avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

Am o intrebare...mi-a spus cineva ca, conform noului cod penal, plangerea penala pentru abandon de familie se poate face fie pentru neplata pensiei timp de 3 luni consecutiv, fie pentru neindeplinirea acestei obligatii...asta ce inseamna?
Va intreb pentru ca un "obicei" frecvent al fostului sot sa trimita in ultima zi din luna a doua o parte din pensie...cat sa nu intre in ilegalitate...De unde se vede "buna" intentie...
Astept raspuns si va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:14, 11 Octombrie 2011
Si eu sunt exact in aceasta situatie.
Doamnelor, intotdeauna datoriile succesive se sting in oprdinea aparitiei lor.
Astfel, luna 1 nu plateste nimic, la final de luna 2 plateste... 3 lei din 100 sa spunem.
In luna 3 trebuie sa achite macar 98 de lei, altfel are 2 luni neachitate.
Daca plateste numai acesti 98 de lei, de-acum incolo trebuie sa achite constant, altfel are neplatit luna 2 platit numai 1 leu, luna 3 deloc. Din luna 4 va plati pensia intreaga ca sa nu intre in penal.

Despre modul cum rezolva organele de cercetare penala plangerile, e drept ca nu sgtiu sa va spun pentru ca nu fac drept penal.
Dar... notificati tatii copiilor referitor la acest fap (modul de stingere a obligatiilor in civil), citati-le si articolul din codul penal unde nu arata deloc termenul de "consecutiv" si aveti temei de plangeri penale.
De asemenea, in urma acestei notificari, il tineti mereu la curent cu situatia datoriilor. Adica, indiferent de ce spune el ca achita in actul de plata, dv. ii spuneti "ai achitat luna X, esti in intarziere cu o luna si jumatate" etc. Scrisoare cu confirmare de primire; pastrati confirmarile si atasati fiecareia un exemplar din scrisoarea trimisa cu ea.
De asemenea, in scrisori informati-i cu privire la situatia scolara a copilului, ce viroze a mai facut, cum se adapteaza si orice lucru relevant despre viata copiilor.
In timop veti vedea ce se intampla, daca el va intelege ca incercati sa faceti sa mearga comunicarea dintre voi pentru copii ori va continua cu neplata caz in care... :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon Borza Borza Buna, vreau sa stiu daca in cazul condamnarii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei(1 an) pentru abandon daca este obligatoriu plata sumei ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)