avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

buna ziua.daca am terminat facultatea la frecventa redusa si dupa aia am intrat in somaj 6 luni de zile,ramanand intre timp insarcinata,nu pot beneficia de ccc doar pentru ca nu am terminat facultatea la zi?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:39, 16 Septembrie 2011
Stimati domni,
Nu voi da curs explicatiilor ulterioare, doar nu doriti sa deschidem un seminar pe tema c.c.c....
Evident unde exista regula exista si exceptie, iar cu ajutorul unor instrumente strategice si temeinice din punct de vedere juridic se pot deturna adevarate situatii prohibite de lege...
Atentie...ca si indiciu, a existat si un recurs in interesul legii...
:))))
As mai aduga, faptul ca ''nu ii poti taia aripile unei pasari iar ulterior sa te astepti ca ea sa isi ia zborul'' ....
Mult succes...
arg ramona:

1. Nu exista exceptie de la OUG 111/2010 cu privire la situatia dvs.
2. - Dar perioada de somaj indemnizat este perioada asimilata aceleia de obtinere de venituri profesionale impozabile si este eligibila pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani.
- De asemenea concediile medicale, inclusiv cel de maternitate, sunt asimilate obtinerii de venituri profesionale impozabile.
3. Incercati sa prelungiti perioada de somaj cu unul sau mai multe concedii medicale pana veti putea intra in concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi in CCC.
3. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
4. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Pimaria de care apartineti cu domiciliul.
5. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

6. Din Legea 76/2002:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

7. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1.
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.


procmarci a scris:

Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:


m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;



un student care frecventeaza cursurile la zi, nu poate sa lucreze pentru ca are nevoie de timp sa se pregateasca, pe cand un student la f.r. poate sa si lucreze. asta este motivul pentru care in ordonanta sunt specificate "cursuri de zi". primariile nici nu au voie sa primeasca dosare ale studentilor la f.r.. in cazul in care le-au primit, la insistentele depunatorilor (pentru ca sunt obligati sa primeasca toate cererile), au fost respinse de catre agentiile de prestatii sociale.

Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
dianami, utilizator
nu stiu ce sa mai fac..am intrat in somaj in octombrie 6 luni,l-am prelungit cu concrdii medicale iar in mai am intrat in prenatal.pana pe 17 iulie cand am nascut.acum cand am dus dosarul la primarie cei de la prestatii sociale mi l-au respins cu toate ca domna ne la somaj mi-a spus ca pot lua concediu de crestere copil....mai am vreo sansa...?
arg ramona:
Pentru a va putea da un raspuns corect spuneti-ne ce statut aveati in fiecare luna din perioada 17.07.2010 - 17.07.2011.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului debora debora buna ziua. sunt insarcinata in 2 luni , tocmai am terminat facultatea pe 27 iunie 2012 si as vrea sa stiu daca as putea beneficia de indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc pentru absolvent Adinutza20 Adinutza20 Buna ziua am si eu o problema si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Anul acesta am terminat facultatea am luat licenta in luna iunie 23 si sunt ... (vezi toată discuția)
Din somaj in concediu pentru cresterea copilului Patricia_Lucia Patricia_Lucia Buna ziua . V-as ruga sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Daca o angajata a unei societatii intra in somaj , intre timp aceasta ramane insarcinata , ... (vezi toată discuția)