Buna ziua,
situatia este urmatoarea:
- copil nascut in 2010;
- doua contracte de munca, unul cu norma intreaga si unul cu timp partial;
- solicita la ambele societati ajutorul la nasterea copilului prevazut la art 51 lit c din CCMUNN 2007-2010, deoarece apreciez ca acesta nu face diferentiere la cate contracte de munca se aplica ( :un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil). Refuzata de ambele.
- deschis actiune impotriva ambelor societati, castigat procesul cu societatea unde este contractul cu norma intreaga;
- in procesul cu cea de-a doua societate, am avut impresia ca instanta, instiintata in intampinarea partii de existenta celuilalt proces, inca in pronuntare, trage de timp solicitand acte care nu erau relevante pentru proces, si o noua infatisare.
- in sfarsit primesc sentinta civila in procesul cu societatea unde am contactul cu timp partial (dupa data cand castigasem deja primul proces), actiunea fiindu-mi respinsa cu urmatoarea justificari:
"Din inscrisurile depuse la dosar instanta retine ca reclamanta este si angajata cu norma intreaga a unei alte societati, care prin sentinta civila nr... a fost obligata la plata catre reclamanta a unui salariu mediu pe unitate conform 51 lit c din CCMUN.
Prin dispozitiile art51 lit c din CCMUN 2001-2010 s-a stabilit ca pentru nasterea fiecarui copil mama are dreptul la un AJUTOR constand dintr-un salariu mediu pe unitate.
Fata de aceste dispozitii, considera ca reclamanta este indreptatita sa primeasca o singura data UN AJUTOR pentru nasterea unui copil in temeiul art.51 lit c din CCMUN, si anume de la angajatorul cu care are contract de munca cu norma intreaga.
Per a contrario, daca s-ar admite ca in temeiul aceleiasi dispozitii din acelasi Contract o salariata ar fi indreptatita sa primeasca de mai multe ori ajutorul pentru nasterea copilului, considera ca s-ar aduce atingere prevederilor art 241. alin 1 din Codul Muncii cat si naturii juridice a AJUTORULUI pentru nasterea unui copil.
Daca s-ar admite ca adevarata o astfel de ipoteza, atunci o salariata care are mai multe contracte cu timp partial de munca cu diferiti angajatori ar fi indreptatita sa primeasca mai multe astfel d eajutoare, putandu-se vorbi de o adevarata imbogatire fara justa cauza"
Precizez ca ceea ce este scris cu majuscule asa apare in Sentinta. Observ tendinta instantei de a considera UN ca si numeral si nu articol nehotarat. Nu am gasit nicaieri definitia naturii juridice a ajutorului. Ma intreb deasemenea ce facea instanta daca in loc de un contract de 8ore si unul cu timp partial as fi avut doua sau trei contracte cu timp partial? Platea doar angajatorul care avea ghinionul sa piarda primul procesul? Deasemenea chestia cu imbogatirea nejustificata mi se pare aberanta atat timp ca nu se incalca legea si survine ca urmare a unui contract intre parti.
Intrebarile mele sunt:
1. Merita sa mai fac recurs si ce as putea sa invoc in recurs? Ma gandesc ca daca asta este pozitia generala a judecatorilor TMB risc sa alerg degeaba si eventual sa mai platesc si cheltuieli de judecata.
2. O mica intrebare putin pe langa subiect. La primul proces unde am castigat nu era stabilit prin sentinta nivelul salariului mediu pe unitate care imi trebuie platit. Angajatorul care a pierdut procesul stiindu-mi contul mi-a depus direct in cont o suma, instiintandu-ma pe e-mail asupra acestu fapt. Eu am dubii ca suma ar fi corecta, dar cum mai pot verifica acest fapt? Pot merge mai departe pe calea executarii (unde trebuie sa plates exeprt contabil si executor)? Conteaza faptul ca societatea mi-a trimis bani fara voia mea sau daca se dovedeste ca suma a fost corecta? Poate nu mai recuperez nici cheltuielile de executare.
Introduceti recurs; ce importanta avea faptul ca ati castigat in celalalt proces? Salariatii cu fractiune de norma beneficiaza de toate drepturile celor cu noarma intreaga, deci, inclusiv de ajutorul pentru nasterea unui copil.
Cat despre intrebarea cu nr. 2, nu se poate pronunta instanta asupra cuantumului ajutorului, salariul mediu lunar se calculeaza de catre RU sau contabilitate; in cazul Dvs. este salariul mediu/unitate din luna nasterii copilului. Poate este util sa ii informati ca nu v-au calculat corect, ca altfel nu aveti cum sa aflati suma exacta, decat cu o expertiza....
Chiar daca s-a mentionat asa ceva , instanta nu este obligata sa tina cont de hotararea alteti instante data intr-o cauza asemanatoare .. practica judiciara nu constituie, inca , izvor de drept in tara.
Va multumesc. Azi trimit recursul, am introdus toate recomandarile dvs. Am citit cateva sentinte in cazuri de conflicte de munca, dar asa puerila justificare a instantei nu am vazut, cu o logica sucita si fara precizarea temeiurilor legale.
Prima pt. nastere
saradina
este adevarat ca firma la care lucrez este obligata sa-mi dea o prima la nasterea copilului cu toate ca acest lucru nu este stipulat in contr. colectiv de ... (vezi toată discuția)