avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara minor cu parintele care-l are in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara minor cu parintele care-l are in ingrijire

Am inteles ca, potrivit noului Cod Civil, pentru ca un minor sa-si insoteasca parintele caruia ii este incredintat in calatorii in afara granitelor, va avea nevoie de semnatura celuilalt parinte; in aceste conditii, cum se procedeaza in urmatoarele situatii:

1. Parintele care nu are copilul in ingrijire refuza sa-si dea acordul ?

2. La fel, daca respectivul nu este de gasit-refuza contactul cu fostul partener?

3.Este plecat in strainatate si este de acord cu calatoria, dar numai impreuna cu el si cand doreste el?

4. Parintele la care domiciliaza copilul poate interzice fostului partener sa paraseasca tara, in vederea exercitarii de catre acesta a responsabilitatii comune: dus la medic, dus la fotbal, spalat haine, etc.?
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: alejandra , utilizator 19:10, 11 Decembrie 2011
Copilul nu are drepturi depline ci se afla sub tutela.
in concluzie,e posibila iesirea din tara a minorului doar cu parintele care-l are in incredintare si fara acordul celuilalt?
Nu. Exista atat de multe precedente CEDO in domeniu.

Totusi, exista legea liberei circulatii care spune altfel. Sunati la Politia de frontiera si vedeti.
alejandra a scris:

in concluzie,e posibila iesirea din tara a minorului doar cu parintele care-l are in incredintare si fara acordul celuilalt?


Da, daca minorul i-a fost incredintat respectivului prin decizie a tribunalului devenita definitiva si irevocabila inainte de aparitia NCC.

Dupa intrarea in vigoare a NCC e posibil sa apara deciziile de custodie comuna ceea ce duce la obligativitea acordului celuilalt parinte.

Dupa parerea mea de simplu cetatean, notiunea de custodie coumuna e o aiureala care va complica viata copilului si a parintilor. Acest concept nu e conectat la realitatile actuale ale migratiei si mondializarii. Cum sa respecti custodia coumuna cand unul locuieste in Spania si celalalt la Cracanatii-Afumati din Bolta-Rece? O mama care imparte custodia cu tatal, face ce? Renunta sa plece din tara pentru ca fostul sot nu ii da acordul pentru copil? OK. Spuneti ca instanta poate decide daca parintii nu se inteleg. OK. Suna bine...Dar instanta poate considera ca in interesul copilului acesta trebuie sa locuiasca in Romania si deci nu i se accorda permisiunea de plecare ceea ce il poate face tare fericit pe tata care nu e mereu motivat numai de bune intentii cand refuza sa isi dea accordul. Pe scurt, s-a schimbat ceva ca sa schimbam si sa facem lucrurile si mai complicate ca sa avem procese in tribunal, ca sa muncim etc.
Parintii mai fac si sacrificii pentru copii

Alte discuții în legătură

Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord ... Andreea1816 Andreea1816 Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord sa îmi predea custodia ei,oare voi putea pleca cu fiica mea fara acordul lui? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Procura pentru obtinerea custodiei exclusive georgetasolo georgetasolo Buna ziua, am obtinut de la fostul sot, de care sunt divortata din sept.2012, procura prin care declara ca este de acord sa imi cedeze custodia exclusiva a ... (vezi toată discuția)