avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comunã este prevãzutã sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comunã este prevãzutã sau nu?

Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca parerile sa fie argumentate juridic, nu din alte surse: media , vecina etc. :D
Asa cum am mai raspuns, personal , consider ca Noul cod Civil nu institue custodia comuna.
art.397 priveste autoritatea parinteasca ce revine ambilor parinti dupa divort. Autoritatea parintesca
este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti."


acesta nu inseamna custodie comuna

Custodia comună este sentinţa judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părţi. În custodia comună ambii părinţi sunt părinţi custodieni şi nici unul dintre părinţi nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinţi custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui divorţ în care sunt implicaţi minori cât şi în cazul separării unor părinţi necăsătoriţi.

Multe state din SUA şi Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică şi custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinţi şi este, de facto, o evoluţie faţă de custodia unică sau faţă de custodia împărţită.

Codul civil nou prevede custodia unica in art 400, 401. Asta inseamna ca, in fapt, copilul va fi incredintat unui parinte, la care isi va avea si domiciliul, celalalt avand, ca si pana acum, drept de vizitare.
Desigur, parintii, amiabil se pot intelege si la program de vizitare zilnic, dar in lipsa intelegerii intre parinti , nici o instanta nu se va pronunta in sensul acordarii custodiei comune, pentru simplu fapt ca nu are temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
klewos, utilizator
O interpretare a CSM referitor la autoritatea parinteasca (custodia comuna) [ link extern ]
Doamna AVLIL, cu tot respectul, subiectul 'custodia comuna' cred ca implica si punctul 'pensia de intretinere'.

Da, domnul are casa, are masina, conturi in banci cu sume ce depasesc 1 miliard lei vechi, lucreaza chiar la o super multinationala, dar.. nu are "venituri lunare"!
Curios, nu?!

Pentru astfel de oameni, intreb eu daca acest cod aduce ceva nou!

Aici discutam pur teoretic, tehnic.

Oricum, v-am pus doua intrebari despre ce ati fi putut face pana acum. Dv. oricum aveti hotararea data pe legea veche.
Pe legea noua e de asteptat la o mai buna comunicare intre parti, deci si o mai buna plata a pensiilor. Cele mai ample studii in acest sens s-au facut in Germania si au aratat ca parintii, fortati de imprejurari, au coaborat mai bine pe toate aspectele, inclusiv pe plata pensiei.
oameni buni nu am rabdare sa citesc aspectele legislativ legale, ce trebuie sa stim ca si parinti: am ajuns in stadiul de a avea un copil, eu si tu - trebuie sa ne implicam in educarea si cresterea copilului intr-o masura cat se poate de egala, eu nu puteam avea acest copil fara tine, tu nu puteai avea acest copil fara mine - acest copil ne apatine. Ce facem cu el?! Sa ne razbunam unul pe altul nu are rost...
Consider ca atat timp cat din relatia a doi oameni rezuulta un copil, ambii trebuie sa participe la educarea si cresterea lui indiferent de capacitatea sau resursele celor doi.
Oameni buni, educati-va, cresteti-va copii asa cum trebuie, ei vor fi cei ce va vor da sensul vietii in viitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
ContSters214874, utilizator
fici a scris:

oameni buni , ce trebuie sa stim ca si parinti: am ajuns in stadiul de a avea un copil, eu si tu - trebuie sa ne implicam in educarea si cresterea copilului intr-o masura cat se poate de egala, eu nu puteam avea acest copil fara tine, tu nu puteai avea acest copil fara mine - acest copil ne apatine. Ce facem cu el?! Sa ne razbunam unul pe altul nu are rost...
Consider ca atat timp cat din relatia a doi oameni rezuulta un copil, ambii trebuie sa participe la educarea si cresterea lui indiferent de capacitatea sau resursele celor doi.
Oameni buni, educati-va, cresteti-va copii asa cum trebuie, ei vor fi cei ce va vor da sensul vietii in viitor.


stimate utilizator, daca ai fi citit cu atentie regulamentul ai fi vazut ca aici este un forum de dezbateri juridice, prin urmare afirmatia dvs.
nu am rabdare sa citesc aspectele legislativ legale
nu prea isi are locul...in ipoteza in care ar si exista termenul de aspecte legislativ legale;)
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)