avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scoaterea repartitoarelor de caldura !
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scoaterea repartitoarelor de caldura !

Mai mult de jumatate dintre locuitori unui bloc au hotarat sa renunte la repartitoarele de caldura, in urma acestei solicitari la societatea care a montat repartitoarele s-a raspuns ca este nevoie de semnatura a jumatate+1 dintre locatari blocului in cauza. S-au obtinut mai mult de jumatate dintre semnaturile locatarilor deci am crede ca situatia este clara , insa Presedintele de asociatie nu vrea sa stampileze si sa semneze fisa de semnaturi prin care solicitam firmei ISTA demontarea repartitoarelor pe motivul ca este nevoie de semnatura tuturor locatarilor din bloc, fara nici o exceptie. Va rog indrumati-ma incotro pot sa ma indrept sa gasesc o solutie pentru demontarea acestor repartitoare si spuneti-mi daca presedintele asociatiei procedeaza corect in momentul de fata , sau doar urmareste sa isi pastreze mita pe care o primeste periodic.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 09:29, 26 Septembrie 2014
Da, tot ce spuneti dv. este adevarat daca pornim de la ideea ca traim in tara in care orice contract poate fi incalcat daca "asa vrea muschiu' meu...."

Atunci nu mai putem pretinde nici ca altii sa respecte contractele cu noi pentru ca, nu-i asa, "asa vrea muschiu' lui".
Si atunci ne batem joc cu totii unii de altii.
Sigur ca poti renunta la un contract daca asa ti se nazare sau pentru ca un neica nimeni face niste consideratiuni savante si-si ameteste vecinii cu "diverse". Oamenii pot fi ametiti usor ....
Dar daca firma te cheama in instanta pentru ca nu respecti contractul te vei duce tu, asociatie de proprietari, in instanta sa spui de ce denunti contractul.
Si aici intri in malaxorul justitiei unde depinde de avocat, unde depinde de judecator, unde depinde de taximetrist, unde depinde de Dumnezeu daca nu da cu vreo furtuna sau cu vreun cutremur tocmai atunci, la ceas de judecata.... ca sa iesi bine sau rau, firma de repartitoare sau asociatie de proprietari.

Nu cred ca sperii pe nimeni, imi exprimam o parere, sper ca imi dati voie sa fac asta, nu-i asa? Si in plus de asta eu sustin ca atunci cand ai un contract si ala care iti face serviciul nu-ti greseste cu nimic, nu ai motive intemeiate sa renunti la acel contract pentru ca un tert nu stiu ce face cu caldura ta, deci e corect sa te tii de contract si sa cauti in alta parte solutionarea problemei. Adica asa ar fi corect B-).
Cand au semnat contractul n-au fost anesteziati, hipnotizati, amortiti si n-a semnat nimeni in locul lor.
Cand cumperi pantofi din magazin, te incalti cu ei si nu-ti plac ca te bat la calcaie, nu te duci inapoi sa-ti dea banii pe ei.
Nu va suparati, dar prea ne-am invatat nazurosi pe "nu-stim-ce-vrem". Ar trebui sa fim mai responsabili si la urma-urmelor sa ne asumam eventualele greseli.

In plan practic eu am explicat un lucru de bun simt elementar.
Firma de calcul nu-ti percepe nimic daca nu dai la calcul in luna respectiva.
Deci in cadrul asociatiei poti decide orice, sa mergi mai departe sau sa nu mai dai la calcul, sa-si bata joc unii de altii sau sa stea si sa cumpaneasca ce au de facut, dar o pot face in cadrul asociatiei fara sa faca "panarama" cu denuntari de contracte si alte alea. E foarte simplu!

Nu se compara renuntarea la un contract cu Enel care imi furnizeaza curentul electric, mi-l factureaza, ma obliga la un mod de furnizare al acestuia, la un mod de facturare si de plata, cu un serviciu (cel de calcul caldura) in care daca nu ii dau "materia prima" nu-mi factureaza nimic, nu ma deranjeaza cu nimic.

Nu sunt grave repercursiuni daca bla, bla, bla.....e vorba ca poate sa-ti ceara despagubiri si nu se stie cum s-a sculat judecatorul in dimineata aia.....de platesti cat nu face......!



@elga50

Din contra, prea multi ne-au prostit. Este contrar legii sa pui o clauza cu referire la despagubiri in cazul in care denunti contractul mai devreme de 10 ani. Chiar nu intelegeti ? Clauzele de genul acesta sunt o nesimtire crasa din partea acest afaceristi. Si dumneavoastra le mai tineti si partea.

Nu e nimic rau in a te razgandi. Faci un cotract de furnizare servicii; orice fel, de la calcul caldura, telefonie, cablu tv, spalat pe jos, masaj la domiciliu. Iar la un moment dat nu mai vreau sa beneficiez de acel serviciu. Indiferenta ca mor, ma mut din tara, ca vreau alt furnizor, sau pur si simplu "ca asa vrea muchiu' meu", e absolut normal, responsabil, civilizat, legal si tot ce vreti, sa renunt la acel contract.
N-am fost anesteziat cand l-am semnat, n-am fost nici amortit, ci pur si simplu nu mai vreau sa beneficiez de el

Si da, contractul enel e absolut similar cu cel de calcul caldura.


Iar judecatorul nu acorda despagubiri pe ochi frumosi, despagubirile trebuie sa fie juste. Spuneti-mi un motiv pentru care cineva s-ar gandi sa acorde despagubiri furnizorilor in caz de denuntare a contractului.



Pentru ca exista contractul - care in mic este un legamant intre cele doua parti semnatare si pentru ca semnat fiind cele doua parti sunt tinute sa respecte acest legamant si,.....foarte important, daca niciuna din clauzele contractului nu a fost incalcata de catre una din parti.

Tocmai v-am explicat diferenta intre un contract cu Enel si unul cu o firma de calcul. La firma de calcul poti sta 10 ani fara sa dai la calcul caldura si in acest rastimp nu platesti nimic.

Nu iau partea firmelor de calcul, dimpotriva, le spun proprietarilor ca daca nu-i doare capul sa nu se lege la cap, in timp ce o multime de utilizatori ii indeamna sa se duca la firme, sa faca scandal, sa denunte contracte....

In concluzie eu le spun proprietarilor, conducatorilor de asociatii: nu va convin repartitoarele? lasati-le pe calorifere, impartiti caldura la pausal si nu mai dati la calcul nimic. Nu va va deranja nimeni cu nimic si va veti mai aminti de repartitoare si de calculul caldurii peste 20 de ani, daca asa doriti... Daca va veti razgandi aveti toate conditiile create sa reluati calculul.

In cazul denuntarii contractelor, chiar daca in instanta li se da castig de cauza....la caz de razgandire conform bunului obicei romanesc "da-mi doamne mintea de pe urma", va trebui reluat procesul de montare etc....
Da stimata doamna, contractul este un mic legamant, dar trebuie sa respecte si legea, orice prevedere care incalca legislatia in vigoare este NULA.

Procesul de montare nu este gratis.
Ambele parti semnatare ale contractului sunt obligate sa respecte contractul, clauzele din contract. Acestea se respecta pe perioada derularii contractului. Din momentul rezilierii, incetarii contractului, nu mai avem ce respecta, asa ca nu putem vorbi de o nerespectare a contractului dupa ce acesta a fost reziliat. Si orice contract trebuie sa contina si prevederi cu privire la posibilitatea incetarii sau rezilierii lui, altfel este un contract cel putin gresit intocmit daca nu abuziv.

Faptul ca inainte de incheirea contractului trebuie ca 80% din proprietari sa accepte acest sistem, nu cred ca este decat o chestiune comerciala in sensul ca firmele ce fac acest serviciu sa aiba totusi pentru ce veni in acel bloc si nu sa vina, sa constate, sa munceasca, sa calculeze...pentru 2 apartamente dintr-o suta. Este o conditie ce tine de rentabilitate, de eficienta economica si nu de natura juridica.
Si-apoi contractul se incheie intre firma si asociatie cu semnatura reprezentantilor acestora si nu a celor 80%.
De aceea daca acel contract a fost incheiat de conducerea asociatie (presedinte), pai tot conducerea asociatiei poate sa-l rezilieze, sa notifice firma ca incepand cu data de... renunta la serviciile ei... pentru ca...
Ca unele firme, pentru a nu-si pierde clientii incearca sa amane acest deznodamant solicitand acordul majoritatii..., este doar o incercare ce poate avea efect daca asociatia nu are oameni bine pregatiti in conducere.
Am avut contract cu o firma pentru gestionarea acestor repartitoare, la solicitarea majoritatii de pe o scara. Dupa prima iarna tot pe acea scara majoritatea au solicitat sa se renunte la acest sistem de gestionare a agentului termic pe baza de repartitoare. Am notificat firma, am lichidat datoriile si ne-am vazut fiecare parte de treaba ei.
Am procedat la fel si cu debransarea de la agentul termic public. Am notificat ca renuntam... Furniforul (CET), ne-a raspuns ca nu avem voie, ca incalcam legea, hotarari locale, reglementari, ca trebuie sa le prezentam hotararea adunarii generale luata cu 2/3 voturi, cu tabele si semnaturi... Le-am raspuns doar o singura data cu precizarea ca este ultima cu argumente de felul urmator:
- nu v-am cerut aprobarea sau acordul ci doar v-am notificat ca renuntam la serviciile dv.
- contractul nr...a fost incheiat si semnat din partea sociatiei de presedinte.
- la incheirea contractului regia dv. nu a solicitat hotararea AG, tabele, semnaturi...
- contractul prevede posibilitatea de incetare, reziliere la art...
- ne-am debransat efectiv si orice factura emisa catre asociatie va fi respinsa
- sunteti liberi sa actionati asociatia si in instanta...
Au mai fost acolo ceva argumente concrete de genul acesta.
S-a intamplat in vara 2007 si de atunci suntem debransati total.

Asa ca in discutia de mai inainte trebuie sa despartim problemele:
- Asociatia de proprietari trebuie sa se organizeze, administreze si conduca in conformitate cu legea 230/2007. Sa ia decizii, hotarari conform acesteia.
- Asociatia poate sa incheie, inceteze sau rezilieze contracte asa cum prevede legea, adica prin reprezentantii sai legali, comitetul executiv condus de presedinte, cel care de fapt reprezinta asociatia in relatiile cu tertii.
Conducerea asociatiei raspunde in fata membrilor asociatiei pentru activitatea sa si nu in fata tertilor.
Firmele cu care asociatia are contracte nu au ce cauta in problemele interne ale asociatiei, in verificarea hotararilor luate de adunarea generala sau a deciziilor comitetului...

Alte discuții în legătură

Plata incalzire Maiana12 Maiana12 La blocul in care locuiesc, acum 2 ani s-au montat repartitoare de caldura. Dupa un an, asociatia de proprietari a renuntat la contractul cu firma care a ... (vezi toată discuția)
Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri pentru caldura katrin katrin Au fost montate repartitoare pentru caldura pentru toate apartamentele sau spatiile cu alta destinatie inca de la construirea condominiului. Este normal ca ... (vezi toată discuția)