avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcarea art 4,al 2
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcarea art 4,al 2

Cum se poate proba incalcarea art 4,al2-si unde sa depui plangerea si eventual probele,atata vreme cat institutiile statului functioneaza dupa criterii mafiote(vezi ITM Timis,de ex.)?Pun aceasta intrebare deoarece la firma unde sunt angajat,aceste incalcari grave ale legii se intampla zilnic(pentru ore suplimentare,lucrul in sarbatorile legale)

Cel mai recent răspuns: marinvasile , utilizator 05:15, 11 Octombrie 2011
Poate generalizarea la nivel de judet .. intrucat nu cred ca stiti despre cum functioneaza sau lucreaza celelalte 41 de ITM-uri .. iar padure fara uscaturi nu exista ...

Art.4 alin.2 din Codul Muncii se refera la notiunea de munca fortata , si anume :
2. Termenul muncă forţată desemnează orice muncă sau serviciu impus unei persoane sub ameninţare ori pentru care persoana nu şi-a exprimat consimţământul în mod liber..


si raspunsul?
Rezolvarea nu o puteti gasi decat apeland fie la instutiile statului competente in rezolvarea unor astfel de situatii (Ministerul Muncii, Inspectia Muncii sau ITM), fie prin promovarea unei actiuni in instanta impotriva angajatorului.

Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara constituie contraventie si este sanctionata cu amenda.
Multumesc pentru timpul acordat...dar,cu tot respectul,ati citit intrebarea?

As fi deosebit de incantat daca as primi un raspuns pe subiect,nu fragmente din lege(o am integrala,cu ultimele modificari).Un angajator care are o firma cu peste 3000 de angajati ,are suficiente resurse sa plateasca o(eventuala...)amenda(ca si o eventuala spaga),dupa care sa concedieze pe cei care au sesizat neregulile

.Cum si cine apara interesele lezate ale muncitorului?In ce fel se poate proba o atare incalcare a dispozitiilor legii?
Daca ati fi citit mai bine raspunsul meu ati fi observat ca era deja dat raspunsul la intrebarea dvs ... nu ma intereseaza presupunerea dvs referitoare la faptul ca un angajator cu peste 3000 de salariati are sau nu aceasta posibilitate de a plati sau nu amenda sau de a da spaga ... numai ca in ultimul caz nu aveti cum sa dovediti asa ceva ...pe langa amaenda mai sunt si alte sanctiuni care se pot stabili ...

La 3000 de salariati ar trebui sa aveti un sindicat care sa apere interesele muncitorilor... in caz contrar , nu aveti decat sa apelati la institutiile abilitate sau la instnat de judecata.


In ce fel se poate proba o atare incalcare a dispozitiilor legii?

Dovada se poate face prin înscrisuri, prin martori, prin prezumţii, prin mărturisiri etc.

Alte discuții în legătură

Itm spagari ? Freskheman Freskheman De ce itm avertizează si spune pe cel care a făcut sesizarea ? (vezi toată discuția)
Reclamatie itm si garda financiara larra_bv larra_bv Buna ziua, este prima data cand utilizez acest tip de informare.In speranta ca voi primii raspunsuri calificate in situatia pe care o voi expune va multumesc ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca Ovidiugainescu Ovidiugainescu Dacă sunt fortat de program sa efectuez ore suplimentare si firma nu le plătește,nici măcar salariul minim pe economie,cum procedez? (vezi toată discuția)