avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donaþie cãtre minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donaþie cãtre minor

Conform art.1013 alin.3 Noul Cod civil : oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal. Daca parintii vor sa doneze un apartament copilului lor minor de 6 ani, se poate ca ei sa figureze in contract si ca donatori, in nume propriu si ca donatari, in calitate de reprezentanti legali ai fiului lor. In acest caz, se poate inscrie in CF ca proprietar copilul, in baza contractului de donatie?
aurora_oprescu2009 a scris:

Dar in cazul in care un copil dintr-o casatorie anterioara a unuia dintre soti primeste un bun imobil prin donatie, copilul celuilalt sot poate sa conteste si sa castige jumatate din bunul respectiv?


Nu, daca parintele donator doneaza copilului sau un bun propriu , bun in privinta caruia copilul celuilalt sot nu are niciun drept.

@legally_aid
E interesant linkul postat (cel cu lista de documente necesare). De altfel, şi pe la alte primării am găsit liste asemănătoare:
- [ link extern ]
- [ link extern ]
- [ link extern ]
etc.

E clar că e o practică.
Ceea ce nu am reuşit să găsesc este originea normativă a acestor cerinţe (şi aici cer ajutorul oricui are mai multe informaţii). Nu mă refer la simple dispoziţii de primar sau la hotărâri ale consiliului local, ci la un act superior în ierarhia normelor (i.e. un act al parlamentului sau al guvernului) în temeiul căruia pentru primirea donaţiei de către minor să fie nevoie de mai mult decât de respectarea regulilor de la articolul 987 din Codul civil.

De pildă, pe listele cu documente necesare este menţionat un curator. Or, pentru instituirea curatelei (cf. articolul 178 din Codul civil) sunt enunţate expres câteva cazuri (cel de faţă nefiind inclus) şi menţiunea că acestea funcţionează "în afară de cazurile prevăzute de lege" (N.B. faţă de articolul 152 din vechiul Cod al familiei, instituirea curatelei e treaba instanţei de tutelă, nu a autorităţii tutelare). Ar fi nevoie, aşadar, ca reglementarea instituirii unui curator (special, ad hoc etc.) pentru cazul discutat să existe prin vreun cotlon al legislaţiei noastre minunate.

Ar fi de ajuns şi o interpretare a legii care să conducă la ideea că e musai nevoie ca primirea donaţiei să fie făcută cu îndeplinirea formalităţilor arătate în listele primăriilor. Eu nu am găsit-o, dar nici nu susţin că nu ar putea exista. Poate ajută cineva la dezlegarea problemei.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
klewos, utilizator
Am cautat pana si in legea notarilor, gandindu-ma ca poate ei cer aceasta conditie, fiindca e clar ca din lege nu reiese, dar momentan nu am gasit , si ramane ideea unei practici care, probabil a pornit de la ideea de interese contrare intre parintele donator si minorul donatar. Si asa fiind, am mai dat peste unele forumuri unde se dezbat probleme juridice , si toata lumea stie la fel, ca este cerut curator in situatii de gen.
In orice caz, subiectul pare a fi de interes, intrucat observ ca are un nr. considerabil de vizualizari.
Poate ne lamureste un notar , in final, daca ei cer asa ceva.
Donatia e un contract cu drepturi si obligatii ale partilor, drepturi si obligatii deseori contrare.
Primirea unei donatii este un act de dispozitie, fiind supusa raportului bla-bla...
Din astea doua rezulta ca nu poate sa reprezinte pe minor un om care are (potential) interese contrare cu el in actul cu privire la care il reprezinta. E logica normala, nu exista niciun text de lege expres, exista interpretarea incheierii actelor de catre minor.

Legiuitorul putea eventual limita in mod expres situatiile in care minorul sa aiba curator atunci cand incheie un act in care se afla pe pozitii contrare cu unul dintre parinti, dar nu a facut-o.
Ca si o vanzare, si donatia poate fi lezionara pentru minor si e absolut normal sa fie protejat interesul sau.

Faptul ca noi, romanii, vedem donatia ca un act aproape unilateral, unul in care donatorul da o treaba fara pretentii scriptice, asa, de ochi frumosi nu inseamna ca asta este singura forma de donatie din legislatie.

Revenind la obiect, pentru prima speta: nu e absurda numirea unui curator, e absolut normala. Exista interese contrare. Detasandu-te de practica majoritara, vezi ca donatia e un act ca oricare altul si uneori poti pierde, alteori castiga.

Speta 2: tatal vrea sa doneze cate un imobil fiecarui copil al sau. Ar trebui ca fiecare sa cunoasca donatia catre celalalt frate, depinde si cum au fost obtinute (bunuri comune, personale, dupa partaj etc.), insa in principiu nu vad sa fie probleme.
Art. 502. - (1) Drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător

(deci, a se citi mai jos "parinti" unde scrie tutore).

Regimul juridic al actelor de dispoziţie
Art. 144.
(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare.

Art. 124.
(2) În cazul ocrotirii minorului prin părinţi, (...) nu se va institui consiliul de familie.

Cazurile de numire a curatorului special

Art. 150. - (1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.

Leguitorul de la 1864 (care nu avea copy-paste, deci mai gandea) avea, in art 815 din vechiul C. civ., dispozitia potrivit careia ceilalti ascendenti (bunicii, bunaoara), chiar daca nu aveau calitatea de tutori, puteau sa accepte donatia facuta minorului, chiar daca genitorii (=parintii) erau in viata. (si refuzau sa accepte - se subantelege).
Legiuitorul de la 1864 folosea cuvinte putine. Noul legiuitor obisnuieste sa scrie in 7 locuri ceea ce putea fi spus in 3 randuri adunate (cine spune intr-o ora ceea ce poate fi spus in 3 minute, poate face si ticalosii mai mari - zice un proverb)

Intrebari:
Se ivesc interese contrare intre parinti si minor la momentul acceptarii donatiei?

Acceptarea donatiei facute unui minor este act de dispozitie?

Pai...depinde. Este si nu este... dupa cum donatia este/nu este cu sarcini sau sub conditie...(dupa cum donatia contine/nu contine si element oneros).

Pot sa ma duc eu cu aceste ...mirari logice (si fara curator special/autorizare) la notarul de la colt intr-o vreme in care unu si cu unu nu mai face doi?

Ma trimite la instanta de tutela. (Pariu?)




Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)
Pot transfera proprietatea, prin vânzare, copilului din a doua căsătorie? doresc să fac acest lucru pentru a nu împărți, mai târziu, moștenirea cu fratele lui vitreg datcumitica datcumitica Pot sa dau intreaga propietate cpilului cu care locuiesc?Mentionez ca dintr-o alta casatorie am un copil care este major,cu care nu am nici un fel de relatie ... (vezi toată discuția)
Buna seara! va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com Buna seara! Va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea situație: sunt căsătorită și împreuna cu sotul meu avem doi copii: un băiat in ... (vezi toată discuția)