avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare garantie garant ipotecar
Discuție deschisă în Executare silită

Executare garantie garant ipotecar

Am urmatoarea problema: am garantat cu un apartament pentru cineva. Acel cineva nu mai plateste ratele, de fapt are de gand sa nu mai plateasca peste cateva luni cand pleaca din tara. Apartamentul valoreaza 30 de mii de euro acum iar creditul e de 70 de mii. Pentru mine e mai ok daca imi ia banca apartamentul, decat sa platesc eu 70 de mii pt el, dar eu mai am si alte bunuri mult mai valoroase.
In contractul de ipoteca se stipuleaza ca renunt in mod expres la beneficiul de discutiune si divizune. Eu nu sunt codebitor, doar garant ipotecar.
1. Imi executa si alta bunuri?
2. Daca imi vand restul de bunuri, ce sanse am sa mi se anuleze tranzactiile? Mentionez ca le voi vinde inainte de incetarea platilor.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
ContSters194995, utilizator
eh...:D adica ce doresti sa fac..sa iti dau linkuri cu dosarele..:D
e invers..daca e fidejusiune e in contractul de credit si ipoteca separat..dar lasa
Ma iei la misto.:D , asta am zis si eu, e contract separat de garantie-fidejusiune, sau clauza in contractul de credit.
Strutocamiloiul ar fi daca ar baga clauza in contractul de ipoteca.
Noi sa fim sanatosi!
Jocandi Causa a scris:

Garantul ipotecar garanteaza doar cu imobilul, este o garantie reala nu una personala. El raspunde solidar doar pana la limita obligatiei sale, - adica doar cu imobilul.
Renuntarea la beneficiul diviziunii si dicutiunii este clauza idioata impusa de o practica tampita a bancilor.
Garantul ipotecar nu are beneficiul discutiunii si diviziunii oriucum, pentru ca nu este fidejusor, codul civil prevede aceste beneficii doar ptr fidejusor.

Ok, dar cum se poate apara garantul ipotecar - intro eventuala executare silita imobiliara pornita impotriva lui - daca in contractul semnat de el, banca a trecut si o asemenea clauza? (respectiv, sa raspunda in solidat cu debitorul pentr intreaga suma si sa renunte EXPRES la benefgiciul de discutie si la cel de diviziune prev. de art.1662 si 1667 C.civ.).


Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
Irina S., utilizator
Sa se apere pentru ce? Ca a renuntat la niste drepturi pe care oricum nu le avea? Nu are sens.
Garantul ipotecar, de buna voie, a garantat obligatia debitorului principal. Trebuie sa isi asume obligatia sa de garantie.
Poate face contestatie la executare insa pe motive ce tin de executarea silita insasi, nu pe temeiul invocat de dvs.
Jocandi Causa a scris:

Cum sa raspunda in solidar pentru intreaga creanta cu debitorul principal un garant ipotecar? Garantul ipotecar garanteaza doar cu imobilul, este o garantie reala nu una personala. El raspunde solidar doar pana la limita obligatiei sale, - adica doar cu imobilul.Renuntarea la beneficiul diviziunii si dicutiunii este clauza idioata impusa de o practica tampita a bancilor.
Garantul ipotecar nu are beneficiul discutiunii si diviziunii oriucum, pentru ca nu este fidejusor, codul civil prevede aceste beneficii doar ptr fidejusor.
In cazul garantului ipotecar exista o exceptie de diviziune, dar poate fi invocata de un subdobanditor al unui imobil ipotecar, in anumite conditii.


Intrebarea mea viza tocmai ce ati afirmat mai sus: faptul ca, conform dreptului material civil, garantul ipotecar nu raspunde in solidar cu debitorul pentru intrega creanta ci doar in limita obligatiei sale, adica cu imobilul.
Sa inteleg ca, acea clauza prin care garantul ipotecar este tinut sa plateasca in solidar cu debitorul rau platnic toata creanta, poate fi considerata o clauza abuziv?
Asta aveam in vedere cand am pus intrebarea de mai sus.
Cadrul procesual prin care isi poate face "aparari" garantul ipotecar nu ma intereseaza.

Discutia este teoretica, deci sa o abordam...relaxat.

Alte discuții în legătură

Instrainare imobil in timpul executarii altui imobil ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, Daca o persoana este garant ipotecar intrat la executare si mai are alte imobile pe numele lui, poate sa instraineze acele imobile in timpul sau ... (vezi toată discuția)
Garant ipotecar - codebitor solidar seba1978 seba1978 Buna ziua, Speta pe care doresc sa o expun s-a mai dezbatut deja, dar nu am gasit un raspuns 100% sigur. Asadar, Am contractat un credit de tip punte in ... (vezi toată discuția)
Garantul ipotecar raspunde cu bunurile sale? Nicoleta Popescu Nicoleta Popescu Buna ziua am girat casa pentru firma fratelui meu firma a dat faliment,am fost contctact de catre banca in vedere solutionarii ceditului respectiv si m-au ... (vezi toată discuția)