avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am si eu o pb.Am un testament universal incheiat la notariat de la o persoana care nu-mi este nici un fel de ruda si acre imi lasa mie toata averea ei.Aceasta nu are familie,a fost de 2 ori casatorita,divortata de fiecare data,fara copii,fostii soti decedati.In schimb a avut un frate (acum decedat)care are un copil.Cu familia fratelui nu a tinut legatura,nici cu acest nepot,nu isi vorbesc,nu se viziteaza,nimic.Intrebarea este: acest baiat al fratelui imi poate ataca testamentul,are dreptul la avere?Cat? Auzisem la un moment dat ca ar avea dreptul,dar daca nu vine sa dezbata mostenirea in 6 luni,nu mai are nici un drept dupa aceea??
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:01, 20 Septembrie 2008
Oare de ce nu m-aş mira ca, la vreo cîteva luni de la moartea bătrînei, să citim pe acet forum un topic prin care să întrebaţi în ce temei a dat instanţa cîştig de cauză nepotului defunctei?

Nu aţi fi nici prima şi nici ultima persoană care ar plînge crezînd că are dreptatea în mînă şi că doar reaua credinţă, incompetenţa sau corupţia care domnesc în instanţă au făcut-o să piardă.

Pentru susţinerea cauzei există avocaţi.

V-ar ajuta cu ceva dacă v-aş spune că legea pe care trebuie să o invocaţi este Codul civil? Nu cred.

Liviu S.Bordaş

decat sa va spunem niste articole pe care le puteti interpreata in fel si chip, mai bine va putem spune ce gasiti acolo.
testamentul este un act unilateral, revocabil, pentru cauza de moarte (poate fi revocat oricand si produce efecte juridice numai in momentul decesului celui care face testamentul). In situatia dvs, batrana poate face 100.000 de testamente, va produce efecte doar ultimul testament (ATENTIE- facut in deplinatatea facultatilor mintale, cand colegul de mai sus spunea ca puteti intampina probleme, aceasta este una dintre cele mai des intalnite)
apoi, exista 4 clase de mostenitori plus, uneori, sotul supravietuitor. dintre acesti mostenitori, sotul, descendentii si parintii defunctului se numesc MOSTENITORI REZERVATARI.
Masa succesorala ("acerea" ramasa pe urma defunctului), este formata din 2 parti: rezerva succesorala si cotitatea dispoinibila. Rezerva succesorala este formata din partea de mostenire pe care defunctul o poate imparti dupa cum ii doreste innimioara lui. cotitatea disponibila este acea parte de mostenire care va ramane obligat-fortat in patrimoniul mostenitorilor rezervatari conform unor cote bine-stabilite.
acum, in speta dumneavoastra, batrana avand un singur nepot de sora, lasand un testament, il scoate definitiv de la succesiune (nepotul nefiind rezervatar- adica acea clasa de mostenitori pe care legea ii protejeaza de eventuale santajuri din partea batranilor senili), asta doar cu conditia sa fie un testament valabil (in deplinatatea facultatilor mintale si cu indeplinirea tuturor conditiilor de forma si fond...cel mai bine e sa fac unul autentificat de un notar iar in momentul cand face testamentul sa prezinte o adeverinta medicala) si sa fie ULTIMUL, in caz contrar 9nu lasa testament) toata averea ramane nepotului iar dvs, doar cu discutiile de pe forum :P
Robingo, chestiunile cu rezerva şi cotitatea disponibilă stau taman viceversa, dar sunt convins că doar graba le-a înşirat în pagină aşa cum au ieşit. :)

Liviu S.Bordaş

imi cer scuze, asa este :( ma grabeam sa ma duc la fotbal :D
mihaela_wzq a scris:

Aceasta nu are familie,a fost de 2 ori casatorita,divortata de fiecare data,fara copii,fostii soti decedati.


Bunicuta asta vesela a divortat de doi soti ori a ingropat doi soti?

Si cu sotii astia divortati ori ingropati si-a rezolvat problemele? A impartit cu ei (la divort) sau cu mostenitorii lor (la moartea lor) lucrurile pe care le-au cumparat impreuna ca soti?
Adica "averea ei" asta "toata" ce inseamna?
Are in momentul acesta bunurile imobile in exclusivitatea (toate cumparate pe numele ei inaintea fiecarei casatorii ori primite in deplina proprietate si posesie prin acte de partaj etc...) ori "toata" averea asta inseamna niste cote parti?

Oameni buni. Pricepeti ca nu totul se rezolva pe formuri. Sunt lucruri care par simple si nu sunt.
Un avocat pune el intai 100 de intrebari, studiaza acte si pe urma formuleaza un raspuns.

Daca averea ei e limpede si clara, atunci testamentul va pune la adapost de concurul cu alti mostenitori nerezervatari cum ar fi nepotii de frate si sora....DAR
Dar asa cum vi s-a spus, un testament poate fi oricand revocat.
Si chiar daca face azi un testament la notar si maine scrie pe o bucata de hartie (scrisa, datata si semnata de mana ei) ca lasa toata averea lui X, acesta din urma bucata de hartie va reprezenta ultima ei dorinta. (ultimul testament valabil, daca mai era in deplinatatea facultatilor mintale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament alina1234545 alina1234545 Buna ziua, numele meu este Alina si va cer un sfat in legatura cu un testament: "' X "" este vaduv, si are 3 copii, 2 copii "" A si B"" din prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)
Testament Andreea082004 Andreea082004 Buna ziua! In urma cu 6 ani parintii mei impreuna cu 2 batrani, casatoriti si fara copii, au facut un testament in urma caruia dupa decesul lor sa ... (vezi toată discuția)