avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comunã este prevãzutã sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comunã este prevãzutã sau nu?

Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca parerile sa fie argumentate juridic, nu din alte surse: media , vecina etc. :D
Asa cum am mai raspuns, personal , consider ca Noul cod Civil nu institue custodia comuna.
art.397 priveste autoritatea parinteasca ce revine ambilor parinti dupa divort. Autoritatea parintesca
este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti."


acesta nu inseamna custodie comuna

Custodia comună este sentinţa judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părţi. În custodia comună ambii părinţi sunt părinţi custodieni şi nici unul dintre părinţi nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinţi custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui divorţ în care sunt implicaţi minori cât şi în cazul separării unor părinţi necăsătoriţi.

Multe state din SUA şi Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică şi custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinţi şi este, de facto, o evoluţie faţă de custodia unică sau faţă de custodia împărţită.

Codul civil nou prevede custodia unica in art 400, 401. Asta inseamna ca, in fapt, copilul va fi incredintat unui parinte, la care isi va avea si domiciliul, celalalt avand, ca si pana acum, drept de vizitare.
Desigur, parintii, amiabil se pot intelege si la program de vizitare zilnic, dar in lipsa intelegerii intre parinti , nici o instanta nu se va pronunta in sensul acordarii custodiei comune, pentru simplu fapt ca nu are temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
klewos, utilizator
Poate ar ajuta daca ai citi? Ce te deranjeaza, termenul de autoritate parinteasca? Nu suna exact ca si custodia comuna legala, se si scrie altfel, dar este acelasi lucru.
Pana sa discutam ce se intampla daca celalalt parinte (nu musai tatal) nu e consultat cu privire la scoala, discutam de un copil nescolarizat in lipsa semnaturii tatalui. :D

Sincer, eu nu am argumente bazate strict pe denumirea custodiei, incredintarii, mamei-mari sau paraului denumit Raulet.
Eu am argumente de logica: la fel ca si in sistemele care au prevazuta custodia comuna, si in sistemul nostru va trebui acordul parintilor la tratamente medicale de o anumita amploare, la scoala, la cursurile de inot etc. In lipsa semnaturilor... nu se intampla nimic, adica acel copil nu face tratamentul, nu merge la scoala sau la inot. In lipsa unei hotarari judecatoresti care sa stabileasca altfel.

Dar argumentele mele nu au niciun rost atata timp cat sunt un simplu monolog, la fel ca si ale celorlalti.
Te tot intreb ce diferente vezi... poate daca raspunzi, pornim de acolo si le verificam sa vedem... poate asa e si ai dreptate.
As avea si eu o intrebare despre aceasta custodie comuna.Am divortat din Februarie el incredintandu mi mie copii intr o singura infatisare ,acum avem partajul .Ne judecam pentru apartament oare el poate sa revina si sa ceara custodia comuna ca sa castige apartamentul?

Va multumesc
Nu vreau sa raspund in numele altora, dar cred ca nu-s departe de adevar. Cred ca toti (care nu avem studii de specialitate in domeniu) am citit macar sectiunile legate de problema in discutie, din NCC. In tot codul apare doar de doua ori termenul "custodie" si nu e legat de familie. Cu toate astea folosim termenul doar din simplul motiv ca se scrie mai usor. Specialistii pot face diferenta intre termeni ca stiu toate detaliile. Aveti toate motivele sa ne avertizati asupra diferentelor intre termeni. Utilizatorii obisnuiti incearca sa vorbeasca simplu sau scurt. Cel putin eu sunt sigur ca dumneavoastra, in calitate de specialisti, cunoasteti foarte bine notiunile. Pana si eu cred ca am inteles ce inseamna "autoritatea parinteasca". Cu toate astea, imi este mai simplu sa scriu "custodie", ba mai mult nici nu scriu daca e comuna sau de alt fel, daca se intelege din context.

Chiar daca nu stim unele aspecte si folosim abuziv termenul, suntem interesati ce schimbari reale vor exista, daca va fi altfel, daca va fi mai bine sau mai rau pentru copil, eventual pentru noile familii formate dupa divort sau pentru parintii divortati dar inca necasatoriti.
Eu sunt doar curios daca legea va avea efectul dorit.
Daca cineva o sa-mi spuna ca e total gresit "custodie", o sa folosesc doar "autoritate parinteasca", fara nici o retinere.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
OvidiuT25, utilizator
iulia_25 a scris:

As avea si eu o intrebare despre aceasta custodie comuna.Am divortat din Februarie el incredintandu mi mie copii intr o singura infatisare ,acum avem partajul .Ne judecam pentru apartament oare el poate sa revina si sa ceara custodia comuna ca sa castige apartamentul?

Va multumesc



spre exemplu...oare de ce ne intreaba utilizatorul acest lucru? din punctul meu de vedere pentru ca, a inteles ca instantele se pot pronunta in sensul custodiei comune...si chiar usor[/ si acesta confuzie nu tine de termeni, cred eu, ci de confuzii majore care se fac.
nu mai doresc sa continui in contradictoriu, am postat doar in dorinta de a lamuri niste notiuni...bine , rau , cred ca cine doreste sa citeasca va intelege:D...si nu se va mira cand, cu tata pledoaria de aur a avocatului i se va respinge actiunea privind custodia comuna.#-o


Raspuns:
sotul poate cere oricand reancredintarea . NU custodia comunca ( parerea mea este ca nu exista. Partajul este separat.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Parerea mea, a colegilor cu care am discutat si pozitia CSM e insa alta. Diferente nu ne spui care ar fi...
Doamna se judeca pe actualul cod unde nu e nicio autoritate/custodie comuna.

Comentarii CSM pe tema: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)