avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj

Buna ziua..as avea si eu o nelamurire,.. timp de 1 an am muncit la un magazin si dupa un an s-a restructurat postul meu de lucru..am cotizat la stat 12 luni consecutive dar in acest an in timp ce am muncit am facut si facultate tot platita bineinteles...as vrea sa stiu daca sunt studenta dar am cotizat 12 luni am dreptul la somaj?..Abia am terminat primul an..astept un raspuns..Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:43, 27 Iulie 2011
Ce traba are scoala cu calitatea de asigurat si dreptul pe care il acorda legea salariatului concediat din motive neimoputabile si care a cotizat la buget perioada ceruta de lege?
Nu intrebati nimic. Duceti dosarul cu documentele cerute pentru inscrierea la somaj.
Faptul ca aveti un stagiu de 12 luni in ultimele 24 de luni de ladata concedierii va da dreptul la somaj.

Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;

Art. 18. - (1) În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.
(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetăţenii români care sunt încadraţi în muncă sau realizează venituri în România
, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;

Art. 19. - În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă
sau pe bază de contract de muncă temporară, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;

Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;@
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

~ Conținut șters la cerere ~
Se adreseaza Primariei de care apartin pentru a vedea daca indeplinesc conditiile pentru a primi ajutor social.
BODEALEX a scris:

Aceia care au iesit din "somaj" si practic nu mai au nici un venit , unde sa se adreseze pentru un sprijin material ???
Exta un cadru legal pentru persoanele care au iesit din ":somaj" ???

1.Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat si HG 50/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Beneficiaza de drepturile prevazute de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, familiile si persoanele singure care au domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, cu ori fara cetatenie romana, precum si apatrizii.

2. Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile prevazute la art. 4 alin. (1) din Legea nr.416/2001 si venitul net lunar al familiei sau persoanei singure, rezultat din fisa de calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj lalar lalar Buna seara O persoana care a fost concediata pentru motive care nu tin de persoana salariatului, urmeaza in prezent si cursurile unei facultati la zi, cu taxa ... (vezi toată discuția)
Somaj Ana__Popescu Ana__Popescu Buna ziua ! Voi urma cursurile unei facultati incepand cu luna octombrie, banuiesc. Imi puteti spune in ce consta somajul ? Ce pasi trebuie urmati in ... (vezi toată discuția)
Un student poate beneficia de somaj? Tinaya Tinaya O mica intrebare:D! Eu sunt studenta an terminal..in perioada aceasta timp de 2 ani am lucrat la o firma,insa ghinionul este ca firma \"c\'e fini\"fiind o ... (vezi toată discuția)