avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Proiect legislativ: desfiintarea CNAS si crearea a 10 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Proiect legislativ: desfiintarea CNAS si crearea a 10 case de sanatate PRIVATE.

Preşedinţia a propus desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi împărţirea bugetului de 4 miliarde de euro între zece case private care să spulbere astfel monopolul statului.

Altfel spus fiecare dintre cetăţenii României îşi va alege o Casă, căreia îi va vira cele peste 10 procente reţinute din salariu pentru sănătate, iar Casa îi va deconta omului cheltuielile de sănătate atunci când va avea nevoie. Sistemul seamănă puţin cu cel de la pensiile private, atâta doar că el poate fi liberalizat complet, dintr-o dată, nu treptat aşa cum s-a încercat la pensii. Dar poate fi liberalizat complet sistemul?

Ce vor spune spitalele si medicii? Daca nu ai pacienti nu ai bani deci o gramada de spitale se vor desfiinta sau vor trebui privatizate căci altfel se vor închide.

Frumos este că actualul consilier prezidenţial care a făcut această propunere de reformă radicală este un fost şef al Ca¬sei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Omul a spus că această instituţie sparge ineficient 4 miliarde de euro pe an, că în ultimii zece ani banii sistemul public de sănătate au crescut de zece ori şi… degeaba. De ce nu a putut chiar el să schimbe ceva atâta timp cât a fost şef la CNAS nu a mai spus, dar sumele sunt într-adevăr impresionante. Pe lângă cele 4 miliarde de euro, mai cheltuie şi ministerul sănătăţii un miliard, o altă jumătate de miliard este cheltuită de cetăţeni pe spitalele şi clinicile private, iar şpăgile anuale pe care românii le strecoară prin buzunarele halatelor albe sunt estimate la cel puţin 300 de milioane de euro.

Cum comentati?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:36, 9 Octombrie 2011
Alex_Munteanu a scris:

In proiectul aflat acum la Camera Deputatilor se spune ca asiguratul este obligat in continuare sa plateasca asigurare (angajatorul transmite suma de bani ca in cazul pensiilor private) si isi poate alege asiguratorul.

Daca ar fi aplicata imediat ar insemna o criza financiara si de organizare a sistemului mult mai acuta ca cea de acum. Nici nu vreau sa ma gandesc cat ar dura pana ar fi asigurata intreaga tara si avem MAREA problema ca 10.000.000 de cetateni sunt asigurati din oficiu, in cazul acestora ce s-ar intampla. In privinta pensionarilor am inteles ca statul va plati anumite „prime de risc” pe langa contributiile pensionarului dupa modelul olandez.

Un interviu despre modelul olandez. [ link extern ]




Ar fi f. greu de implementat un astfel de sistem de asigurari obligatorii private de sanatate,cu mai multe case de sanatate private, in viitorul f. apropiat,pt. ca asta ar insemna ca o casa de sanatate sa tinda sa-si aleaga furnizorii de servicii medicale cei mai performanti,in speta spitalele cele mai bune din pc. de vedere al dotarii,al personalului si al gradului de complexitate al cazurilor rezolvate,pt. a-si atrage si cei mai multi contribuabili.
Ori o competitie de acest gen,nu prea e posibila in prezent,gandind ca abia avem vreo 5 spitale in toata tara care cu chiu cu vai au indeplinit conditiile de incadrate la gradul I
Ce se va intampla cu cele mai multe dintre spitalele de stat existente in prezent,care asa cum sunt asigura asistenta unei populatii paupere unele dintre ele situate in zone geografice defavorizate si care nu vor mai primi o minima finantare?Vor avea posibilitatea comunitatile locale sa le sustina financiar?Ma indoiesc.Si atunci putem spune ca statul isi ia mana de pe sanatate,iar eu cred ca nu este corect atata timp cat asigurarea starii de sanatate ar trebui sa constituie o prioritate a statului social,alaturi de educatie,
Mai apoi, se va renunta prin aceasta masura la pricipiul solidaritatii şi subsidiaritatii în constituirea şi utilizarea fondurilor de sanatate,adica cat platesti,atata vei primii in momentul cand cand vei avea nevoie,ceea ce nu ar fi rau,numai ca in prezent nu exista un sistem care sa ne spuna exact pe fiecare cotizant in parte cat a platit si cat a consumat?
Se intentioneaza ceva,prin implementarea cardului de asigurat,dar de la intentie la practica mai e drum de parcurs.
Cred ca inca nu este sistemul de sanatate pregatit pt. asa ceva.
Mai curand s-ar lua masurile ce se impun pt. a se monitoriza cu exactitate unde se cheltuie banii contribuabililor si s-ar renunta la practica numirilor police pt. managerii de spitale publice.
Cati manageri at auzit de ex.ca au raspuns penal pt. achizitiile publice facute dupa cu totul alte criterii decat cele legale?
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce putem face? Dana Oancea Dana Oancea O să încep prin a spune că ştiu că ceea ce urmează nu este o noutate pentru niciunul dintre voi. Că toţi ştim care este situaţia din sistemul ... (vezi toată discuția)
Instiintare csa referitor asigurari de sanatate - atentie au aparut primii brokeri falsi !!! Insurance Logistics Team Insurance Logistics Team COMUNICAT DE PRESÃ - CSA Firmele care promit câstiguri pentru adeziuni la Casele private de sănătate actionează în afara legii Comisia de ... (vezi toată discuția)
Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale si de pensii publice. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Pensionarii pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare reprezinta 40 % din totalul benficiarilor din bugetul asigurarilor sociale. Cei asimilati ... (vezi toată discuția)