avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor - drept de vizitare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor - drept de vizitare

Ziua buna tuturor,
Am urmatorul caz: dorim sa divortam, avem un minor in varsta de 1 an si 3 luni, sotia a fost la un avocat, care a intocmit actele, eu nu am nici o pretentie fata de ce a scris acel avocat in actele pe care trebuie sa le depunem in afara dreptului de vizitare. El a scris astfel:

- Vizitarea minorei ... de catre paratul ... de 3 ori pe saptamana si 3 luni vacanta pe an.

Eu doresc si am convenit cu sotia sa iau copilul cel putin 3 zile pe saptamana la alegere la mine, nu sa-l vizitez la domiciliul ei. Puteti va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa formulez acest lucru ca sa fie juridic ok? Si ce inseamna 3 luni vacanta pe an? Nu e cam vag?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 17:13, 20 Iulie 2011
Eu cred ca ”minora isi va vizita tatal....”, dar revin, cereti si opinia unui mediator, poate nu va mai fi nevoie, nu subapreciati aceasta posibilitate :) Si daca tot va fi, va poate ajuta si cu partajul, informati-va, nu va costa nimic.
Ar mai fi un aspect pe care ar trebui sa-l aveti in vedere, in lumina noului Cod Civil, cu 1 oct. 2011 este posibila exercitarea autoritatii parintesti in comun (custodia comuna).
Sa auzim de bine!
Asta cu custodia comuna, care cred ca e de fapt "autoritate parinteasca comuna" e foarte interesanta. Cred ca as prefera sa astept pana in Octombrie, sa intre pe legea noua. Cu partajul nu cred ca are nimeni in a ma ajuta, deoarece e amiabil, sotia/soacra sa-si ia casele si sa faca bors cu ele, oricum acum stam in chirie desi in acte avem 2 case.
Nu inteleg exact rolul mediatorului, daca eu sunt de acord cu tot ceea ce e scris in cererea de divort si tot in instanta se da divortul...
Cateva din avantajele medierii, a depunerii unui acord de mediere, in situatia dumneavoastra, ar fi:
- aveti posibilitatea sa depunerti acest acord si inaintea termenului stabilit de instanta de judecata (iar daca acordul cuprinde si partajul, se poate depune si o cererea de restituire a taxei judiciare de timbru (3%));
- instanta poate lua act de acordul partilor in camera de consiliu, nu in sedinta publica, si poate solutiona mult mai rapid dosarul;
- pronuntarea unei hotarari in sensul celor aratate de parti in acordul de mediere.
Daca doriti, mai cititi si aici...
www.avocatnet.ro/content/for...
Despre mediere in cazul aratat:
- aveti avantajul taxei de timbru restituite, dar nu dv., ci sotia, caci ea va cere casele dupa cate inteleg;
- instanta ia act in acelasi nmod de acordul dv., indiferent ca e la mediator sau nu; in cazul incredintarii, nu se ia act pur si simplu, se cantareste ce e scris in acel acord, fie el la notar sau intre voi, partile;
- camera de consiliu se judeca, in practica, in sedinta publica; :(
- pronuntarea unei hotarari in sensul acordului partilor se da indiferent cum e facut acordul.

Cu privire la un program de vizita:
Acesta se stabileste in functie de cazul concret, de tipologia partilor, de genul de divort, de varsta copilului, de nevoile lui...
Nu putem sa va dam un program si luati-l de-aici! Ar putea sa fie [prost, pe termen lung, pentru dv.
3 zile pe saptamana e mult pentru un scolar, nici pentru un copil de gradinita nu e chiar indicat, insa cum spuneam, depinde de multe...
Depinde si de programul de scoala, e greu sa te cari cu caietele de la unul la altul, cu jucarii, cu perna preferata... E cam un fel de custodie americana in care timpul e impartit intre parinti, or psihologii nu recomanda acest lucru pentru copii.
Oricum, daca vi se potriveste un astfel de program, e nevoie de identificari clare ale zilelor, anilor, orelor etc. Se elaboreaza greu un astfel de program, asa incat aveti 2 variante: ori va puneti in fata unei foi de hartie si incercati sa stabiliti foarte clar orele, zilele, anii etc., asa incat sa nu existe neclaritati in cazul nevoii de executare silita ori mergeti la un jurist pentru conceperea unui astfel de program.

E posibil ca mama sa dea inapoi in fata unui program prea bine definit... e posibil sa vrea lucrurile neclare pentru ca asa e dificil de executat, e posibil sa accepte programul dv., e posibil sa fie nevoie sa-l negociati si atunci mediatorul isi va avea rostul.

Ceva generic insa e ceva generic si nu aplicat si definit pentru cazul dv.
In ce priveste programul de vizitare, asa cum a aratat si doamna avocat mai sus, tocmai fiindca aici pot sa apara divergentele, va sugeram sa apelati la un mediator. In mod cert mediatorul nu poate face minuni daca partile nu isi doresc sa ajunga la o solutie acceptata de comun acord, dar cu atat mai mult cu cat spuneti ca aceasta va doriti, mediatorul va poate ajuta, in conditii de confidentialitate, neutralitate si imartialitate, sa depasiti momentele de impas si sa ajungeti la un consens in privinta acestui program. Lucrurile nu sunt si nu trebuie sa fie chiar atat de complicate, daca nu pierdem din vedere interesul copilului, daca nu uitam ca acesta trebuie si este bine sa beneficieze de dragostea si prezenta ambilor parinti.
Cu siguranta in cazul incredintarii minorului, instanta va cantari cele scrise in acord, indiferent unde este intocmit acest acord, dar facand acea trimitere la un alt subiect similar, veti vedea ca una din obligatiile mediatorului este de a veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului. Insa parerea mea este ca, parintii sunt cei dintai interesati in ce priveste starea de bine a copilului lor. Ca atare, cand parintii sunt doi oameni maturi, responsabili si hotarasc pentru binele copilului lor de comun acord, nu vad ce obiectii ar putea avea instanta.
Sa auzim de bine!
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Calina Sorescu, Mediator

Alte discuții în legătură

Soția însărcinată a plecat la maică-sa de două luni. are dreptul să-i interzică tatălui să-și vadă copilul? cristi pepene cristi pepene buna seara . sunt cununat cu o fata de 5 luni si a plecat de acasa acum 2 luni la maicasa fara cearta fara nimic si a spus ca se va intoarce dar nu sa mai ... (vezi toată discuția)
Divort si copil mastefan mastefan Buna ziua Ma numesc V.J si va voi spune pe scurt problema mea; sunt casatorit de 9 ani si din aceasta casatorie a rezultat o fetita de 6 ani .In toti acest ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil cu un copil minor UrsacheSoare UrsacheSoare buna ziua, pe scurt este vorba despre urmatoarea situatie: eu si sotia mea dorim sa initiem un divort...de ochii lumii, ca sa zic asa, din diverse ... (vezi toată discuția)