sau in ziua urmatoare? Mama revenita din ccc poate depune cererea de revenire in ziua respectiva sau aceasta cerere trebuie depusa anterior? (exista ceva in lege in acest sens?) Ce urmeaza dupa depunerea acestei cereri? Angajatorul emite o decizie de reincepere a activitatii? Aceasta decizie trebuie inmanata si angajatei? In cat timp de la depunerea cererii trebuie emisa aceasta decizie?
Revenirea din CCC se face in ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani.
Nu exista niciun act anormativ care sa prevada termenul sau data la care trebuie sa se faca o astfel de cerere.
Pe baza cererii, angajatorul va emite o decizie de incetare a suspendari c.i.m. si de reluare a activitatii, precum si de modificare a salariului daca exista cazul.
Un exempla de pe decizie se va comunica si persoanei in cauza.

Alte discuții în legătură

Persoanele care ies din concediu pentru crestere copil Kiss Raluca Kiss Raluca O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane carmin carmin buna ziua, sunt in CIC doi ani, iar peste putin timp voi incepe serviciul, iar angajatorul nu ma poate tine/primi inapoi, iar eu va intreb dupa cat timp de la ... (vezi toată discuția)
Loc de munca aqua80 aqua80 Pe data de 10 iunie ac baiatul meu face 2 ani.La firma unde lucrez se fac restructurari incepute in dec 2010 continuand si in martie ac.Se schimba inclusiv ... (vezi toată discuția)