Dupa finalizarea divortului (de comun acord) cei doi soti nu mai pot locui in acelasi apartament (asa au hotarat si asa e normal sa fie!). Deoarece in apartament mai locuieste si copilul major (21 ani) iar cei doi soti au hotarat, in linii mari, ca apartamentul (3 camere) sa ramana al "sotiei" iar masina (dupa finalizarea leasing-ului) sa revina "sotului", acestia au decis sa imparta astfel lucrurile:
1. apartamentul cu tot ce e in el (in afara lucrurilor personale ale "sotului") sa ramana al "sotiei";
2 autoturismul, dupa achitarea leasing-ului (99% platit de el pana in prezent - si mai are inca un an - plus asigurarile, inclusiv CASCO) sa ramana al "sotului"
3. dupa decesul mamei "sotiei" (singurul parinte in viata iar "sotia" unicul copil la parinti), apartamentul in care aceasta locuieste sa fie vandut iar jumatate din suma obtinuta sa revina "sotului". In cazul in care apartamentul mamei "sotiei" nu e mostenit integral de "sotie" si vandut, apartamentul de la punctul 1 va fi vandut imediat, jumatate din suma obtinuta urmand sa revina "sotului".
INTREBARI:
1. cum se poate legaliza o astfel de intelegere (partaj), cel mai repede si sigur?
2. care ar fi pericolul incheierii unei astfel de intelegeri?
3. sunt necesare si alte formalitati (acte, circa financiara ori altceva) ce trebuie incheiate pentru ca cele doua proprietati sa revina celor doi soti sau o prezentare la un notariat rezolva tot?
4. ce alte sfaturi ne puteti da la ambi soti pentru rezolvarea acestei probleme de partaj ("sotul" urmeaza sa locuiasca cu chirie pana ce va putea dobindi o locuinta pentru restul vietii sale, daca va mai putea obtine asa ceva)_
Multumesc, astept raspunsuri de la cei care pot oferii solutii!
Doamna avocat Alina! Imi puteti da o solutie, pe scurt:
- ce strategie sa adopt ca sa plec din apartament convins ca nu voi ramane pe drumuri mai tarziu (6 - 7 ani)?
- ce acte trebuie sa intocmesc, unde, si ce documente sa pregatesc?
- ce documente sunt necesare (in masura in care aveti cunostinta) conform Legii nr. 80/1995 pentru a putea beneficia de ajutor pentru plata chiriei din partea serviciului?
- alte sfaturi utile!
Multumesc mult de tot!
in cadru partajului aratati cum vati inteles ,daca judecatorul nu vrea ,putin probabil,incercati sa demonstrati cu martori ca masina a fost luata exclusiv de sot, iar casa de sotie,si ca vati inteles cum sa le impartiti,daca casa a fost a sotului inainte de casatorie atunci ea nu va reveni sotiei decat prin donatie sau vanzare cumparare ,la notariat,incercati intre timp sa cumparati masina ,pentru ca inca nu va apartine daca na ti platit tot:D
a #-oacum am citit eu mai bine,practic va dati in cap singur.pastrati partea dumneavoastra,nu i o cedati sotiei,si plecati din casa daca credeti ca deranjati,nu va obliga nimeni sa stati acolo,dar in acelasi timp aveti si siguranta ca nu ramaneti pe drumuridaca face pe nebuna ultelior si nu plateste facturile la utilitati ,etc,da ti o in judecata.lasati totul asa jumate,ce rost are ,mai bine faceti copilului vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau cu intrare in posesie dupa decesul vostru,sa nu ajungeti in azil.
Data fiind aceasta situatie, incercati sa vorbiti cu sotia ca mama acesteia sa-si vanda apartamentul si sa-i cumpere o alta locuinta mai mica, iar restul banilor sa vi achite d.-stra.
Sfatul meu ar fi sa nu recurgeti la aceea tranzactie, deoarece nu are sorti de izbanda, una nu va va accepta aceste conditii judecatorul, fiind vorba de bunurile soacrei, iar sotia poate sa nu sa tina de cuvant. in orice alta situatie.
Daca ati achitat majoritatea ratelor autoturismului, singur, cand erati despartit in fapt si dupa desfacerea casatoriei, faceti un calcul, cat aveti de platit, cat reprezinta 90% achitat si daca doriti sa fie echitabil 50%, vedeti cat va revine, plus jumatatea din valoarea apartamentului si cereti banii, ca doar si d.-stra. ati muncit. Cum doriti!
Nu va lasati asa ...