Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Imi explica si mie cineva va rog urmatoarea grila pls?
Dora este o voleibalistă excelentă. Orice om care joacă volei zilnic este un voleibalist excelent. Deci Dora joacă volei în fiecare zi.
21. Eroarea de raţionament de mai sus este cel mai asemănătoare cu cea conţinută în care anume dintre variantele de mai jos?
(A) Francisc cântă în fiecare zi. Orice om care cântă în fiecare zi este un cântăreţ bun. Deci Francisc este un cântăreţ bun.
(B) Francisc face jogging. Orice om care dansează nu face jogging. Deci Francisc nu este dansator.
(C) Orice om care face drumeţii face exerciţiu fizic. Francisc nu face exerciţi fizice. Deci Francisc nu face drumeţii.
(D) Orice om care este mare gurmand găteşte adesea. Francisc găteşte adesea. Deci Francisc este un mare gurmand.
(E) Francisc este sculptor. Orice om care nu este sculptor este pictor. Deci Francisc nu pictează.
Se da raspunsul corect D. De ce nu este corect si A?
A) este un rationament valid.
Daca P atunci Q.
P
Deci Q.
In schimb litera D) este o eroare de rationament, `afirmarea consencventului`.
Daca P atunci Q
Q
Deci P. Intrucat concluzia P poate fi adevarata chiar daca ambele propozitii sunt false, genul de rationamente precum cel de la litera D) sunt invalide.