avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract civil de prestari servicii

Buna ziua,
Am si eu o intrebare pentru persoanele mai infomate de pe forum :)
Vreau sa lucrez in tr-o firma de consultanta si ei mi-au spus ca vor sa imi plateasca o parte din salariu pe cartea de munca si o parte printr-un contract de prestari servicii. Pentru a incheia acest contract civil, trebuie neaparat sa fiu PFA?
Va multumesc anticipat pt eventualele raspunsuri
achiesez solicitarii colegului meu....
Pt. dl Nicolaie..........continuarea legii..........
Art. 3. - (1) In temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.
(2) Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.
(3) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru activitatile prevazute de Codul CAEN a caror desfasurare in una dintre formele prevazute de art. 4 nu este reglementata exclusiv potrivit unei legi speciale.

Art. 4. - Persoanele fizice prevazute la art. 3 alin. (1) pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza:
a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.

Art. 5. - Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa aiba un sediu profesional pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.

Art. 6. - (1) Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
(2) Autorizarea functionarii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, nu exonereaza persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale de obligatia de a obtine, inainte de inceperea activitatii, autorizatiile, avizele, licentele si altele asemenea, prevazute in legi speciale, pentru desfasurarea anumitor activitati economice.

CAPITOLUL II
Inregistrarea si autorizarea functionarii

Art. 7. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 4 lit. a) si b) au obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice, ca persoane fizice autorizate, denumite in continuare PFA, respectiv intreprinzatori persoane fizice titulari ai unei intreprinderi individuale.
(2) Reprezentantul intreprinderii familiale are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice. In cazul in care acesta nu formuleaza cererea in termen de 7 zile de la incheierea acordului de constituire prevazut la art. 29 alin. (1), oricare membru al intreprinderii familiale poate sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii.
(3) In toate cazurile, cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii trebuie formulata in termen de 15 zile de la incheierea acordului de constituire prevazut la art. 29 alin. (1).
(4) In caz de nerespectare a termenului prevazut la alin. (3), este necesara incheierea unui nou acord de constituire.

Art. 8. - (1) Pot desfasura activitati economice in una dintre formele prevazute la art. 4 persoanele fizice care:
a) au implinit varsta de 18 ani, in cazul persoanelor fizice care solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice conform art. 4 lit. a) si b) si al reprezentantului intreprinderii familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul membrilor intreprinderii familiale;
b) nu au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
c) au un sediu profesional declarat conform art. 9 alin. (2);
d) declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.
(2) Indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. d) se face potrivit art. 5, 15 si urmatoarele din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, atat pentru sediul profesional, pentru fiecare punct de lucru, cat si pentru activitatile desfasurate in afara sediului profesional sau a punctelor de lucru.
(3) In cazul in care, potrivit unor prevederi legale speciale, pentru anumite activitati economice este necesara indeplinirea unor conditii de pregatire profesionala si/sau de atestare a pregatirii profesionale, persoanele prevazute la art. 4 trebuie sa faca dovada indeplinirii acestora.
Nicolaie Ciobotaru a scris:
Activitati economice pot fi prestate fara a fi autorizat ca PFA cu respectarea cerinttelor legale.
Nu e o parere , e o realitate legislativa.

Si eu sunt curioasa unde e consacrata aceasta regula. Exista doua posibilitati: persoane ne-comercianti, care nu se inregistreaza la ORC dar care, in toate cazurile, sunt supuse unui regim special de autorizare (traducatori, taximetristi, etc), autorizarea fiind facuta de un organ de specialitate, si persoanele care nu se supun unui regim special dar care, prin continuitatea activitatii, devin comercianti. Fiind comercianti, au obligatia de a se inscrie in RC, autorizarea fiind cea comuna, reglementata de OUG 44/2008.
Andreea Lisievici a scris:
Exista doua posibilitati: persoane ne-comercianti, care nu se inregistreaza la ORC dar care, in toate cazurile, sunt supuse unui regim special de autorizare (traducatori, taximetristi, etc), autorizarea fiind facuta de un organ de specialitate, si persoanele care nu se supun unui regim special dar care, prin continuitatea activitatii, devin comercianti. Fiind comercianti, au obligatia de a se inscrie in RC, autorizarea fiind cea comuna, reglementata de OUG 44/2008.


Sunt mult mai multe posibilitati decat cele pe care le prezentati. Dar le stiu doar putini ca practica reala in structura economica.

Si daca cineva se va gandi sa le limiteze va face un deserviciu enorm unei economii cu mari probleme practice si legislative.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Nicolaie Ciobotaru a scris:
Sunt mult mai multe posibilitati decat cele pe care le prezentati.

Juridic nu exista altele. Daca aveti un argument legal ca sa va sustineti afirmatia, va rog sa-l prezentati.

Si daca cineva se va gandi sa le limiteze va face un deserviciu enorm unei economii cu mari probleme practice si legislative.

Da, inregistrarea veniturilor dauneaza grav muncii la negru...

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala ametist ametist Ce deosebiri majore exista in forma de redactare si [u]continut[/u] al actului constitutiv pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, fata de cel al ... (vezi toată discuția)
Constatare si sanctionare contraventie i.i. dan_co dan_co Buna ziua. In cazul in care se intocmeste un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor constatate cu prilejul executarii unui control la o ... (vezi toată discuția)
Pfa sau intreprindere individuala trasnitu mihaela trasnitu mihaela Buna ziua. Am deschis in 2008 un SRL.Nu am cifra de afacere foarte mare.Pana la 1 ian.2010 am platit 3% impozit pe venit.Acum taxele si forfetarul ma ... (vezi toată discuția)