avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scoaterea repartitoarelor de caldura !
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scoaterea repartitoarelor de caldura !

Mai mult de jumatate dintre locuitori unui bloc au hotarat sa renunte la repartitoarele de caldura, in urma acestei solicitari la societatea care a montat repartitoarele s-a raspuns ca este nevoie de semnatura a jumatate+1 dintre locatari blocului in cauza. S-au obtinut mai mult de jumatate dintre semnaturile locatarilor deci am crede ca situatia este clara , insa Presedintele de asociatie nu vrea sa stampileze si sa semneze fisa de semnaturi prin care solicitam firmei ISTA demontarea repartitoarelor pe motivul ca este nevoie de semnatura tuturor locatarilor din bloc, fara nici o exceptie. Va rog indrumati-ma incotro pot sa ma indrept sa gasesc o solutie pentru demontarea acestor repartitoare si spuneti-mi daca presedintele asociatiei procedeaza corect in momentul de fata , sau doar urmareste sa isi pastreze mita pe care o primeste periodic.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 09:29, 26 Septembrie 2014
@grandanat
Nici n-am spus ca procesul de montare este gratis.
Am spus doar ca dupa montare nu mai platesti nimic daca nu dai la calcul lunar.

Iar un contract care ar fi contrar legii (???) n-ar trebui semnat, dar in primul rand nu ar putea fi agreat de autoritatea care i-a dat firmei de repartitoare agrementul, autorizatia de functionare.
Chiar asa fiind, poti contesta contractul ca e ilegal, nelegal, abuziv, cum o fi el, dar nu-l poti denunta ca "e scumpa caldura cu repartitoare".... Poti dovedi, daca poti, ca firma calculeaza gresit, ca nu vrea sa refaca calculele conform cu erori semnalate, dar nu poti invinui firma ca "masoara caldura cu aparate neomologate", ca pe-astea le-ai vazut in prospectul de prezentare, le ai pe calorifer de la inceput, nu ti le-a schimbat intre timp.
Si pana la urma, daca lucrurile sunt atat de proaste, de ce cealalta jumatate minora nu vrea renuntarea la repartitoare? Ca e o intrebare si asta! Nu toata lumea isi masoara consumul cu acelasi fel de aparate?
:offtopic:Asta e ca la fotbal: am pierdut ca a fost zapada pe teren, ca si cum ceilalti ar fi jucat pe luna, nu pe acelasi teren! Cam asa se pune problema si la repartitoare...si la apometre...si, in general la orice aparat de masura. Pana la urma se ajunge de fapt ca unora dintre proprietari nu le convine sa plateasca masurat pentru ca ei vor sa consume in nestire si sa plateasca cu totii in devalmasie.
@adriantot
O singura precizare.
Acel procent de 80% este strans legat de functionarea cat mai corecta a sistemului de repartitoare.
In unele tari pentru montarea repartitoarelor este nevoie de unanimitate. Se monteaza numai daca toti proprietarii doresc acest sistem. La noi a fost ales acest procent de 80 %, pe considerente ca erorile(anomaliile) de calcul ce apar in cazul in care cel putin 80% din proprietari sunt "repartizati" sunt acceptabile. Daca procentul de "repartizati" este sub 80% se considera ca erorile de calcul ar fi prea grosolane si calculele prea inexacte pentru a fi urmat acest sistem.

Tocmai din acest motiv, dupa cum am mai zis, multe consilii locale din tara au scris negru pe alb, ca in cazul in care procentul celor "repartizati" scade sub 80%, sistemul sa nu mai fie luat in considerare.
Un alt aspect care atrage atentia este chiar ordinul 343/2010, care se aplica in condominiile în condominiile care sunt alimentate cu energie termică în sistem centralizat si numai daca sunt îndeplinite condiţiile de montare şi utilizare a repartitoarelor de costuri prevăzute în actele normative în vigoare.
Este evident ca acel procent de 80% trebuie sa se pastreze ca repartitoarele sa poata fi luate in calcul, chiar daca nu scrie negru pe alb.


@Elga
Va pot da exemple de sute de mii de contracte contrare legii, semnate, multe din ele intocmite de institutii cu zeci de juristi si avocati. Probabil stiti si de scandalul cu imprumuturile bancare.

Cu ochii mei am vazut un contract de imprumut contractat de un membru al familiei mele, in care se specifica ca in caz de rambursare anticipata, comisionul de administrare sa fie returnat integral pentru toata perioada initila de creditare. Cu alte cuvinte daca iau pe 10 ani un credit si dupa o luna returnez creditul, banca imi cere comisionul de adminsistare pentru toti cei 10 ani ramasi, chiar daca nu mai exista obiectul de administrat. Este strigator la cer, orice jurist ar rade cu gura pana la urechi de asemenea prevedere. Ea este ilegala si totusi apare in contract. Asta ca sa vedeti ca si la case mai mari exista prevederi ilegale in contracte, nu numai la protejatii dumneavoastra.

Toata lumea stie ca in contractele de furnizari servicii de calcul pentru repartitoare clauzele care prevedeau despagubiri in cazul rezilierii contractului sunt ilegale. Codul civil, temelia acestor contracte, interzice cu desavarsire dezechilibrul si imbogatirea fara justa cauza. Ca sa nu mai vorbim de suita de legi din domeniul protectiei consumatorului care specifica concret acest lucru, ilegalitatea despagubirilor in cazul rezilierii, interzicerea captivitatii, etc.




Art. 24

. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatieide proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala vafi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fostconvocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatiiacestora.(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii dincondominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membriai asociatiei de proprietari.
Spunetii presedintelui ca si el face parte din codomeniu iar daca nu respecta hotararea A .G .va fi schimbat . Si la noi in asociatie s-a pus problema repartitoarelor in sedinta si ce a hotarat A.G.aceea sa facut , adica le-am facut la firma o decizie de renuntare la servicii pe timp nelimitat .
Legea 230/2007 cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Eu am scris la ANRSC si am intrebat exact acest lucru, daca procentul scade sub 80% cum se procedeaza, si mi s-a raspuns ca se poate calcula in continuare. Deci am raspuns la aceasta intrebare, bazandu-ma pe raspunsul dat de o autoritate in materie.

Apropos de contracte abuzive. Nu te obliga nimeni sa-l semnezi, dar o data ce l-ai semnat iti asumi semnatura. Il consideri abuziv? Nu-l semnezi si-ti vezi de treaba in alta parte.

Si cred ca e bine sa revenim la oile noastre, la contractul cu firma de calcul, ca despre asta e vorba in acest topic.

Am sa va dau o completare a explicatiei pe care am primit-o de la oamenii din firma cand am intrebat "de ce 10 ani?". Si eu am fost debusolata initial de acest termen, nestiind la acea vreme nimic despre repartitoare, calcul si contract.
Stiam doar de 80% si de 10 ani. Am mai cautat niste firme....toate aveau acest termen si aceleasi conditii de montare.
Ne-am fixat la una dintre ele si am intrebat ce e cu acest 10 ani. Mi s-a spus ca de fapt firma nu ne obliga sa ne calculam caldura daca nu dorim, caz in care nu vom plati nimic, dar acest termen s-a pus pentru ca in caz ca ne trece prin cap sa schimbam firma de calcul sau sa ne calculam singuri sa stim ca suntem sub acest contract si ca suportam consecintele incalcarii acestui contract.
Ei nu ne pot opri sa vrem sa apelam la serviciile altei firme pentru ca nu pot sta de paza langa repartitoare, dar datele din repartitoare sunt ale lor timp de acesti 10 ani, in timp ce repartitorul ca aparat hard este al proprietarului. Deci ca sa se protejeze, sa-si protejeze afacerea (ce e rau in asta?) firmele au pus acest termen.
Inca o data, ca asociatie de proprietari care ti-ai montat apometrele, indeplinind toate conditiile, cheltuind oamenii niste bani pe repartitoare la montarea lor poti sa nu dai la calcul timp de 10 ani, poti imparti in continuare la pausal daca vrei sa-i faci concurenta lui Eugen Ionesco, dar in acesti 10 ani n-ai voie sa schimbi partenerul sau sa-ti faci singur acest calcul, copiind un soft destul de "usurel". Pana la urma ajungem si la copy-right....

Mi se poate spune orice, divagand pe tema contractelor si afacerilor oneroase din ultimii 22 de ani din tara noastra sau din lume, voi continua cu obstinatie sa spun ca un contract se respecta atunci cand l-ai incheiat prin semnatura, iar daca vrei sa renunti unilateral trebuie sa stii, sa te resemnezi, ca va trebui sa-ti asumi niste responsabilitati, chiar si pecuniare pentru incalcarea legii, legamantului, daca vei fi gasit ca nu ai dreptate.

Prevenirea abuzurilor, incorectitudinii, nelegalitatilor se face inainte de a incheia un contract.
Astazi mi-am prelungit abonamentul la telefon, intr-o oferta cu "ocazia zilei..." si voi beneficia de facilitati, jdemii de minute in retea si-nafara retelei s.a.m.d.
Dupa toate drepturile si obligatiile cu care sunt familiarizat de ani de zile, spre final se repata aceleasi caluze la fel de cunoscute, cu privire la incetarea contractului, printre care se prevede ca "in cazul incetarii unilaterale a contractului inainte de data....abonatul va achita firmei suma de 150 euro la cursul..."
Asa ca eu va dau dreptate cand spuneti ca daca beneficiarul vrea sa rezilieze contractul trebuie sa suporte eventuale consecinte "pecuniare" cum spuneti, dar acestea sunt conform contractului, sunt legale, iar rezilierea contractului, renuntarea la serviciile cuiva iar este legala si trebuie sa fie stipulata in contract. A inceta, a rezilia contractul este legal si nu este o nerespectare a contractului atat timp cat aceasta posibilitate este inscrisa in contract.

Alte discuții în legătură

Plata incalzire Maiana12 Maiana12 La blocul in care locuiesc, acum 2 ani s-au montat repartitoare de caldura. Dupa un an, asociatia de proprietari a renuntat la contractul cu firma care a ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri pentru caldura katrin katrin Au fost montate repartitoare pentru caldura pentru toate apartamentele sau spatiile cu alta destinatie inca de la construirea condominiului. Este normal ca ... (vezi toată discuția)
Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)