avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recidiva - conducere in stare de ebrietate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recidiva - conducere in stare de ebrietate

Buna seara.
Am un prieten care acum aproximativ 3 ani de zile a condus in stare de ebrietate... dupa judecata a primit pedeapsa de inchisoare 1 an cu suspendare.
Aceeasi stare de ebrietate l-a dus la o noua pedeapsa (de data asta stare de ebrietate, fara carnet de conducere) de 1 an si 2 luni. Tinand cont de suspendare, ar avea de executat 2 ani si 2 luni de inchisoare. E ceva de facut in acest caz?
(nu vreau sa il judecati si dumneavoastra, asa cum nici nu vreau sa il disculp... merita orice pedeapsa, dar, inchisoarea NU).
A facut recurs... i s-a aprobat. Exista vreo cale, legala, de a evita pedeapsa cu inchisoare?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:20, 31 Octombrie 2008
Depinde ce se va intampla cu solutia din recurs si cum isi va face individualizarea pedepsei !
revin la dumneavoastra, umil, cu o intrebare.
Se poate aplica acest articol in cazul descris mai sus?
"
Art. 861. - Conditiile de aplicare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere

Instanta poate dispune suspendarea executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere, dacã sunt întrunite urmãtoarele conditii:

a) pedeapsa aplicata este închisoarea de cel mult 4 ani;

b.) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, afara de cazurile când condamnarea intra în vreunul dintre cazurile prevazute în art. 38;

c) se apreciaza, tinând seama de persoana condamnatului, de comportamentul sau dupa comiterea faptei, ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, condamnatul nu va mai savârsi infractiuni.

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere poate fi acordata si în cazul concursului de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este închisoarea de cel mult 3 ani si sunt întrunite conditiile prevazute în alin. 1 lit. b.) si c).

Alin. 3 a fost abrogat.

Dispozitiile art. 81 alin. 5 si 6 se aplicã si în cazul suspendãrii executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere.
"

Va multumesc anticipat...
Haideti sa va arat si eu un articol:

Art. 83
Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.
Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.
La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.
Banuiesc ca fraza subliniata se refera la pedeapsa precedenta... cum spuneam in primul post, prima condamnare a fost acum 3 ani, nu stiu cat este termenul de incercare (nici nu prea inteleg acest termen) dar, am banuit ca s-a incheiat.
Puteti sa dezvoltati putin, intr-un limbaj mai putin specializat?
Multumesc frumos.
Prietenul dvs. a primit o condamnare cu suspendare.
Termenul de incercare reprezinta pedeapsa plus 2 ani.
Acum, termenul de incercare se socoteste de la data cand pronuntarea hotararii de suspendare a ramas definitiva.
Daca in timpul acestui termen, cel condamnat mai savarseste o infractiune, atunci executa pedeapsa pentru care a primit suspendarea.
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2008
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune-alcool animacikaa animacikaa daca sunt in termen de incercare (condamnat pt inselaciune) si in perioada de incercare sunt prins conducand masina in stare de ebrietate voi fi condamnat ca ... (vezi toată discuția)
Recurs - explicatie sentinta geo-vem geo-vem Dispus rejudecarea Solutia pe scurt: Respinge ca nefondate cererile formulate de recurentul parte vătămată şi civilă M.N. şi recurentul inculpat D.S ... (vezi toată discuția)
Suspendare Happynes Happynes cum se executa pedeapsa cu suspendare?in penitenciar sau acasa de exemplu la 7 ani rog raspuns (vezi toată discuția)