avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imprumut societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imprumut societati

Exista vreo posibilitate legala prin care o persoana juridica o poate imprumuta pe alta, desigur fara ca imprumutatoarea sa fie institutie de credit? Speta: doua societati au relatii comerciale si la un moment dat una dintre ele o imprumuta pe cealalta cu o suma de bani pe care imprumutata o va restitui intr/o "x" perioada de timp. Suma nu este in contul vreunei datorii neachitate ci pur si simplu, concret, un ajutor. Ce contract legal intre cele doua persoane juridice as putea face?
Imi puteti da o idee? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:22, 27 August 2008
florinturlete a scris:

Orice inprumut sau cerea folosintei gratuite a unor bunuri catra alta societate comerciala, nu numai ca, contravine scopului acesteia dar poate fi suspectata oricand de evaziune fiscala sau sau de deturnare de fonduri( adm.).


Nu vad unde este evaziunea, atata timp cat suma imprumutata se gaseste inregistrata corect la "venituri" si nu iese din firma pe "Cheltuieli". Toate taxele se platesc ca si cum banii sunt in firma ( de fapt asta ar fi si regimul lor contabil, desi imprumutati, ei apartin firmei, nu au fost cheltuiti in vederea obtinerii de venituri).

Problema ar fi alta, in legea 31/90 se considera infractiune ca administratorul unei soc.com. sa se imprumute la societatea pe care o administreaza. Daca si cealalta firma e tot a lui, se poate considera ca s-a imprumutat.
Art. 272. - Se pedepseste cu închisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care: [...]
"3. se împrumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza sau face ca una dintre aceste societati sa îi acorde vreo garantie pentru datorii proprii;"

Ori firma cealalta poate fi considerata acea persoana interpusa.
Interesante toate opiniile afisate insa fiind vorba doar de un ajutor se poate opta simplu si fara mari complicatiii la un contract de imprumut intre 2 societatii comerciale cu termen de restituire a imprumutului fara garantii sau dobanzi.
Acesta este un contract perfect valabil, pe care legislatia romana il accepta si nu are de ce sa implice din punct de vedere evazionist vreuna dintre societatii din moment ce imprumutul va fi evidentiat in contabilitatea societatilor.
In cazul in care societatea imprumutata nu-si respecta obligatia de restituire a imprumutului la termenul stabilit in contract, societatea imprumutatoare are deschisa actiunea in justitie. Bafta
societatile trebuie sarespecte principiul capacitatii de folosinta
Depinde ce intelegem prin specialitatea asta. De curand am intalnit o persoana care sustinea ca o societate nu poate sa vanda bunurile pe care nu le mai foloseste (era vorba de vreo 5 autoturisme) pentru faptul ca nu are acest obiect de activitate. O interpretare de genul asta e absurda...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumuturi intre societati alinutzzzza alinutzzzza Buna ziua.E prima oara cand scriu o intrebare pe acest forum, in speranta ca voi gasi un mic ajutor. Se poate ca o societate sa imprumute o alta societate, ... (vezi toată discuția)
Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)