avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce parer aveti de pct.8 art. 222 Cod Procedura Penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce parer aveti de pct.8 art. 222 Cod Procedura Penala?

Prin Art. 222 punctul 8, coroborat cu art. 222, punctul 2, texte introduse prin Legea 202/2010 initiata de Predoiu: „(8)Plangerea indreptata la organul de urmarire penala, care nu cuprinde elementele prevazute la alin. 2, se restituie petitionarului pe cale administrativa, cu indicarea elementelor care lipsesc (...)

Fara a sustine ca procurorii au comis o infractiune, asemenea cazuri demonstreaza ca anumite prevederi din „mica reforma” constituie o frana de care „istetii” se pot folosi, iar anumiti procurori pot profita de acest text idiot pentru a scapa de dosare incomode pentru ei. Folosirea la aceasta maniera a acestor texte de lege prost gandite poate face ca pe viitor un infractor periculos sa fie lasat sa scape, pentru ca niste procurori ,din rea-credinta, lene ori parada de texte de lege pot sa returneze plangerile penale pentru lipsa unui banal CNP, pentru o adresa gresit indicata sau cine mai stie ce...

Vi se pare Constitutional acest pct. 8 ? Care este scopul sau real?
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 21:57, 30 August 2011
rolandmindrila a scris:

Din punctul meu de vedere acest gen de plangere reglementat ca mod de sesizare , nu este de natura a putea fi respinsa, nici chiar in situatia in care este formulata fara respectarea conditiilor de la art. 222. Este ca si cum s-ar respinge un denunt. Mai mult, fiind un mod de sesizare a organelor de urmarire penala, numai procurorul se putea pronunta, insa evident, nici acesta nu poate respinge o sesizare, pentru aceleasi motive.

Va multumesc de interes pentru echitate si sanse egale in justitie!

Nu vad ce anume vi se pare anormal,din moment ce plangerea nu are elementele de baza necesare identificarii persoanei care o face.

Iata punctul 2 ce spune, pentru a mai domoli controversele:

Art. 222: Plangerea C.Proc Penal.

(2) Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului daca este cunoscut si a mijloacelor de proba.

Asadar, ce anume vi se pare de neacceptat si anormal, in cazul in care o plangere nu ar contine numele petitionarului,domiciliul pentru a putea fi citat in viitor, sau, mai mult, descrierea faptei or indicarea faptuitorului ?!

Ce anume va nemultumeste ?

Cat despre respingere, acesta se face in momentul depunerii ei, moment in care se pot remedia erorile sau omisiuniile.
Quartila a scris:

rolandmindrila a scris:

Din punctul meu de vedere acest gen de plangere reglementat ca mod de sesizare , nu este de natura a putea fi respinsa, nici chiar in situatia in care este formulata fara respectarea conditiilor de la art. 222. Este ca si cum s-ar respinge un denunt. Mai mult, fiind un mod de sesizare a organelor de urmarire penala, numai procurorul se putea pronunta, insa evident, nici acesta nu poate respinge o sesizare, pentru aceleasi motive.

Va multumesc de interes pentru echitate si sanse egale in justitie!

Nu vad ce anume vi se pare anormal,din moment ce plangerea nu are elementele de baza necesare identificarii persoanei care o face.

Iata punctul 2 ce spune, pentru a mai domoli controversele:

Art. 222: Plangerea C.Proc Penal.

(2) Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului daca este cunoscut si a mijloacelor de proba.

Asadar, ce anume vi se pare de neacceptat si anormal, in cazul in care o plangere nu ar contine numele petitionarului,domiciliul pentru a putea fi citat in viitor, sau, mai mult, descrierea faptei or indicarea faptuitorului ?!

Ce anume va nemultumeste ?

Cat despre respingere, acesta se face in momentul depunerii ei, moment in care se pot remedia erorile sau omisiuniile.

Gresit stimate justitiabil, nu se remediaza pe loc!
Se depune toata plangerea, eventual si probe, in plic si se trimite la adresa celui care a depus-o, si asta pt lipsa unui CNP, serie CI, MAI NOU AM INTALNIT SI PT LIPSA NR TEL SAU EMAIL
Si daca iti pierzi rabdarea sau nu sti ce pasi sunt de urmat ramane ca si cum nu s-a intamplat.

Vi se pare corect si constitutional sa fie asa? Ce sa mai vorbim de autosesizare, mai bine de lenevie si comoditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formula legala art. 222-223 cpp justice123 justice123 De la DNA mi-au returnat plangerea pe motiv ca nu am formulat-o legal cf. art. 222-223 CPP zic ei. Formatul e cam asa: Reclamatie - Somatie - ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prealabila incompleta Pavel1987 Pavel1987 Am si eu o nelamurire, cu privire la modificarile facute de legea 220/2010 la Codul de Procedura Penala, doresc sa va intreb ce se intampla cu o plangere ... (vezi toată discuția)
Plângere penală Annddrei Annddrei Doresc să știu dacă este normal și ce se poate face când la reclamarea unui procuror de caz pentru arhivarea abuzivă a unei plângeri penale respectiv pe ... (vezi toată discuția)