Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Acum aproximativ 3 ani am cumparat de la o persoana juridica 10 hidrobiciclete impreuna cu o cunostinta. Am facut un act de mana ( doar pe numele meu ) in care am scris ca am achitat 1000 euro urmand ca restul de 3000 de euro sa ii achit in urmatoarele luni. Dupa cateva luni l-am anuntat ca nu mai pot plati aceasta suma de bani intrucat aceste hidrobiciclete nu erau in starea in care a spus el ca sunt, si nu am putut sa fac nici un ban cu ele. Persoana cu care le-am luat evident nu a mai vrut sa plateasca partea lui de bani, mai exact 50% din suma. Persoana de la care le-am cumparat nu a vrut sa primeasca bunurile inapoi si m-a actionat in judecata. Acum 3 luni s-a terminat procesul, el avand castig de cauza, eu fiind obligat la plata sumei de 3000 euro + cheltuieli de judecata. Mentionez ca eu nu detin absolut nimic pe numele meu, sunt somer, doar ce am terminat facultatea. Intrebarea este ce se poate intampla in acest caz? Am inteles ca pe data de 26 august ( azi ) se duce la executor judecatoresc cu sentinta de la proces pentru a isi recupera datoria. Eu ce pot pati in acest caz, deoarece nici nu imi permit sa ii dau banii, nici nu am nimic pe numele meu, si nici nu vrea sa primeasca inapoi produsele, eu fiind deacord sa pierd suma de 1000E care a fost avansul. Multumesc
Inca nu am discutat cu executorul care se ocupa de cazul meu. De dimineata am vb cu alt executor si acela mi-a spus spus ca se poate trece pe penal si mai bine as face rost de bani ca sa ii dau sa termin toata treaba, dar nu am de unde, si consider ca am fost inselat, si nu am nici un motiv sa ii dau. Eu consider ca nu am comis nici o fapta penala la incheierea contractului, eu am fost client de buna credinta, i-am platit avansul de 1000 euro cash, dar intrucat nu am putut sa folosesc hidrobicicletele deoarece nu erau in starea in care am crezut ca sunt, nu am avut de unde sa ii dau restul de bani, si el nu a vrut sa i le dau inapoi si sa pastreze avansul. Din pacate in timpul procesului judecatorul nu a tinut cont de faptu ca eu le-am cumparat in luna mai, si nu am avut cum sa le testez pe apa deoarece era frig iar cand le-am testat pe apa nu era buna niciuna. In ce ar putea consta inselaciune la incheierea contractului? Eu decat am facut un contract scris de mana, am platit avansul, urmand ca cel cu care le-am luat sa depuna in banca 1000 de euro dupa 2 sapt, iar restul de bani sa ii dam in 2-3 luni. Cel cu care le-am luat nu a mai depus acei bani, eu am aflat lucrul asta abia prea tarziu, acum nu vrea sa dea jumatate din suma deoarece el nu este pe contract, iar cel de la care le-am cumparat vine la mine la usa de 3 ori pe saptamana sa intrebe de bani, ba chiar o ameninta pe mama ca va trebui sa isi vanda casa ca sa ii platesc eu lui datoria, cu toate ca eu decat locuiesc la acea adresa, casa fiind pe numele parintilor.
Inselaciune inseamna sa prezinti ca adevarata o fapta mincinoasa sau sa induci in eroare pe cineva cu scopul incheierii unui contract.
Din ce spuneti nu pare ca ati comis vreo astfel de fapta.
Daca aveti peste 18 ani, nu pot decat sa va execute bunurile aflate in proprietatea dumneavoastra, nimic mai mult. Nimic in penal, executorul acela vorbeste prostii ca sa va sperie.
Astazi am inteles ca m-a cautat iar acel excutor judecatoresc, eu nu sunt in oras si nu era nimeni acasa, dar a sunat la un vecin si a inceput sa ii spuna ca eu am o datorie la cineva, si ca daca nu ii dau banii o sa imi vina cu politia la usa. Nu inteleg de ce nu ma cauta la telefon, eu am acelasi numar de peste 8 ani, acesta de am sa ii dau bani nu m-a sunat nici macar o data, si la fel nici executorul, tot da ture pe la mine pe acasa. Ce imi recomandati sa fac? Ms
si 2. Are vreo treaba politia in toata treaba asta cu executarea? Nu inteleg de ce tot zice la vecini ca o sa vina cu politia cand stie f bine ca nu are ce sa imi iau, eu neavand un loc de munca, si nici neavand ceva pe numele meu. Multumesc
Domnule, va sfatuiesc sa va linistiti. Politia nu are nicio implicare si nu va interveni decat daca legea prevede ca se poate face apel la forta publica, dar nu este cazul aici. Eu zic sa va inarmati cu rabdare si sa zambiti de cate ori il vedeti pe executor. ii comunicati pe un ton civilizat ca incercati sa va platiti datoria, dar situatia economica actuala va ingreuneaza demersul respectiv.
Executorul isi face treaba, nu aveti de ce sa va suparati pe el.
Am auzit ca in Spania exista "executori" imbracati impecabil, in frac, care il insotesc pe debitor oriunde merge el, inclusiv la restaurand. Se pare ca au foarte mare succes in recuperare. Singura sansa a executorului este sa va enerveze in asa hal incat sa va determine sa platiti. El stie ca nu are ce sa va faca, acum va lucreaza psihologic. Din fecire niciun executor nu este suficient de inteligent incat sa reuseasca sa programeze extrasenzorial un debitor in asa fel incat sa il determine sa isi execute obligatia, desi nu are bunuri urmaribile. :)