avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comunã este prevãzutã sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comunã este prevãzutã sau nu?

Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca parerile sa fie argumentate juridic, nu din alte surse: media , vecina etc. :D
Asa cum am mai raspuns, personal , consider ca Noul cod Civil nu institue custodia comuna.
art.397 priveste autoritatea parinteasca ce revine ambilor parinti dupa divort. Autoritatea parintesca
este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti."


acesta nu inseamna custodie comuna

Custodia comună este sentinţa judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părţi. În custodia comună ambii părinţi sunt părinţi custodieni şi nici unul dintre părinţi nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinţi custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui divorţ în care sunt implicaţi minori cât şi în cazul separării unor părinţi necăsătoriţi.

Multe state din SUA şi Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică şi custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinţi şi este, de facto, o evoluţie faţă de custodia unică sau faţă de custodia împărţită.

Codul civil nou prevede custodia unica in art 400, 401. Asta inseamna ca, in fapt, copilul va fi incredintat unui parinte, la care isi va avea si domiciliul, celalalt avand, ca si pana acum, drept de vizitare.
Desigur, parintii, amiabil se pot intelege si la program de vizitare zilnic, dar in lipsa intelegerii intre parinti , nici o instanta nu se va pronunta in sensul acordarii custodiei comune, pentru simplu fapt ca nu are temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
klewos, utilizator
Din textul despre autoritatea parinteasca reiese clar ca ambii parinti iau la comun deciziile, ambii avand drepturi egale.
UNul va avea in plus minorul care locuieste cu el, celalalt relatii personale cu minorul. SE vor stabili pentru ambii parinti sumele cu care contribuie la intretinerea copilului. ASta ca principiu.

Locuinta minorului stabilita la unul dintre parinti nu transforma ceea ce seamana a custodie comuna intr-o custodie unica. Atata timp cat ambii parinti au putere de decizie referitor la copil, atunci tipul de custodie se numeste comuna.

Actiuni de stabilire a custodiei comune nu sunt pentru ca, asa cum am mai spus, nu instanta stabileste asta, ci legea.

Nu inteleg de ce te superi ca m-am adresat tie personal, e normal, restul oamenilor de aici au alta parere. Asta chiar daca ai citat din mesajul lui Romascanu si mi-ai spus ca aia e diferenta fata de custodia comuna si autoritate parinteasca comuna.
Colega Romascanu a diferentiat foarte clar intre custodie si locuinta minorului, cele doua fiind distincte.

AStea sunt temeiurile juridice pe care ma bazez: autoritatea parinteasca comuna, egalitatea in drepturi a parintilor.

"Legal custody of a child means having the right and the obligation to make decisions about a child's upbringing. A parent with legal custody can make decisions about schooling, religion, and medical care, for example. In many states, courts regularly award joint legal custody, which means that the decision making is shared by both parents."
ASta am gasit pe net despre o minima definitie a custodiei comune legale: luarea deciziilor in 2. Ca la noi de maine.
Eu cred ca eroarea consta in a intelege termenul de custodie.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
Liliana Gradinaru, Avocat
Un parinte care lucreaza la negru pentru a nu plati pensia alimentara copilului sau, dar care isi cere in instanta "drepturile" asupra acestuia (program vizita, acord luare decizii, etc.) cum il va stabili instanta de acum incolo sumele cu care parintii sa participe la cresterea copilului?!
Sau va ramane tot asa....unul munceste zi lumina sa acorde copilului tot ceea ce ii este necesar, iar celalalt ii rade in nas ca "nu am venituri....", dar pretentii cat cuprinde?!
adi_2010 a scris:

Un parinte care lucreaza la negru pentru a nu plati pensia alimentara copilului sau, dar care isi cere in instanta "drepturile" asupra acestuia (program vizita, acord luare decizii, etc.) cum il va stabili instanta de acum incolo sumele cu care parintii sa participe la cresterea copilului?!
Sau va ramane tot asa....unul munceste zi lumina sa acorde copilului tot ceea ce ii este necesar, iar celalalt ii rade in nas ca "nu am venituri....", dar pretentii cat cuprinde?!

Poate ca daca le dati drepturile de vizita el se indureste si va da mai mult de pensia, dar pensia pentru vizita nu este bine, drepturile de vizita nu este o marfa de vanzare. Ar fi bine, oricum sa se le oblige la intretinere cu dovezi asupra venituri reale, si asta actual nu e problema mare, daca s-a terminat cu munca la negru. Mereu poti sa cer reviziune pensii pentru a dovedi pragul salariile primite din sot ce rade in nas.
Conform noul cod civil poti sa cer pana la jumatate de venituri sotului pentru intretinere dv si al copilul. Art. 389.
In cazul meu are drept de vizita de un an si jumatate si desi in luna iunie i s-a stabilit o pensie de intretinere, retroactiv pe un an,nici macar din luna aceasta nu a nu a platit-o. El asteapta sfarsitul procesului..apel..recurs..etc, dar oare copilul trebuie si el sa astepte sa manance, imbrace, etc? Sau tot mama e obligata sa aiba grija, asa cum am avut de la nastere si pana in prezent, tatal nerecunoscand copilul pana la 3 ani jumate, iar dupa ce l-a recunoscut (inca nu a stabilit instanta sa fie trecut si in acte) s-a gandit el ca mai bine sa nu aibe venituri, ca sa nu plateasca pensie....

Pentru astfel de cazuri ce aduce 'bun" noul cod civil?????
NU prea sunteti la obiect, discutam despre altceva aici.
Perfect nu va functiona nici acest cod, cum problema pensiei exista in multe tari mai moderne decat noi.
PLangere ati facut? Ati fost la un executor? O casa, o masina are domnul de executat?

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)