avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate angajare asociat/administrator la firma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate angajare asociat/administrator la firma proprie

Sunt asociat si administrator al firmei proprii, cu activitate de comert cu amanuntul produse alimentare.
Pot sa prestez activitatea de vanzator fara sa fiu angajatul firmei? Firma e platitoare de imp pe profit, deci nu e obligata sa aiaba angajati.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: afaceriiolden , utilizator 14:46, 11 Ianuarie 2012
Va multumesc inca o data pt precizari.Ati fost singura care mi-a raspuns la intrebare, care intr-adevar se referea la faptul daca sunt sau nu obligat sa fiu angajat.
Restul si-au dat doar cu parerea, si o parere neavizata din pacat, la majoritatea.
Multumesc inca o data si o seara buna!
Conform legii asociatul unic poate fi si angajat, la fel ca si oricare alt asociat al unei societati comerciale.Si, deci, avem contract individual de munca. Administratorul, in schimb, trebuie sa aiba contract de mandat(administrarea societatii), adica un contract individual. In acest caz se duce singur la CAS si CASS si-si incheie contracte, acesta fiind un contract comercial.
Asta cu Casa de sanatate cere sa platiti de la data infiintarii societatii este un abuz ,daca eu am firma de 15 ani si nu am platit pina acum inseamna ca nici nu beneficiez de vechime , pensie etc pe anii acestia si mi-am platit eventualele ingrijiri medicale din buzunar asa ca nu e corect ca o lege sa functioneze retroactiv cum din pacate se intimpla la noi.Din cate stiu s-a revenit oarecum si iti cere doar pe ultimii 5 ani deci nu e un abuz mare ci unul ceva mai mic dar e tot aia.


raspunsul domnisoarei sibinisa este cel mai adecvat in situatia dvs., acea incompatibilitate administrator versus angajat la aceiasi firma nu mai exista (a se vedea Legea societatilor comerciale), a fost pana prin 2008.Pare ilogic dar se poate.Va spun din experienta am obtinut hotarari judecatoresti total diferite, in perioade diferite, cu privire la acest aspect tocmai ca urmare a schimbarii legislative de care va vorbeam.
Buna ziua. O intrebare daca imi puteti raspunde. O societate are 2 asociati si un administrator. Am inteles ca administratorul se poate angaja cu CIM dar intrebarea ar fi daca unul dintre asociati poate fi angajat cu CIM pe post de director. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Pot lucra la propria firma fara cim? mihacuibus mihacuibus Buna ziua! Se poate ca, administratorul si asociatul unic al unei societati comerciale sa munceasca in propria firma (ca lucrator comercial/vanzator) fara ca ... (vezi toată discuția)
Clasificare cor pentru asociat unic si administrator miki72 miki72 Am o firma de consultanta tehnica si sunt de profesie inginer ,va rog sa ma lamuriti daca ma pot angaja la propria firma cu carte de munca la care sunt ... (vezi toată discuția)
Infiintare microintreprindere cu activitate si incasare dividente in ccc propolis propolis Salutare, Sunt in CCC si doresc sa infiintez o microintreprindere unde voi fi administrator. Voi avea venituri in perioada CCC si foarte probabil sa incasez ... (vezi toată discuția)