avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Formularele E411 si E401 - Ghid practic de accesare a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Formularele E411 si E401 - Ghid practic de accesare a alocatiilor europene pentru copii

Incep prin a preciza ca orice completare la acest material pe care o poate face cineva care a obtinut alocatie sau alocatie complementara pentru copii intr-un stat membru UE, este binevenita.

Principala sursa de informare: [ link extern ]

Alocatiile europene reprezinta o forma de prestatii familiale care au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru salariatii si lucratorii independenti si membrii familiilor acestora, care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene si desfasoara o activitate salariala sau independenta in unul dintre aceste state.

Aceste alocatii se acorda pentru copiii avuti in ingrijire, ca si alocatiile care se acorda Romania. Diferenta consta in faptul ca, urmare a desfasurarii unei activitati salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, aceasta alocatie poate avea un cuantum mai mare (in majoritatea cazurilor). Acest cuantum depinde de legislatia statului respectiv.

De aceste alocatii pot beneficia copiii ai caror parinti lucreaza legal pe teritoriul Uniunii Europene.

Indiferent de statul membru de resedinta al lucratorului migrant si al membrilor familiei sale, acesta are dreptul la prestatii din statul in care isi desfasoara activitatea (art. 73 din Regulamentul 1408/71). Parintii vor beneficia de prestatiile oferite de un singur stat, eventual primind o diferenta de la institutia competenta din statul care acorda prestatii mai mari.
Cuantumul acestor alocatii difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei existente in tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.

Procedura consta in completarea formularului E411, in dublu exemplar, reprezentand cererea de informatii privind dreptul la prestatii familiale in statul de resedinta al membrilor familiei si depunerea acestuia la institutia abilitata.

Urmatorul pas este stabilirea statului competent care va acorda alocatia, in functie de natura activitatii desfasurate de catre parinti pe teritoriul Romaniei si/sau al statului respectiv. Indiferent care este statul competent, procedura de obtinere a alocatiei este aceeasi: completarea formularului E411.

Formularul E411 are doua parti: A si B, care se vor completa dupa cum urmeaza:
Partea A din formular se completeaza de catre lucratorul migrant care se adreseaza institutiei competente cu plata prestatiilor familiale din statul unde isi desfasoara activitatea.
In aceasta parte a formularului trebuie completate toate datele privind identitatea persoanelor mentionate si este indicat ca solicitantul sa trimita institutiei abilitate din Romania fotocopii dupa actele de stare civila a membrilor familiei, hotarare de divort ori de incredintare a copilului/copiilor, dupa caz.
La primirea formularului, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) trebuie sa completeze partea B a formularului pentru care va solicita informatii, dupa caz, de la:
a) Inspectoratul Teritorial de Munca;
b) Casa Judeteana de Pensii;
c) Directia Generala a Finantelor Publice;
d) Inspectoratul Scolar Judetean (in cazul in care copiii avuti in intretinere urmeaza cursurile invatamantului preuniversitar);
e) Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat in partea A (fie la institutiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea, fie la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale de la locul de domiciliu din Romania).

Inainte de demararea procedurii de obtinere a ?alocatiei europene? persoana care lucreaza in mod legal intr-un stat, pentru care Regulamentul CE 1408/71 este aplicabil, trebuie sa se intereseze daca are dreptul de a primi aceasta alocatie. Aceste informatii pot fi obtinute de la angajator si de la institutia competenta din statul respectiv. Tocmai de aceea este indicata (dar nu obligatorie) inceperea procedurii din statul in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.

In Romania, institutia responsabila cu plata prestatiilor familiale este Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale care la nivel local este reprezentata de Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale. Astfel, formularul va fi depus la AJPS-ul de care copiii lucratorului migrant apartin ca domiciliu.

Datele de contact ale Agentiilor Judetene pentru Prestatii Sociale
[ link extern ]


Plata alocatiei europene va fi efectuata dupa completarea integrala a formularului E411 si depunerea acestuia la institutia responsabila din statul UE competent cu plata alocatiei .
Perioada de timp scursa intre data depunerii formularului E411 la institutia responsabila cu plata alocatiei europene si plata propriu-zisa a alocatiei depinde de factori precum: corectitudinea datelor completate in formular (nume, adrese, coduri numerice personale etc.) si perioada necesara obtinerii de informatii de la alte institutii abilitate

Formularul E411 poate fi vizualizat/descarcat de aici:
www.avocatnet.ro/content/con...

Model completat al formularului E411:
[ link extern ]

Formularul E401 de asemenea poate fi transmis de la institutiile competente din celelalte state membre in care isi desfasoara activitate lucratorii migranti romani prin intermediul Directiilor de Munca si Protectie Sociala Judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Institutia responsabila de completare formularului E 401 (partea B) pentru lucratorii, cetateni romani care au domiciliul in Romania si care isi desfasoara activitatea in alte state membre ale Uniunii Europene este structura de evidenta a persoanelor din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor de la domiciliul solicitantului.

In situatia in care completarea formularului este solicitata de catre lucratorul migrant roman la sediul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor se vor prezenta urmatoarele documente:
- certificatele de stare civila, in original si fotocopie;
- dovada consimtamantului expres, dat in forma autentica, al persoanelor ale caror date urmeaza sa fie prelucrate, in original;
- copia actului de identitate sau a pasaportului de cetatean roman;
- alte documente doveditoare, respectiv sentinte de divort, decizii/dispozitii de schimbare a numelui pe cale administrativa;
-procura, in original, in situatia in care completarea formularului este solicitat prin imputernicit.
www.avocatnet.ro/content/for...

Formularul E401 poate fi vizualizat/descarcat de aici:
www.avocatnet.ro/content/con...

Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 14:39, 13 Octombrie 2011
Interventie moderator:

Consider ca tot ce se scrie in legatura cu formularele E-401 si E-411 este bine sa fie scris in acest unic topic.

Justitiarul71 a scris:

De cine se completeaza formularul E 411 si la ce ne este ulil? Stiu doar ca persoanele care pot solicita alocatia europeana pentru copii sunt :

-salariaţii sau persoanele care desfăsoară activităţi independente;
- persoanele aflate în somaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăsurate în statele UE;
- titularii de pensii care au copii în îngrijire;
- membrii de familie ai persoanelor mai sus menţionate.

Daca apartineti acestor categorii de persoane aveti dreptul la alocatia europeana pentru copii care in Germania in anul 2011 este in valoare de:

-pentru primul copil 184 euro
-pentru al doilea copil 184 euro
-pentru al treilea copil 190€
-pentru fiecare copil în plus 215€
Formularul se completeaza de catre Directia Judeteana de Asistenta Sociala nici decum de Serviciile Locale de Asistenta Sociala. Cunoaste cineva si alte amanunte?


Gabrielle Monique a scris:

Familiile muncitorilor aflati in strainatate au dreptul la prestatii familiale din statele in care lucreaza.

Aceste drepturi au intrat in vigoare la data aderarii Romaniei la UE, si sunt reglementate de Regulamentul CE nr.1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii.

Prestatiile familiale de care pot beneficia, potrivit legislatiei romane, muncitorii salariati si cei independenti care isi exercita activitatea pe teritoriul Uniunii Europene sunt alocatia de stat pentru copii si indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul lunar.

Pentru a avea acces la aceste prestatii familiale, persoanele interesate trebuie sa cunoasca cele doua formulare europene aplicabile si anume formularul E411 – cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei si E401 – atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale.

Formularul E411 – cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei

Formularul 411 se utilizeaza de catre institutiile abilitate din Romania pentru a rezolva cumulul de prestatii pentru membri unei familii. Astfel, daca o familie beneficiaza de prestatii familiale in alta tara decat in Romania, dreptul la aceeasi prestatie in Romania, va fi suspendat partial sau total.

Daca o activitate profesionala este exercitata pe teritoriul de resedinta al copiilor, dreptul la prestatiile datorate conform legislatiei nationale a unui alt stat membru, ori in virtutea prevederilor articolelor 73 sau 74 din regulament este suspendat pana la limita cuantumului prestatiilor familiale prevazut de legislatia statului membru pe teritoriul caruia isi au resedinta membrii familiei. Prestatiile platite de statul membru de resedinta sunt suportate de acesta.

Cu toate acestea, daca valoarea prestatiilor institutiei competente este mai mare decat prestatiile acordate in statul de resedinta, institutia competenta va acorda o suma complementara reprezentand diferenta dintre cele doua. Pentru a stabili valoarea sumei complementare diferentiate pe care va trebui, eventual, sa o acorde, institutia statului competent va interoga institutia de la locul de resedinta al copilului prin intermediul formularului E 411.

Raspunsul care ii va fi dat de institutia din statul de resedinta al copiilor va permite celeilalte institutii sa stabileasca daca valoarea prestatiilor la care lucratorul poate avea dreptul ca urmare a exercitarii activitatii pe teritoriul sau este mai mare decat cuantumul prestatiilor platite de institutia de la locul de resedinta al familiei. Daca da, atunci aceasta va plati o alocatie care reprezinta diferenta dintre cele doua cuantumuri ale prestatiilor.

Formularul E401 – Atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale

Odata cu cerea de acordare a prestatiilor familiale intr-un stat al Uniunii europene, altul decat Romania, familia interesata trebuie sa completeze si formularul E401. Acesta poate fi solicitat de catre lucratorul, pensionarul, orfanul ori institutia competenta in cazul in care persoana interesata nu prezinta acest atestat. Formularul contine mentiuni privind membrii familiei lucratorului salariat sau independent, ai somerului, ai titularului unei pensii sau rente care rezida pe teritoriul unui alt stat decat statul competent.

Solicitantul, altul decat institutia competenta din Romania, va completa numai partea B a formularului. Atunci cand persoana interesata nu poate completa formularul, institutia competenta din Romania va completa partea A si va transmite informatiile in statul de resedinta unde se solicita prestatiile familiale.


Regulamente europene aplicabile

Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 574/72 din 21 martie 1972 care stabileste modalitatile de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1408/71

[ link extern ] ...

Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea sistemelor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza în cadrul Comunitati

[ link extern ] ...



[ link extern ] ... /


Buna ziua,
As avea si eu o speta:
Din relatia de concubinaj avuta cu un cetatean italian, a rezultat fiica noastra.
Am sentinta de incredintare spre crestere si educare a minorei la mine. Eu locuiesc in Romania si tatal ei, evident in Italia. Lucreaza fara a avea un contract de munca (la negru).
Intrebarea este daca in acest caz, tatal fiind cetatean strain pot beneficia de alocatia platita de statul italian.
Va multumesc!











Nu, din pacate. Faptul ca nu are contract de munca inseamna ca nu plateste statului contributiile care l-ar indreptati sa ceara alocatie.

In plus, din cate stiu este nevoie de minim 12 luni de cotizare neintrerupta. Chiar daca ma insel asupra termenului, celalalt aspect este cert: fara contract de munca nu poate solicita alocatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatii in italia ulmanu ulmanu buna , am o mare nelamurire : ce acte sunt mai exact necesare pt a beneficia de alocatia din italia in romania , in conditiile in care unul dintre parinti ... (vezi toată discuția)
Alocatie in italia ContSters275869 ContSters275869 am si eu o intrebare si solicit un raspuns cat mai rapid formularele e401 respectiv 411 trebuiesc semnate undeva de catre titular? eu am vorbit la directia ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate din italia si e401, e411 silcami silcami buna ziua va rog,lucrez in italia unde sunt asigurat la sanatate,o data la doi ani,merg in Romania la oncologie pentru analize,va rog,cardul de sanatate ... (vezi toată discuția)