avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj

Buna ziua..as avea si eu o nelamurire,.. timp de 1 an am muncit la un magazin si dupa un an s-a restructurat postul meu de lucru..am cotizat la stat 12 luni consecutive dar in acest an in timp ce am muncit am facut si facultate tot platita bineinteles...as vrea sa stiu daca sunt studenta dar am cotizat 12 luni am dreptul la somaj?..Abia am terminat primul an..astept un raspuns..Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:43, 27 Iulie 2011
freeelis a scris:
Art.42 alin.2 din Legea nr.76/2002 : Nu beneficiazã de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãţãmânt.

1. Asa este, deci absolventii care solicita indemnizatie de somaj nu beneficiaza de aceasta daca urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii.
2. Dar userul nostru solicita indemnizatie de somaj in calitate de concediat de la un loc de munca si, in acest caz, beneficiaza de indemnizatie de somaj.
da..ma concediaza pt k se inchide magazinul si nu au altul in oras sa ma trimita acolo..seful meu a zis k ma da in somaj insa am auzit ca nu pot lua somaj pt ca sunt studenta..si de asta am vrut sa stiu exact ca sa stiu sa ma apar..pt ca consider ca am dreptul la somaj atata timp cat am cotizat timp de 12 luni pt ajutor de somaj.va multumesc
pruteanu oana a scris:

da..ma concediaza pt k se inchide magazinul si nu au altul in oras sa ma trimita acolo..seful meu a zis k ma da in somaj insa am auzit ca nu pot lua somaj pt ca sunt studenta..si de asta am vrut sa stiu exact ca sa stiu sa ma apar..pt ca consider ca am dreptul la somaj atata timp cat am cotizat timp de 12 luni pt ajutor de somaj.va multumesc

Cred ca cel mai bun rasuns il primiti de la AJOFM ... mergeti aclo si vedeti ce raspuns va dau acestia .. le explicati situatia dvs ...:)
Intr-adevar, se poate primi indemnizatie-dar apare neclara cumva cerinta daca in speta data persoana este somer in sensul legii-in urmatoarele situatii:
1)sa nu aiba loc de munca si raportul de munca sa nu fi incetat din motive neimputabile-art. 5 alin. IV lit. c) combinat cu art. 17 alin. 1 lit. a;
2)stagiul de cotizare sa fie de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare cererii-art. 34 (1) lit. a;
3)sa nu realizeze venituri-art. 34 alin. 1 lit b.;
4)sa fie inregistrata la agentie-art. 34 alin. lit. c;
5)sa nu fi trecut 12 luni de la incetare-art. 38 (1) lit.a combinat cu alineatele 3, 4 si 5 ale aceluiasi articol;
Revin la calitatea de somer.Daca aceasta calitate este intrunita, se poate primi indemnizatie.
Legea foloseste cativa termeni in cascada si uneori lipsiti de claritate.Acestia ar fi urmatorii:
a)persoana in cautarea unui loc de munca-persoana care face demersuri pentru a-şi gãsi un loc de muncã, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condiţiile legii;
b) somer;
c)somer inregistrat;
d)beneficiar.
Dintr-o interpretare sistematica rezulta ca in ipoteza data se poate beneficia de indemnizatie-a se vedea si art. 3 care stabileste obiectivele legii, litera b) referindu-se la reincadrarea in munca a persoanelor in cautarea unui loc de munca, fiind totusi necesar sa te prezinti la agentie pentru a prezenta situatia si a solicita sa fi inregistrat.
Imi e ca au totusi o baza de date si ma pot cauta...oricum am sa merg la fortele de munca si am sa intreb ce pot face...va multumesc mult pentru sfaturi..o seara buna tuturor:)

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj lalar lalar Buna seara O persoana care a fost concediata pentru motive care nu tin de persoana salariatului, urmeaza in prezent si cursurile unei facultati la zi, cu taxa ... (vezi toată discuția)
Somaj Ana__Popescu Ana__Popescu Buna ziua ! Voi urma cursurile unei facultati incepand cu luna octombrie, banuiesc. Imi puteti spune in ce consta somajul ? Ce pasi trebuie urmati in ... (vezi toată discuția)
Un student poate beneficia de somaj? Tinaya Tinaya O mica intrebare:D! Eu sunt studenta an terminal..in perioada aceasta timp de 2 ani am lucrat la o firma,insa ghinionul este ca firma \"c\'e fini\"fiind o ... (vezi toată discuția)