avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate, ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate, se poate evita statutul acesta ?

Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta.

Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar neavand nevoie de el, nu m-am complicat sa mi-l mai schimb.

Acum am ocazia sa calatoresc in tara cateva zile si vreau sa profit de asta si sa-mi schimb pasaportul vechi, sa obtin unul electronic deoarece exista posibilitatea sa am nevoie de el in perioada urmatoare.

Am citit cateva topicuri pe tema asta si am cateva nelamuriri.

In principiu , conform website-ului prefecturii judetului de unde provin, e nevoie doar de urmatoarele acte pentru un pasaport electronic:
- buletinul de identitate valabil
- taxele aferente
- pasaportul vechi

Intrebarea mea, dat fiind ca o sa fiu in Romania la momentul respectiv, pot solicita eliberarea unui pasaport electronic simplu , ca orice alta persoana sau sunt inscris in vreo baza de date ca rezident intr-o tara UE si sunt obligat sa fac un pasaport CRDS (cetatean roman cu domic. in strainatate), in acest fel pierzand si cartea de identate romaneasca care mi se pare oarecum stupid si probabil imi va crea ceva dificultati. In principiu, din moment ce voi fi in Romania, as fi putut foarte bine sa ma intorc sa raman deci cred ca as avea tot dreptul sa cer un pasaport nou normal (si nu unul pe care sa fie inscris ca am domiciliul in strainatate)

Daca cineva a trecut prin experienta , va rog sa-mi spuneti daca s-a putut sa va faceti noul pasaport normal, fara sa fiti obligati sa aveti in el mentiunea ca aveti domiciliul in alta tara UE si , cel mai important, fara sa vi se retraga cartea de identitate X-(
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 06:53, 6 Aprilie 2018
Actele lor le faceti in tara in care ei sunt cetateni.
Buna ziua,

Am domiciliu in Olanda (perioada nedeterminata, nu sunt proprietar al locuintei dar sunt inregistrata la primaria locala cu adresa din contractul de inchiriere) si cand am ajuns aici m-am inregistrat in baza de date olandeza si mi s-a eliberat la fel ca lui dan_daniel un document cu un cod numeric personal olandez sa ii zic asa. Nu am o carte de identitate olandeza si cetatenia este inca romana. Cartea de indentitate din Ro nu a fost retrasa de acestia (autoritatile olandeze) si este in posesia mea. Am folosit-o pentru a calatori in spatiul UE (inclusiv in Romania) si nu doresc sa imi fac un pasaport momentan.

Daca aceasta devine nula, asa cum ati spus mai sus, eu neavand deloc un pasaport sau permis de conducere, ce document folosesc pentru a ma identifica in Romania, doar certificatul de nastere?

De asemenea, daca mi se va retrage acest CI, eu nu voi mai avea niciun document de identificare in Olanda (cum am mentionat, nu am permis de sedere pentru sunt cetatean UE si niciun alt act de identitate, decat acel document cu "CNP-ul" olandez).


Multumesc





Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Taniadm, utilizator
Cartea de identitate nu se anuleaza automat. In principiu trebuie sa va declarati CRDS, in pratica nu se oboseste nimeni sa verifice asta.
Am citit legislatia formulata contradictoriu dupa intrarea Romaniei in UE referitor la domiciliu. pasapoarte etc. Problema mea este ca in momentul in care voi avea pasaport CRDS si mi se va retrage cartea de identitate, eu voi fi obligata sa am asupra mea pasaportul in Olanda in caz voi fi legitimata, neavand decat acel document cu BSN fara foto fara nimic, ceea ce nu este foarte convenabil.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Taniadm, utilizator
Ce voiam sa spun: nu va da nimeni o pedeapsa ca nu v-ati declarat CRDS. Deci puteti sa n-o faceti.

Alte discuții în legătură

Domiciliu in romania? cristinamariav cristinamariav Am carte de identitate romana si pasaport romanesc. Locuiesc in strainatate de mai bine de 8 ani (in tara ajungand numai in concediu - maxim 3 saptamani pe ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman cu domiciliul in strainatate dar si in romania eugen82 eugen82 Un cetatean roman plecat de 20 de ani , cetatean al altei tari si cu domiciliul stabil in acea tara, mai are dreptul de a-si declara domicilul in Romania si de ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare pașaport crds de la consulat. nu înțelegem natura acestei îngrădiri a libertății unui cetățean român de a-și stabili domiciliul acolo unde dorește mapostolro mapostolro Bună ziua, Aș dori să prezint comunității o situație un pic ciudată, de care ne lovim în mod frecvent la unul din consulatele României în Regatul ... (vezi toată discuția)