avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... COMPENSARE CU ORE LIBERE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

COMPENSARE CU ORE LIBERE

Buna ziua. In cazul compensarii orelor suplimentare cu ore libere platite, angajatorul nu ar trebui sa acorde cate un bon de masa pentru fiecare 8 ore suplimentare si compensate?Spun pentru fiecare 8 ore din cauza faptului ca se pot compensa de ex. 20 de ore suplimentare cu 20 de zile libere in care se considera cate o ora suplimentara compensata pe fiecare zi.
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 22:33, 11 Septembrie 2008
cristina_b a scris:

Nu.
codrutamaghear a explicat mai sus foarte bine cum sta treaba cu tichetele de masa.
nornorica, daca un salariat se invoieste este evident ca nu este prezent la munca.
Cine intocmeste pontajele se pare ca greseste (acestea nu corespund realitatii) din moment ce dumneavostra sunteti invoita si figurati cum ca ati fi lucrat. In ziua respectiva angajatorul ar trebui sa treaca de exemplu litera Î (de la învoit).
In cazul in care ati efectuat ore suplimentare, compensarea acestora se face fie prin ore libere platite (art.119 din Legea 53/2002) fie prin acordarea unui spor la salariu (art. 120 din aceeasi lege).
Asadar "ore libere platite" inseamna ca persoana nu este la servici iar aceste ore sunt platite.



Este invoit de sef care are autoritate in birou si ia decizii in numele firmei.Daca persoana nu este la serviciu si aceste ore sunt platite nu ar trebui trecut "I" ????Altfel "Cine intocmeste pontajele se pare ca greseste (acestea nu corespund realitatii) din moment ce dumneavostra " sunteti platit si stati acasa "si figurati cum ca ati fi lucrat".Ati prins ideea?=D>B-)
Poate eu gresesc, dar acord un singur tichet pentru o zi lucrata, care poate sa fie de 8 sau 12 ore. Diferenta de 4 ore i-o platesc salariatului. Nu acord tichet pentru fractiuni adunate, ci pentru prezenta la lucru ca si zi.
Nu-i acord recuperare, adica sa stea acasa si sa-l pontez- pentru ca nici el nu solicita, daca ar vrea, da...
Statul acasa , daca are nevoie e Invoire ori co si implicit pierde tichetul.
Daca spre exemplu beneficiaza de ore libere platite, cum ar fi situatia: doneaza sange, deces in familie, etc. apare in pontaj cu 8 ore, cererea lui o atasez in spate, ca sa justific de ce l-am pontat, dar ca nr. de tichete ii diminuez cu perioada in care s-a aflat in acea situatie. Daca a donat sange, are 2 zile justificare cu adev.ca a donat si i-am acordat cele 2 zile, il pontez cu 8 ore, pentru a i le putea plati, dar 2 tichete nu-i acord.
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
"namiru" a sintetizat bine. Si asa este legal. Aviz tuturor!
tudorvaleriu a scris:

"namiru" a sintetizat bine. Si asa este legal. Aviz tuturor!


ATENTIE: In contractul individual de munca semnat de fiecare ,in codul muncii si in ccmunn se specifica foarte clar:
(cm"Art. 119.) - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia."
si cm
"(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia."

Prin urmare," Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia." si "În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.". Asta-i legea,aviz tuturor.Oricum,problema se referea la orele supl. prestate efectiv pt firma care se compenseaza luna urmatoare,nu donati,...etc.,compensatii care se acorda pt ca asa cere codul muncii,nu pt ca asa cere salariatul.
In alta ordine de idei, o zi lucrata are 8 ore cfm legii,diferenta in plus de 4 ore trebuie platite sau compensate ca ore suplimentare.Daca sunt platite,desi pt asta ar trebui motivat de ce nu se pot compensa in luna urmatoare cfm legii,salariatul ,logic,nu mai poate primi bonuri de masa.Dvs. cum platiti legal orele suplim. , d-le/d-na namiru,cu spor la salariu de 200%cfm ccmunn?????Nu prea cred!!!Respectati legea asa cum e ea scrisa,nu dupa bunul plac al fiecaruia si poate n-ar strica studiu suplimentar pentru unii ;):rolleyes:

Sub masca anonimatului forumul permite orice oricui.
Eu vorbeam de una, dvs. vorbiti de alta. Cititi bine interventiile si fiti mai atent. Era vorba de cum se distribuie tichetele de masa. Si este asa cum a spus "namiru". Dvs. ati dat niste articole de lege si...atat! Si cu asta ce-am facut?
La buna vedere!

Alte discuții în legătură

Inventar in caz de demisie leony2005 leony2005 Buna ziua Incepand cu data de 15.09 mi-am depus demisia la societatea la care lucrez, dar avand gestiune dansii au solicitat sa facem inventar, lucru pe care ... (vezi toată discuția)
Pontaj cu problema Doina Elena Doina Elena La un supermarket s-a schimbat programul din 8 ore/zi, in 12ore/zi cu 24 h pauza (o zi da una nu). Statul de plata se face cu 8 ore/ zi, adica prezenta: 21 ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa vasile13 vasile13 Conform legii 142/1998 la articolul 5 alineat 2 "angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare ... (vezi toată discuția)