romascanu a scris:
Dreptul succesoral nu mai numara mai departe (adica rudele de grad 6 sau "cuscru de cumatru vitreg" cum imi place mie sa spun cand pierd sirul povestii in termeni populari, nu mai intereseaza dreptul succesoral).
Pe de alta parte, speta fiind de pe la 1900 ar trebui sa gandim in termenii legii de atunci.
Asa ca mai bine o lasam balta.
:)
Iata cum suna articolul 684 din Codul Civil, inainte de a fi abrogat implicit de dispozitiile Legii nr. 319/1944:
,,ART. 684
Candu barbatulu more si veduva sa n'are avere, densa ie o portiune virila, in usufructu, din succesiunea barbatului, daca acesta are descendenti.
Cand barbatulu lasa un singuru descendinte, portiunea femeii in succesiune va fi numai de a treia parte. Acestu dreptu incepe de la epoca incetarii usufructului legale.
Candu barbatulu lasa rude de susu sau de alaturi, atunci femeia succede la o patrime in plina proprietate din averea mortului.,,
Deci daca barbatul lasa rude de alaturi =D>, femeia (ca barbatii mureau primii, in razboi :) )succedea o patrime indiferent cu ce ruda venea in concurs, chiar si gradul 10 !
Acum insa, d-ra/d-na Romascanu are dreptate, in linie colaterala mostenirea legala se opreste la gradul 4.
Sincer sa fiu, cand am scris de ruda in gradul 6, nu ma gandeam la vechiul cod civil ci eram cam obosit... am gasit vechea legislatie acum asa, ca s-o mai scald.... :(( Scuze, colega !
Pe de alta parte, imi aduc aminte din cartea de succesoral (pe care nu o am pe aici ca sa caut) ca vorbeste si de ruda care venea la mostenire de doua ori, avand in vedere dubla legatura de rudenie.
Terminam subiectul ?