avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociatie de proprietari

In blocul meu o mana de oameni (3-4) iau hotarari fara acordul Adunarii generale a locatarilor si mai ales fara a instiinta locatarii.
- Au schimbat adninistratorul si au angajat o firma de contabilitate.
- A inceput repararea terasei, dupa ce aceasta a fost reparata acum 4 ani,
- nu s-a calculat fondul de reparatii necesar, etc
Acum vor sa puna contoare de gaze in apartament (garsoniera)

Va rog sa-mi spuneti ce procent trebuie sa fie indeplinit in vederea instalarii de contoare de gaze in apartament?
Si daca este o metoda legala si sigura?(riscuri de pierderi de gaze, etc)
Care este modalitatea de a scapa de acesti oameni care nu vor sa dea nicio socoteala locatarilor de modul cum conduc si cheltuiesc banii locatarilor?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Lipi , utilizator 10:00, 9 Septembrie 2008
Art. 10. din Legea nr. 230/1997, arata ca proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia. Deci daca aveti calitatea de membru al asociatiei de proprietari urmeaza sa faceti cerere pentru a consulta procesele verbale ale adunarii generale legate de aspectele pe care le-ati invocat, intrucit, dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia. La fel este situatia si in prvinta instalarii contoarelkor de gaze un de nu trebuie un procent ci hotarirea adunarii generale a proprietarilor care hotaraste cu votul majoritatii membrilor ei iar hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari
Dupa cum se vede aceasta \"mana de oameni\" sunt pusi pe treaba.
1 daca au schimbat administratorul poate ca acesta nu-si facea treaba bine.
2 Vor sa repare terasa. Poate ca acum 4 ani terasa o fi fost reparata cu carton si mazgalita putin cu smoala, iar acum vor sa faca o treaba ca lumea.
3. Fondul de reparatii nu se calculeaza, el se strange cu scopul ca din aceasta suma sa se faca diverse reparatii necesare blocului de mai mica sau mai mare anvergura.
4. Ca vor sa angajeze o firma care sa puna contoare de gaze individuale in apartamente e in regula, aici sunt mai multe de spus:
- daca aveti repartitoare pe calorifere (este un aspect semnalat la toate blocurile in aceasta situatie) s-a observat ca factura la caldura a scazut in detrimentul celei de la gaze, ceea ce inseamna ca locatarii inclina sa se incalzeasca cu gazul de la aragaz, lucru foarte periculos. Gazul este mai ieftin decat Gigacaloria, pe ansamblu si, pe de alta parte, se imparte la gramada, nefiind contorizat. Este motivul pentru care se doreste de catre o parte din locatari si contorizarea gazelor.
- contoarele de gaze se pot pune in apartamente (sunt mai ieftine) sau in exterior apartamentului (mai scumpe pentru ca presupune montarea unei tevi suplimentare si care se proiecteaza si pentru un eventual consum de gaze pentru centralele de apartament).
- pericolul montarii acestor contoare nu este semnificativ decat in masura in care ne gandim ca la fiecare contor teava de gaze va avea doua racorduri in plus fata de 0(zero) inainte de montarea contorului si daca acest demers nu este facut cu maximum de siguranta. In rest pericolul de scurgeri de gaze exista si in cazul in care va trece teava prin apartament, pur si simplu.
- nu exista inca reglementari (sau poate nu stiu eu) la obligativitatea montarii de contoare de gaze la noi in tara, dar daca privim in perspectiva normelor europene probabil ca aceasta reglementare va aparea cat de curand si la noi. Si chiar daca ar exista Dv. nu sunteti obligata sa va montati acest contor, cum nu ati fost obligata sa va montati nici apometre, nici repartitoare. Va obliga bunul-simt, gandindu-va ca daca majoritatea va avea, Dv. impreuna cu ceilalti nedetinatori veti imparti restul din factura dupa ce se scade consumul contorizat. Si, atentie!... la gaze nu sunt pierderi semnificative pe coloanele de alimentare, dar faptul ca nu sunteti contorizat va va determina sa consumati mai mult decat daca ati avea o masuratoare care sa va faca mai atenta la consum.
-una peste alta, nu sunteti obligata sa va puneti contor de gaze si nu va va putea obliga nimeni sa faceti o investitie in apartamentul Dv. daca nu doriti asta.
Tot legat de o mana de oameni care fac legea intr-un bloc fara a tine cont de parerea celorlalti proprietari...
In bloc avem un proprietar care este handicapat fizic, are toare actele necesare in acest sens... Ideea e ca n-a mai platit intretinerea de vreo 2 ani... Deja s-au strans peste 5.000 lei... De cateva luni ma cert cu administratorul si presedintele asociatiei pentru ca nu se face nimic pentru recuperarea acestor sume... N-am nimic personal cu restantierul dar, pentru ca vad ca nu se actioneaza in niciun fel, si alti proprietari au inceput sa nu mai plateasca intretinerea... Total restante peste 12.000 lei... Deja fondul de rulment nu mai acopera valoarea facturilor si am stat cateva zile fara apa, vine iarna si daca ramanem fara caldura suntem in pom si pomul in aer... Ideea e ca si administratorul si presedintele refuza actionarea in judecata a restantierului motivand ca "legea ne interzice sa dam in judecata o persoana cu handicap...Nu-l putem lasa pe drumuri...#-o" Voi ati auzit ceva despre o asemenea lege? Multumesc. Semneaza-un viitor pinguin... pt ca sigur nu o sa am caldura la iarna... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numar de persoane trecute la intretinere - punct de lucru bats bats Am un pct de lucru la parterul unui imobil Care este nr de persoane pe care trebuie sa-l inregistrez la asociatie avand in vedere ca toti angajatii mei sunt ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a blocului cu contributia locatarilor EmilSavu2 EmilSavu2 Bună ziua, vă rog mult să mă lămuriţi în legătură cu două probleme. Am avut şedinţa asociatiei de locatari şi, între altele, s-a pus problema ... (vezi toată discuția)
Obligativitate repartitoare caldura/ contoare apa? Valentinafrangu Valentinafrangu Buna ziua! In blocul in care locuiesc repartizarea cheltuielilor se face in functie de suprafața utila, care ne dezavantajează foarte tare (apartament ... (vezi toată discuția)