avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere mama revenita din cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere mama revenita din cic

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cat timp nu are voie angajatorul sa concedieze o mama revenita din cic. Mama se va intoarce la munca in august 2011. Ce lege se aplica in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:45, 5 Decembrie 2013
Daca ii inceteaza CIM pentru necorespundere profesionala, din cauza desfiintarii postului sau din motive medicale (confirmate de comisia de expertiza medicala) poate beneficia de indemnizatie de somaj.
La revenirea din CCC, o persoana poate fi concediata numai in conditiile prevazute de Codul Muncii .. nu este obligatoriu ca, concedierea sa se dispuna in baza art.65 C.mun.


Exista OUG 96/2003 si OUG 111/2010 care prevad ca nu poate fi concediata timp de 6 luni de la revenire, daca nu se aplica situatiile mentionare, de desfiintare a postului, reorganizare judiciara sau faliment.
Este vorba de art. 25(3) din OUG 111/2010: "(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate." iar prin art. 26(1) litera c: "... se sancţionează după cum urmează:... c) încălcarea prevederilor art. 25, cu amendă de 10.000 lei." Asadar practic pt o perioada de 6 luni este interzisa concedierea salariatului/salariatei revenite definitiv in unitate dupa CCC.
OUG nr.111/2010 se aplica numai persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 01.01.2011 .... iar OUG nr.96/2003 nu face nicio referire la revenirea din CCC.
OUG 96/2003, Art. 21., cu precadere alin. 2

(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.


Eu as zice ca se aplica. Revenirea in unitate nu se face dupa CCC? Legislatia e clara. Sigur ca se poate aplica si in cazul in care revine direct din concediu pentru risc maternal, dar cuprinde si situatia in care salariata revine din CCC, dar fiind faptul ca sunt mentionate lit. b) - e) din alin. 1.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
IoanaAda, utilizator

Alte discuții în legătură

Persoanele care ies din concediu pentru crestere copil Kiss Raluca Kiss Raluca O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane carmin carmin buna ziua, sunt in CIC doi ani, iar peste putin timp voi incepe serviciul, iar angajatorul nu ma poate tine/primi inapoi, iar eu va intreb dupa cat timp de la ... (vezi toată discuția)
Loc de munca aqua80 aqua80 Pe data de 10 iunie ac baiatul meu face 2 ani.La firma unde lucrez se fac restructurari incepute in dec 2010 continuand si in martie ac.Se schimba inclusiv ... (vezi toată discuția)